4. kol 2014.

Slana kock sa ajvarom

Sastojci potrebni za biskvitno tijesto od špinata : 

( Normativ je dovoljan za onaj pleh od pećnice )
  • 8 jaja ( koristio sam domaća )
  • 8 ravnih jušnih žlica glatkog brašna
  • 550 g svježeg špinata ( prethodno blanširanoga i sitno iscjekanoga ) ili u nedostatku istoga možete koristiti i onaj smrznuti
  • 2 dl kiseloga vrhnja
  • 1 p.p. 
  • soli ( po ukusu i potrebi )
  • Sastojci potrebni za nadjev od sira :
  • 1 kg svježeg kravljeg sira
  • 4 - 5 pune jušne žlice ajvara
  • 2 - 3 režnja češnja-češnjaka
Dodatni sastojci :
  • 5 - 6 komada prethodno pripremljenih i ispečenih palačinki
  • 250 g šunkarice za pizzu
  • 200 g sira trapista ( koristio sam Gaudu )
  • 1 kiselog vrhnje + 2 jušne žlice tučenoga slatkoga vrhnja
  • svježe peršinovo lišće ( za aranžiranje )
Postupak :

Prije nego li išta počnete raditi savjetovao bih Vam da prvo napravite smjesu za palačinke i ispečete ih na najobičniji i klasični način kako to uvijek i radite. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Ukoliko radite sa svježim špinatom temeljito ga operite i blanširajte nekoliko minuta u slanoj i kipućoj vodi u koju ste dodali malo šećera kristala zbog boje, ohladite i sitno nasjeckajte ili jednostavnija verzija je ta da možete koristiti smrznuti špinat. Žumanjke pjenasto umutit, te im dodajte špinat, sol i kiselo vrhnje. Dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu. 

Pred kraj dodajte brašno i prašak za pecivo, te prosijte u smjesu od žumanjaka, špinata, vrhnja i soli. Nakon toga bjelanjke istucite u čvrsti snijeg u kojega ste prethodno dodali limunovog soka i malo soli.


U tučene bjelanjke dodajte smjesu od žumanjaka i pomoću spatule lagano ali energično umiješajte smjesu sve dok ne postane homogena.


Dobivenu biskvitnu smjesu prebacite na masni papir za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C i sve dok biskvit ne dobije zlatno-smeđu koricu. Kad se ispeče prethodno ga dobro ohladite, te ga prerežite na pola. Na plastičnu tacnu složite prvu polovicu pečenog biskvita, obložite ga onim rastezljivim kalupom za torte. Na pečeni biskvit posložite pečene palačinke koje ste prethodno nadjenuli sa sirom trapistom i šunkaricom.







U posebnoj zdjelici miskerom dobro razradite svježi sir kojega ste posolili po ukusu. Dodajte ajvara i sitno sjeckanog ili protisnutog češnjaka, te dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.



Na pečeno biskvitno tijesto na kojemu se nalaze punjene i zarolane palačinke dodajte nadjev od sira, ajvara i češnjaka. 



Smjesu dobro poravnajte i zagladite, te stavite drugu polovicu pečenoga biskvita. Ostavite najbolje preko noći da odstoji u hladnjaku. Sutradan maknite obruč, izrežite, te ukrasite po želji. Ja sam umutio kiselo vrhnje s tučenim slatkim vrhnjem i malo majoneze, te samo postavio na svaku kocku i iskreno svima se svidjelo. Po želji možete i naknadno dodati sitno naribanoga trapista.












Nema komentara:

Objavi komentar