4. srp 2013.

zimnica



 


2,5 kg crvenih roga paprika
  • 1 kg balancana (patlidžana)
  • 1 kg pamidora (rajčica)
  • 1,5 dcl ulja
  • 1,  žlica soli
  • 2 žlice cukra
  • 3 feferona (smanjite količinu ako ne volite ljuto)
  • 0,5 dcl kvasine (ocat)
  • 1 šalica od crne kave sjeckanog pretusimula (peršina)
  • 10 češanja bilog luka
Paprike i balancane operite i obrišite da budu suhi. U tepsiju stavite papir za pečenje i na njega paprike i balancane (ja sam stavila svake u svoju tepsiju pa na dvi rešetke u pećnici) te pecite pola sata do 40 minuta. Pečene paprike ogulite i izvadite sjemenke. Balancane očistite (kora se odvoji brzo, nikakve komplikacije). I jedno i drugo isickajte i stavite u cidaljku da se dobro ocidi (ovo napravite obvezno, pinđur neće biti dobar ako ga ne ocidite. Pamidore prilijte vrućom vodom i izvadite nakon minut, dva. Kora će se brzo dignuti pa pamidore nakon toga isjeckajte te  stavite dinstati na mišanciji maslinova i suncokretova ulja.
Nakon pola sata dinstanja na laganoj vatri (kad ispari pola tekućine što su ih pustili pamidori) dodajte paprike i balancane, dodajte kvasinu, sol, šećer, ostatak ulja i feferone. Kuhajte dva do dva i po sata na laganoj vatri. Ne zaboravite promiješati. Pola sata prije kraja dodajte sitno sjeckani pretuismul i bili luk. Gotovi pinđur skinite s vatre, pričekajte par minuta i stavite u sterilizirane staklene koje odmah zatvorite i okrenete naopako. Pustite da se pinđur ohladi pa ga spremite u neko tamno i hladno mjesto.  U slast!
Probajte se suzdržati da odmah sve ne pojedete. Lipo će bit kad okrene zima, bura, snig i slične nepogode, a vi otvorite staklenku pinđura, nasickate sira i pršuta pa nek vani puše koliko hoće.








 


  • 1 l vinskog octa
  • 10 ljutih feferona
  • 3 češnja bijelog luka
  • 2 lista lovora
  • 1 grančica ružmarina
  • 10 zrna papra
  • 15 zrna korijandera
Feferone operite i ostavite da se osuše. Vinski ocat prokuhajte. Feferone i ostale začine nagurajte u staklenku za zimnicu ili bocu pa prelijte vrućim octom. Zatvorite i pustite desetak dana da odstoji.
Aromatični ocat je spreman za korištenje, oprezno za prvi put začinite hranu jer zavisno o ljutini feferona i ocat može biti "ajme majko".
Isto kao ocat možete napraviti i maslinovo ulje, samo njega bez kuhanja prelijte preko feferona i ostalih začina.






 


  • 2 kg pamidora
  • 5 sati struje
Pamidore dobro operite, odrežite im vrh, složite u tepsiju i malo posolite. Ja volim krupnu morsku sol, a ni sitna nije ništa lošija. Sušite na 100 C bar pet sati. Gotove osušene pamidore složite u staklenku, zalijte uljem i trošite zimi. U slast !!








 

Nema komentara:

Objavi komentar