5. sij 2015.

 Meksicka salata sa lignjima


Meksicka salata sa lignjima
Kategorija:
Broj osoba:
Vrijeme spremanja:
Hladna predjela
4-6
50 minuta

Potrebni sastojci:
600 g liganja
250 g pasulja crvenog
2 paradajza
1 zelena paprika
1 feferona
2 manja luka
1 lovorov list
1 vezica peršina

Za salatni preliv:

100 ml vode
1-2 kašike limunova soka
2 kašike maslinova ulja
2 kašičice Vegete
Pripremanje:
U pola litre vode stavite lovorov list, 1 luk narezan na četvrtine, 2 grančice peršina i pustite da prokuva.
Dodajte lignje narezane na kolutiće i kuvajte ih 20 do 25 minuta. Zatim ih ocedite i ostavite neka se dobro ohlade.
U medjuvremenu skinite kožicu sa paradajza, očistite ih od semenki i narežite na kockice. Papriku očistite od semenki i narežite na tanke rezance, a feferon očistite od semenki i sitno naseckajte.
Preostali peršin i luk sitno naseckajte, dodajte ocedjeni pasulj te sve dobro izmešajte.
Pomešajte Vegetu sa vodom i limunovim sokom te ostavite neka odstoji oko 15 minuta.
Zatim umešajte ulje i preliv, prelite preko salate neposredno pre posluživanja.


Priprema 30 min

Ribu ocistiti i filetirati. Izvadite kosti.
Svo povrce narezite na julienne. I dobro ga promjesajte
Naranci i grejpu izvadite meso(segmente),ostatak nemojte bacati!
Za napraviti marinadu, tamo di ce vam se povrce i riba skuhati.
Pomijesate bijelo vino, ocat, maslinovo ulje, sok narance, limuna i grejpa, dodate soli i papra, te svega par klincica.
U posudu duboku stavite red ribe,povrca i marinade, i to ponovite da vam povrce zatvori i zadnju ribu,i prelijete marinadom, ostavite u frizideru 12 do 24 sata.
Znat ce te da je gotovo kada vam riba u sredini bude bijela.
Jelo servirajte sa baby rotkvicom i potocarkom, i uljem od potocarke.
Ovo je jednostavno jelo i doslovno ne zahtjeva kuhanje.












PAŠTETA OD SARDINE
POTREBNO

4 kutije sardine, 2 glavice crnog luka, 100 gr oraha, sok pola limuna, so, biber, malo senfa, ulje, i po želji 2 kašike kapara, peršun

PRIPREMA



, […]
ssfs


Riblje pihtije

Potrebno je: ½ kg fileti ribe list (ili neke druge) 5 većih krompira 3 veće šargarepe 5 većih kiselih krastavčića suvi začin biber 1 kesica biljnog želatina 500 ml vode Na malo ulja u teflon tiganju propržiti fileti ribe sa obe strane. Pržene filete skloniti na stranu da se prohlade. Očistiti krompir i šargarepu i staviti da se kuva. Kalup veličine 12 x 22 cm  obložiti streč folijom. Želatin sipati u vodu i uz neprestano mešanje, da se rastvore sve grudvice, zagrevati do ključanja. U kalup sipati malo želatina,zatim ređati parčiće ribe, šargarepu isečenu na deblje krugove, takođe i krompir, […]


Ovu paštetu možete pripremiti dan ranije. Ocedite sardine od ulja. Luk sitno iseckajte, posolite i dobro rukom izgnječite da izađe ljutina. U sud sipajte izgnječene sardine, dodajte luk, senf, limun i mlevene orahe. Posolite, pobiberite i sve dobro izmešajte. Dolivajte po malo ulja od sardina da dobijete glatku smesu. Na kraju dodajte kapre, ukrasite čeri paradajzom i peršunom.







Orada s limetom i korijanderom




Orada s limetom i korijanderom (foto: kuvajsam.com)






SASTOJCI

  • 1 orada od 1.4 kg (2 x 700g)
  • 4 limete
  • 1 kašika semenki korijandera
  • 40 g žutog šećera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so, biber

PRIPREMA

Očistite oradu spolja i uklonite joj sadržaj stomačne duplje, pa je isperite i obrišite. Zarežite joj meso sa po 3 reza na obe strane. Izrendajte koru od 2 limete, pa iscedite sok iz njih i još jedne. Soku dodajte koru, 3 kašike ulja, so, biber i šećer. Prebacite oradu u kalup ili pleh i prelijte je pripremljenim prelivom. Preostale limete tanko isecite na kolutove, pa ih rasporedite po ribi. Pospite korijanderom i ostavite da odstoji 1 sat na svežem mestu, okrećući je povremeno. Pecite oradu 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, prelivajući je s vremena na vreme sokovima od pečenja.





Orada s paradajzom i crnim maslinama





Orada s paradajzom i crnim maslinama (foto: kuvajsam.com)






SASTOJCI

  • 4 orade po 400-500 g (1 orada po osobi)
  • 200 g mini paradajza
  • 1 šaka kapara
  • 4 čena belog luka
  • po 4 grančice origana i majčine dušice
  • 1 šaka crnih maslina bez koštica
  • 4 mala crvena luka
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • so, biber

PRIPREMA

Paradajz presecite napola. Očistite, dobro operite ribu i obrišite je papirnim ubrusom. Masline presecite napola, crni luk očistite a beli ostavite u ljusci.
Isecite papir za pečenje na 4 veća pravougaonika. Posolite i pobiberite ribe spolja i iznutra. Stavite ih na papire za pečenje. Dodajte im po četvrtinu paradajza, maslina i kapara i po 1 crveni luk, beli luk, grančicu majčine dušice, origana. Zalijte ribu sa 1 kašikom maslinovog ulja.
Papire zatvorite, ali nemojte ih zatezati. Stavite paketiće na pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta. Servirajte u zatvorenom papiru.
Prijatno!




Pečen brancin sa povrćem





Pečen brancin sa povrćem (foto: kuvajsam.com)






SASTOJCI

  • 2 brancina od oko 600 g
  • so
  • 2-3 kašike soka od limuna
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 paradajza
  • 3 kašike peršunovog lista
  • so, mleveni biber
  • 1 dl belog vina
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2 krompira

PRIPREMA

Očistiti ribu, posoliti je spolja i iznutra, nakapati sokom od limuna i ostaviti da malo odstoji.
U međuvremenu na zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno seckan crni luk. Kad omekša i malo požuti dodati oguljen i iseckan paradajz, krompir iseckan na kocke, so, mleveni biber i iseckan peršunov list. Zatim naliti malo vode i dinstati na laganoj vatri oko pola sata.
Dinstano povrće preručiti u pleh i poravnati. Preko povrća staviti ribu, preliti je belim vinom i maslinovim uljem i u rerni zagrejanoj na 200 stepeni peć


Škarpina u umaku od luka




Škarpina u umaku od luka (foto: kuvajsam.com)Škarpina u umaku od luka (foto: kuvajsam.com)




SASTOJCI

  • 400g fileta škarpine
  • 6 strukova mladog crnog luka
  • 1cm svežeg đumbira
  • ¼ celera
  • 1 mali crveni luk
  • ½ limuna
  • ½ veze peršuna
  • ½ kašičice majčine dušice
  • 1 čaša belog vina
  • 2 kašike kiselog mleka
  • 1 kašičica soli i ½ kašičice bibera

PRIPREMA

Operite i očistite mladi crni luk a zatim odsecite zeleni deo luka i stavite u sud za kuvanje na pari. Preko luka poslažite filete škarpina, posolite ih i pobiberite.
U drugu šerpu stavite vino, liminov sok, očišćen crveni luk, beli deo mladog crnog luka, đumbir, začine i ½ kutlače vode. Stavite šerpu na šporet da provri i zatim na šerpu stavite sud za kuvanje na pari u kome je riba. Poklopite i kuvajte 10 minuta na ringli jačine 2/3.
Izvadite ribu i ostavite je na toplom, zeleni deo luka koji se kuvao na pari sa ribom stavite u blender. Tečnost u šerpi kuvajte još 10 minuta, izvadite zatim sav luk, dodajte ga u isti blender i propasirajte ga sa kiselim mlekom i dve kašike tečnosti iz šerpe.
Dobijeni krem rasporedite na tanjire i preko njega stavite ribu. Služite toplo uz kuvani pirinač.



Losos nadeven bademom


Losos nadeven bademom (foto: kuvajsam.com)Losos nadeven bademom (foto: kuvajsam.com)




SASTOJCI

  • 2 lososa (po 500g)
  • 50g badema
  • 2 limuna
  • 1 veza peršuna
  • 1 grančica ruzmarina
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
  • rafija za povezivanje

PRIPREMA

Iscedite sok od jednog limuna, drugi limun dobro operite i sitno ga iseckajte zajedno sa korom. Iseckajte peršun i ruzmarin, sameljite badem. Pomešajte badem sa peršunom i ruzmarinom, dodajte ulje, isečen limun i polovinu soka od drugog limuna. Sjedinite sve da dobijete ujednačenu masu a zatim je posolite i pobiberite.
Obložite vatrostalnu posudu papirom za pečenje, stavite polovinu lososa da koža bude sa donje strane, preko stavite pripremljen nadev i preko toga drugu polovinu lososa tako da koža bude sa gornje strane. Uvežite losos rafijom (rafiju pokvasite i iscedite je, da ne izgori). Ostatak soka od limuna sipajte odozgo i ovako pripremljen losos pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 175 C. Pre služenja skinite rafiju i isecite lososa na deblje šnite. Prijatno!


Punjeni losos


Punjeni losos (foto: kuvajsam.com)Punjeni losos (foto: kuvajsam.com)




SASTOJCI

  • 2 jednaka fileta lososa
  • so
  • biber
  • limun
  • 1 veza peršuna
  • 1 kašičica ruzmarina, majorana, bosiljka
  • 10 maslina

PRIPREMA

Uzmite prvi filet lososa, začinite ga na jednoj strani svim začinima, polovinom rendane kore limuna i polovinom iseckanih maslina. Preko toga stavite drugi filet i ponovite začine, limun i masline. Na kraju vežite filete kuhinjskim koncem i stavite ih u nauljen pleh. Pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni. Prijatno!

Carpaccio od dimljenog lososa (karpačo)

Ovo izuzetno predjelo može se napraviti i od svježeg lososa kojeg mariniramo, ali izostaje onaj miris i okus dima.
za 4 - 5 osoba
0.2 kg dimljenog lososa
0. 1 l maslinovog ulja
0.2 kg rukola salate
0.005 l aceta balsamica
sol, papar
limun
kapari
rajčica
Na tanjur na kojem odlučimo poslužti jelo, pokapamo s  malo maslinovog ulja, u sredinu stavimo kupčić salate rukole, te poslažemo listiće lososa oko rukole. Začinimo paprom, (možemo i malo posoliti ako vidimo da losos nije dovoljno slan) pokapamo maslinovim uljem i limunovim sokom te dodamo desetak zrna kapara i ukrasimo kriškom rajčice i limuna . Uz prepečeni kruh poslužimo i oblikovani maslac.



2014_04200024



Salata sa tunjevinom

Potrebno: 1 veća konzerva tunjevine 4 kisela krastavčića 1 crvena kisela paprika 50 g kukuruza šećerca 1 crveni luk peršun zelene masline 1 veći skuvani krompir   Krompir iseći na manje kockice, a onda i krastavčiće, papriku, luk i peršun. Dodati tunjevinu i kukuruz šećerac. Sipati u dublju posudu i ukrasiti maslinama i crvenim lukom (po želji). Ohladiti pre služenja. Preuzmite tekst u PDF formatu


, […]

ssfs


Riblje pihtije

Potrebno je: ½ kg fileti ribe list (ili neke druge) 5 većih krompira 3 veće šargarepe 5 većih kiselih krastavčića suvi začin biber 1 kesica biljnog želatina 500 ml vode Na malo ulja u teflon tiganju propržiti fileti ribe sa obe strane. Pržene filete skloniti na stranu da se prohlade. Očistiti krompir i šargarepu i staviti da se kuva. Kalup veličine 12 x 22 cm  obložiti streč folijom. Želatin sipati u vodu i uz neprestano mešanje, da se rastvore sve grudvice, zagrevati do ključanja. U kalup sipati malo želatina,zatim ređati parčiće ribe, šargarepu isečenu na deblje krugove, takođe i krompir, […]


, […]
ssfs

Riblje pihtije

Potrebno je: ½ kg fileti ribe list (ili neke druge) 5 većih krompira 3 veće šargarepe 5 većih kiselih krastavčića suvi začin biber 1 kesica biljnog želatina 500 ml vode Na malo ulja u teflon tiganju propržiti fileti ribe sa obe strane. Pržene filete skloniti na stranu da se prohlade. Očistiti krompir i šargarepu i staviti da se kuva. Kalup veličine 12 x 22 cm  obložiti streč folijom. Želatin sipati u vodu i uz neprestano mešanje, da se rastvore sve grudvice, zagrevati do ključanja. U kalup sipati malo želatina,zatim ređati parčiće ribe, šargarepu isečenu na deblje krugove, takođe i krompir, […]


, […]
ssfs

Riblje pihtije

Potrebno je: ½ kg fileti ribe list (ili neke druge) 5 većih krompira 3 veće šargarepe 5 većih kiselih krastavčića suvi začin biber 1 kesica biljnog želatina 500 ml vode Na malo ulja u teflon tiganju propržiti fileti ribe sa obe strane. Pržene filete skloniti na stranu da se prohlade. Očistiti krompir i šargarepu i staviti da se kuva. Kalup veličine 12 x 22 cm  obložiti streč folijom. Želatin sipati u vodu i uz neprestano mešanje, da se rastvore sve grudvice, zagrevati do ključanja. U kalup sipati malo želatina,zatim ređati parčiće ribe, šargarepu isečenu na deblje krugove, takođe i krompir, […]


]
eq

Rolat sa tunjevinom

Potrebno je: 1 list oblande 2 konzerve tunjevine 100 gr kukuruza šećerca 3 veća kisela krastavčića 2 kašike preprženog susama 100 gr margarina so biber kečap Oblandu stavite između dve vlažne krpe da omekša dok pripremate fil. Tunjevine ocedite od masnoće, zatim dodajte umućeni margarin i sve zajedno izmiksajte. Dodajte iseckane krastavčiće, kukuruz šećerac i prepržen susam. Sve zajedno sjediniti i sa filom premazati omekšalu oblandu, a zatim je uviti u rolat. Ostaviti 2 h u frižideru da se stegne i pre nego što se iseče rolat, ukrasiti sa kečapom. Preuzmite tekst u PDF formatu



]

erwrwrwrw


Luk punjen pasuljem

Potrebno je:
* 10 glavica crnog luka
* 150 gr sitnog pasulja
* 1 šargarepa
* 200 gr paradajza
* 2 čena belog luka
* 1 kašičica sirćeta
* peršun
* mešavina začina
* biber
Glavice luka očistiti i odseći im vrhove oko 2-3 cm. U vrelu vodu staviti sirće, složiti luk i kuvati oko 15 minuta.Luk skloniti sa vatre, procediti vruću vodu i naliti hladnom, da se luk brže ohladi. Izvaditi luk iz hladne vode a zatim mu izvaditi sredinu, toliko da ostanu samo 2-3 spoljna prstena.
Na malo ulja propržiti izvađenu i iseckanu sredinu luka, izrendanu šargarepu, pasulj koji ste pre toga skuvali, oljušten paradajz isečen na kockice, beli luk, peršun i začiniti sa mešavinom začina i biberom. Prodinstati oko 15 minuta. Sa pripremljenim filom puniti luk, zatim ih poređati u vatrostalnu posudu, poprskati uljem, naliti malo vode u posudu i peći u zagrejanoj rerni oko 35 minuta na 200 °C. Zadnjih deset minuta stavite odsečene vrhove da se i oni malo zapeku.


Pita sa prazilukom i pirinčem

Potrebno je:
  • ½ kg tankih kora za pitu
  • 3 struka praziluka
  • 150 gr pirinča
  • so
  • biber
  • ulje
  • kisela voda
U posoljenoj vodi skuvajte pirinač, zatim procedite i ostavite na strani da se prohladi. Praziluk isecite na kolutove i prodinstajte na malo ulja. Sjedinite praziluk i pirinač, zatim posolite i pobiberite po ukusu.
Stavite ulje i kiselu vodu da provri, zatim sklonite sa vatre.
Prve dve kore premažite  uljem i kiselom vodom, treću koru takođe, ali na nju rasporedite i fil od praziluka i pirinča. Urolajte i stavite u pleh na koji ste pre toga stavili papir za pečenje. Isto tako uradite i sa preostalim korama i filom.
Rolate premazati uljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C  oko 25-30 minuta, dok ne porumeni.
Kada se pita malo prohladila, iseći  na parčiće i poslužiti.






Nema komentara:

Objavi komentar