11. stu 2013.

zalogaji


            


                    

Slane kockice sa mortadelom
Sastojci: 300 g brašna, 1 kašičica soli, 15 g svežeg kvasca, , 2 dl mleka,  0,75 ml ulja, 2 jaja, 200 g mortadele (ili šunke), 100 g kačkavalja, 1 jaje za premazivanje, mak za posipanje
Priprema:
Kvasac razmutite u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Sačekajte da počnu da se prave mehurići.
U dubljoj činiji izmešajte brašno, so, dodajte pripremljeni kvasac, mleko, ulje i jaja. Izmešajte sve sastojke da dobijte glatku smesu. Manji kalup (20x20 cm) obložite papirom za pečenje i sipajte polovinu smese. Lepo izravnajte, ako je potrebno koristite špatulu. Pospite sa 2 kašike griza i narendajte 50 g kačkavalja.

Odgore rasporedite šnitice mortadele ili šunke, pa narendajte preostali kačkavalj. Sipajte i drugi deo smese i fino poravnajte. Sačekajte dok se rerna ne ugreje, a onda premažite umućenim jajetom i pospite makom. Pecite na 180 C oko 25-30 minuta.
Kad se prohladi možete iseći na manje kockice.


Paštetice od lisnatog tijesta

Sastojak: lisnato testo, krem sir, pavlaka,šunka, začinsko bilje
Lisnato testo razvijte na 1 cm debljine i isecite kvadrate 4x4 cm. Poređajte paštetice u pleh, premažite ih umućenim jajetom i pospite susasom. Pecite u prethodno zgrejanoj rerni na 200 C oko 15-tak minuta.

Kad se paštetice malo prohlade zasecite ih horizontalno tako da dobijte poklopčić. Nije problem ni ako se poklopčićodvoji, lako ćete ga posle namestiti.
Napravite nadev od krem sira i seckanog začinskog bilja. Na svaku pašteticu stavite po malu kašičicu fila. Od tanko isečene šunke oblikujte ružicu i stavite je u sredinu, a zatim vratite poklopčić od testa. Možete sve još ukrasiti sa grančicom peršuna.
Rolnice sa sirom
Lisnato testo tanko razvijte i isecite na trake širine 1 cm. Modlice za šam rolne namažite maslacem i namotajte trakice lisnatog testa, ali tako da se ivice malo preklapaju. Možete napraviti manje rolnice da bi bile zgodnije za posluživanje. Premažite umućenim jajetom i pospite susamom i ispecite ih u zagrejanoj rerni na 200 C.
Kad se malo prohlade,  pažljivo ih skinite sa modlica i napunite nadevom po želji: ruskom salatom, filom od sira i pavlake ili nekom drugom salatom po izboru (sa piletinom, pečurkama i sl.)
Trouglasti mini sendviči
Sastojci: tost hleb, maslac, krem sir, šunka, vezica svežeg peršuna
Priprema:
Tost hleb isecite dijagonalno tako da dobijete dva trougla. Premažite maslacem i stavite šniticu šunke ili sira. Spojite dva trougla hleba, a bočne ivice premažite tanko krem sirom i uvaljajte u sitno seckano peršunovo lišće. Možete filovati i nekim drugim nadevom po želji.

Caciki salata sa jestivim kašičicama

Sastojci: krastavci, gusti jogurt, beli luk, so, mirođija
Za kašičice: klasično testo za pizzu
Priprema:
Napravite tzatziki salatu: krastavce oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Posolite i dodajte malo sitno seckanog belog luka. Sve prelijte gustim jogurtom i začinite seckanom svežom mirođijom. Ostavite u frišider da se malo rashladi.
Jestive kašičice možete napraviti od testa za pizzu. Zamesite testo i tanko ga razvijte. Na tanjem kartonu nacrtajte oblik kašičica i pažljivo isecite. Kašičicu od kartona koristite kao model prema kome ćete iseći testo. Isečene kašilice od testa poređajte na pleh preko papira za pečenje i ispecite u rerni.
Ohlađenu salatu sipajte u manje čašice, dekorišite kolutićem krastavca na obodu i servirajte uz jestive kasikice od tjesta.

Korpice sa urnebes salatom

Sastojci: slane korpice, punomasni sir, mlevena paprika (slatka ili ljuta), beli luk, so, malo ulja

Priprema:

Napravite slane korpice prema ovom receptu. Korpice možete ispeći ranije i čuvati do upotrebe u zatvorenoj kutiji u zamrzivaču. Možete ih napraviti i sa integralnim brašnom i dodati malo susama.

Sir izgnječite viljuškom i izmešajte sa sitno seckanim belim lukom. Dodajte slatku ili ljutu mlevenu papriku, tek toliko da oboji sir, i posolite po ukusu. Možete dodati i malo ulja da bi smesa bila kremastija. Napunite špric pripremljenom smesom (možete koristiti špric za tulumbe) i na svaku korpicu istisnite po malo. Na kraju dekorišite grančicom peršuna.


Mini quiches

Sastojci: 175 g brašna, 100 g margarina, 1 ravna kašičica soli, 1 dl hladne vode

Nadev: 100 g pancete, 1 vezica mladog luka, 50 g kačkavalja (gaude, ementalera ili sl.), 1,5 dl mleka, 2 jaja, malo soli i bibera

Priprema:

Zamesite prhko testo od navedenih sastojaka i ostavite da odmara 1 sat u frizideru, a u medjuvremenu pripremite nadev.

Na malo ulja proprzite sitno seckani mladi luk, dodajte kockice pancete i sve zajedno još kratko pržite. Izmešajte jaja i mleko, dodajte kockice kačkavalja a zatim pancetu i luk.  Sve začinite po ukusu.
Testo tanko razvijte i izvadite male krugove. Modlice za mini mafine premažite sa malo margarina i pospite brašnom, pa obložite tanko testom. U svaku korpicu sipajte nadev i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta.



             

Sastojci: 6 dl jogurta, 3 kesice zelatina u prahu (30 g), 150 g majoneza, 100 g praske sunke, 100 g kuvane sargarepe, 2-3 kisela krastavcica, kuvana jaja

Rastopite zelatin u zagrejanom jogurtu (ne treba puno zagrevati, dovoljno je da bude mlako i da se zelatin rastopi). Dodati majonez i sve ostale sastojke (sunku, sargarepu i krstavcice) koje smo prethodno iseckali na sitne kockice.

U kalupe za puding sipati malo smese i sacekati da stegne taj prvo sloj. Staviti po jedno celo kuvano jaje i sipati preostalu smesu do vrha kalupa. Ostaviti par sati u frizideru da se sve lepo ohladi i stegne


                




Sastojci: 500 g spanaca, 100 g margarina, 80 g brasna, 4 dl mleka, 5 jaja, malo soli

Nadev: 300 g svezeg sira, 300 g sunke, 2 dl kisele pavlake, kiseli krastavcici

Za premazivanje i dekoraciju: 200 g krem sira, listici persuna

Priprema:

Spanac ocistiti, oprati i kratko blansirati u kipucoj vodi. Ocediti i i sitno iseckati. Na tihoj vatri otopiti margarin, dodati brasno i kratko proprziti. Staviti iseckani spanac, posoliti po ukusu pa postepeno sipati mleko uz neprestano mesanje, kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

Umutiti cvrst sam od belanaca, a zumanca dodati u ohladjenu smesu od spanaca. Na kraju, pazljivo umesati i belanca i izjednaciti smesu. Sipati u veliki pleh od rerne preko masnog papira. Peci u prethodno zagrajnoj rerni na 200 C.

U medjuvremenu pripremiti fil, sunku i krastvacice sitno iseckati, sir izgnjeciti, dodati kiselu pavlaku i sve lepo sjediniti.

Ohladjenu koru preseci na dva dela, pa jednu koru premazati filom od sira i sunke, lepo izravnati i sve premazati tankim slojem pavlake da bi se gornja korica bolje zalepila. Odgore staviti drugu koru, blago pristisnuti i premazati umucenim krem sirom. Obleziti nozem kvadrate na gornjoj kori, pa svaki ukrasiti pufnicom od sira i listicima svezeg persuna. Dobro rashladiti i seci na kocke


Slane kockice sa sunkom

Sastojci: 100 g margarina, 100 g brasna, 5 dl mleka, 6 jaja, malo soli

Nadev: 300 g kackavalja , 300 g sunke, 2 dl kisele pavlake, 1 dl majoneza

Priprema:

Na tihoj vatri otopiti margarin, dodati brasno i kratko proprziti. Sipati polako mleko i skuvati gusti krem. Ohladiti, dodati zumanca i umucenu penu od belanaca pa sve pazljivo izmesati. Ispeci koru u velikom plehu, oblozenom masnim papirom. Peci na 200 C oko 30 minuta.

Kackavalj ili neki drugi zuti sir (trapist, ementaler i sl. ) narenadati, dodati seckanu sunku i krastavcice, pa sve sjedniti sa kiselom pavlakom i majonezom. Ohladjenu koru preseci na pola, premazati filom i poklopiti drugom korom. Za gornji sloj mozete koristiti krem sir ili samo tanko premazati pavlakom i posutu naribanim sirom.

Napomena: od istih sastojaka se mogu napraviti i ukusni rolati, dovoljno je samo jos toplu koru umotati u rolat preko vlazne kuhinjske krpe. Kad se kora ohladi, filovati i ponovo zaviti. Premazati majonezom i posuti naribanim kackavaljem, kao dekoraciju mozete napraviti cvetice od kuvane sargarepe.;))


Rolnice od palacinki i rolatic sa sirom

Za pripremu ova dva recepta trebace vam vrlo malo vremena i svega par sastojaka koje vecinom imamo kod kuce, ovo je vise kao neka ideja tako da nisam navela precizne mere. Sve se moze pripremiti dosta ranije pa ih zgodno posluziti kao hladno predjelo, vrlo lepo ce izgledati na svedskom stolu a bice i ukusni zalogajcici na pocetku nekog svecanog rucka...bon appetit!;))

Rolnice od palacinki







Sastojci: slane palacinke, svezi sir, mileram, sunka, zacini...sve po zelji i ukusu:)

Priprema:

Ispecite palacinke po Vasem omiljenom receptu, premazite nadevom od sira i milerama, pospite kockicama sunke, ili stavite bilo koji drugi nadev po zelji, zamotajte i isecite na 2-3 dela...ne zaboravite na ukrasnu trakicu od vlasca.;))

Rolatic sa sirom




Sastojci: 150 g sira za tost sendvice, 250 g svezeg mladog sira, 50 g maslaca, zacinsko bilje, seckani orasi

Priprema:

U kalup oblozen folijom stavite tanko isecene snite sira (mozete koristiti sir za tost sendvice ili neki drugi po zelji, recimo gaudu), premazite jednim delom fila od svezeg sira, maslaca i zacinskog bilja, zacinite po ukusu.
Pospite seckanim orasima i stavite drugi deo fila, pa sve pokrijte preostalim listicima sira. Neka se hladi u frizideru bar 2 sata da bi svi sastojci mogli lepo da se sjedine i stegnu. Posluzite iseckano na snite uz salatu ili sveze voce.



Pileca pasteta u testu

 

                                 

 

Za pripremu ovog predjela potrebno je odvojiti nesto vise vremena, i moram vam priznati da sam bila malkice skepticna kako ce sve na kraju ispasti, pogotovo sto sam prvi put radila pastetu na ovakav nacin, u testu i sa zelatinom.


Sastojci za testo: 500 g brasna, 2 dl kisele pavlake (vrhnja), 80 g maslaca, 1 jaje, malo soli

Nadev: 300g curecih (ili pilecih) grudi, 50 g slanine, 2 dl kisele pavlake, 1 belance, so, biber, 3 pileca bela mesa, 2-3 sargarpe, 50 g suvih pecuraka, veza persuna, malo naribane limunove korice, muskatni orascic

Preliv sa zelatinom: 3 dl pilece supe, kesica zelatina (10 g), 50 ml blazeg serija

Priprema:

Zamesiti testo od brasna, malo soli, listica maslaca i pavlake, dodati 1 jaje i ako je potrebno jos malo mleka. Testo zamotati u foliju i staviti u frizider da stoji 1 sat.

Pilece belo meso skuvati u supi zajedno sa sargarepicom, na klasican nacin uz dodatak ostale zeleni. Kad je meso kuvano, izvaditi ga iz supe i ocediti, a sargarepu koju smo skuvali celu, zaseci na 4-5 mesta po duzini (da bi kasnije u preseku izgledala kao cvetic) ili je iseci na sitne kockice.

Suve pecurke potopiti u vodu i ostaviti da stoje 1 sat (koristila sam sitake suve pecurke, ali mozete i neke druge po zelji ili cak i sveze pecurke). Kad su malo omeksale, iseci ih na manje kockice.

Curece grudi i slaninu sitno iseckati (ili samleti na masini), izmesati sa pavlakom, umucenim belancetom, posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati seckani persun, pecurke, naribanu limunovu koricu, muskatni orascic i po zelji malo vorcester sosa.


Testo rastanjiti, obloziti pravougani podmazani kalup (za hleb), a ostaviti deo testa za poklopac. Sipati pola fila, poredjati komade kuvane piletine i sargarepe, staviti drugi deo smese i poklopiti ostatkom testa.

Manjom modlicom napraviti nekoliko rupica na vrhu da bi para mogla da izlazi. Premazati umucenim jajetom i peci na 180-200 C oko 60-70 minuta.

Kad se pasteta ohladila, ukoliko je ostalo praznog prostora izmedju testa i nadeva, moze se rastopiti zelatin u toploj supi, dodati malo serija i kroz rupice polako sipati preko pastete. Ohladiti u frizideru. Posluziti uz tartar sos ili sos od limuna.




S obzirom da se meni poklopcic fino zalepio za nadev, nije bilo potrebno da popunjavam visak prostora sa zelatinom, pa sam ga iskoristila za jednu malu modlicu u koju sam nazimenice slagala povrce iz supe i kuvano jaje. Prvo sam sipala malo tecnosti, stavila u frizider da se stegne, slozila prvi red povrca i sipala jos malo supe, ponovo na hladjenje u frizider i tako redom dok se ne utrose svi sastojci

Nema komentara:

Objavi komentar