13. velj 2013.

Recepti - tjesta






Ovaj post pišem pijući jutarnju bosansku kafu  uživajući u ovim receptima, to možete i vi ako pročitate ovaj blog.











Pip STudio

Slana baklava sa feta sirom, sušenim paradajzom i zatarom

(mera za malu tepsiju za đuveč)
250 g kora za pitu
1 glavica ljubičastg luka (sitnoseckanog)
2 čena belog luka (sitnoseckanog)
1 kašikica zatara (ili mešavina timijana, majorana, susama, origana)
1/2 kašikice tucane paprike
4-5 sušenih paradajza iz ulja (sitnoseckanog)
1 jaje
250 ml
labne ( ili gušćeg jogurta)
3 kašike maslinovog ulja
150 g feta sira (izdrobljenog)
so, biber

puter za premazivanje


Zagrejati tiganj i na jednoj kašiki maslinovog ulja propržiti ljubičasti i beli luk. Posoliti, pobiberiti i ostaviti da se ohladi.
Dok se luk hladi, u činiji pomešati labne, zatar, tucanu papriku, sušeni paradajz i maslinovo ulje. Dodati feta sir i izmućno jaje. Sve dobro izmešati i dosoliti po potrebi.

Rernu upaliti na 190C.
Otopiti puter.
Premazati četkicom tepsiju u koju ćemo ređati kore. Na dno staviti koru, namazati je puterom pa prekriti sa korom. Na ovu koru naneti mešavinu sa feta sirom debljine oko pola cm. Pa prekriti sa dve kore koje se između premažu puterom.
Ponavljati postupak dok se ne potroše sve kore.
Poslednju koru velikodušno premazati puterom. Iseći sa oštrim nožem na rombove i još jednom premazati sa puterom.
Peći u već zagrejanoj rerni 35-40 minuta, odnosno dok se ne zarumeni.

Može se poslužiti i toplo i hladno.
Recept je iz  Libanskog kuvara  kojeg imam već nekoliko godina i sadrži odlične  recepte.

 

kiyoaki:

(vía Style Me Pretty | Gallery)

Kako se razvlace domace kore?



          Od malo manje od kilograma brasna (tip 500 meko) i hladne vode umesiti meko testo, tek toliko da se ne lepi za prste. Dodajte kasicicu soli.


            Kada se testo umesi (ne duze od 10 min), razvuce se malo sa oklagijom pa premaze uljem,
                  i ostavi da odstoji oko 20 min. Sto prekriti cistim pamucnim soljnjakom.


Razvuci polako prstima, malo po malo u krug. Ako se negde pocepa, nije vazno jer se to posle ne vidi.
   Ono sto ostane od testa na krajevima iseci nozem ili iskidati tako da ostane samo tanki deo kore.

                                    
   Razvuceno testo malo poprskati uljem.


Staviti fil po zelji (ja sam pravila sa krompirom) sa jedne i druge strane kore, a sredina neka ostane slobodna.

                       
       Urolati uz pomoc stoljnjaka jednu pa drugu stranu stranu.

     
Nozem preseci sredinu kore, da se dobiju dve iste.


 Podmazati okrugao pleh uljem i  uvijati u krug kao puzic pazljivo, jednu pa drugu koru.


Uopste nije tesko, kažu,vazno je samo da  probate! Ja još nisam naučila.






Hleb sa spanaćem

U stvari, ovo je više kao neki slani kolač sa spanaćem. Brzo se pravi, ukusan je a vrlo dekorativan i drugačiji.
Hvala  foodblog   Senki sa bloga Na pikniku što mi je posala sliku njenog hleba, jer sve i da  je imam, njena fotka je ne sumnjivo lepša...



Potrebno je:
4 jaja
1 kašika soli
350-400 gr brašna
1,5dl ulja
1 čaša kiselog mleka
1 prašak za pecivo
oko 200 gr spanaća

Umutiti čvrst šam od belanaca i soli. Polako dodaj žumanca, jedno po jedno i mešaj varjačom (ne mikserom) ulje, kiselo mleko i spanac a na kraju brašno u koje ste dodali prašak za pecivo.


Sipajte smesu u kalup koji ste podmazali ili obložili pek papirom. Pecite ga na srednjoj temperaturi. Proverite da li je pečen čačkalicom koju ubodete u sredinu testa. Ako ne ostaje trag od testa gotovo je.





Lisnata pogača sa sirom

Kombinuje se sa kuvanim jelima, mezetlukom a ja je najviše volim samu sa sobom i tek malo prohlađenu...pa alal vam vruća pogača!




Oko 700-800gr prosejanog brašna sipajte 1 kesicu suvog kvasca, dodajte oko 400ml toplog mleka, 1 jaje, pola case ulja, kašiku šećera i kašiku soli i umesite mekše testo.      
Pokrite ga krpom i ostavite da odmori oko 30 min.

Od naraslog testa kidajte loptice ( oko 11-12 loptica) svaku malo oglagijom rastanjite u krug pa je prebacite u okraugao pleh koji ste malo podmazali margarinom. Rukom dodatno istanjite dok ne dobijete krug veličine pleha (ako malo popuca, ne mari). Premažite otopljenim margarinom pa isto uradite i sa sledećom jufkicom.

  Na svaku treću ili četvrtu narendajte beli stari sir (ja volim mešavinu kravljeg i ovčijeg).
Bitno je da svaku istanjenu jufku osim poslednje, premažete istopljenim margarinom.





Isecite pogaču na kocke pa premažite samo sa umućenim žumancem.







Ostavite je da odmori i naraste još oko 30-45 minuta pa je pecite na oko 180C oko 35-40 minuta.
Prvih 20 minuta je prekrijte alu folijom da ne bi previše izgorela.

* Odlična je i sutradan!
* Možete menjati nadev pa probati sa kačkavaljem, šunkom, pavlakom ili čim već volite.
* Umesto suvog kvasca možete koristiti i svež, samo ga onda malo izmrvite u toplo mleko u kome ste dodali kašiku šećera i pustili 10ak minuta da se zapeni, dalje je isto.

 suziebeezie:

chez fifi


Šufnudle

Jos jedno staro dobro jelo. Spremaju se ujutru za doručak, preostane kao dezert posle ručka ili za večeru a uopste ne izgube na ukusu.
Ako zelite, odlični su i kao dodatak slanim jelima sa prelivima.
 Mogucnosti kombinovanja ima bezbroj a svako neka odluči kako najviše voli.
Potrebno je:
  • 500-600 gr krompira
  • 250-300gr brašna
  • 30 gr putera
  • 1 celo jaje
  • 200 gr prezli
  • ulje, secer

Skuvajte krompir i napravite pire od krompira na uobicajan način i dodajte puter.
 Kada se ohladi dodajte , jaje, malo soli i šećera i jedno jaje.
 Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete tjesto koje je meko ali se ne lijepi za ruke.
 Po potrebi dodajte još brašna.
Od dobijenog testa dlanovima pravite glistice pa ih  spustajte u kipeću vodu.
Gotove su kada isplivaju na povrsinu.
U dubljem tiganju na 1 dl ulja proprzite prezle na laganoj vatri dok ne dobiju zlatno zutu boju i karakteristican prijatan miris.
Gotove Sufnudle proprzite zajedno sa prezlama pa pospite secerom po ukusu i vanilin secerom.


heartbeatoz:

(via Heidi Claire: More beautiful kitchens.)

 Sendvič kajzerice


Pecivo koje se super slaže sa šunkom, pljeskavicom, kajmakom ili bilo kojim namazom..... Lako se pravi kratko se priprema i pece.

Potrebno je:
-3,5dl mlake vode
-6 kasika ulja
-1 kasika secera
-1 kasika soli
-pola kvasca (oko 20 g
1/2kg brasna


U mlaku vodu stavite kasiku secera i izmrvite pola kvasca. Kada kvasac pocne da "radi" sipajte ga polako u brasno koje ste pre toga posolili i dodali ulje. Sve to radite mikserom sa spiralnim nastavcima za testo.
Testo ce biti meko i redje nego kada pravimo uobicajno pecivo.
Prekrite ga krpom i ostavite na neko toplo mesto da nadolazi oko 40-45 minuta.
Premesite (opet mikserom sa spiralnim nastavcima za testo).
Na pleh od rerne na koji ste predhodno stavili pek papir, kasikom vadite testo i napravite 6 malo vecih ili 8 manjih gomilica. Ucinice vam se da su gomilice nepravilnog oblika i spljskane. Takve treba da budu a kada se ispeku formiraju lep okrugao oblik.


Pecite ih na 220-230C oko 15 minuta (dok malo ne porumene)
Mozete pred kraj da narendate kackavalj ili da ih prelijete slanim prelivom ali posle 10-ak minuta pecenja.
Slani preliv: 2 kasike brasna pomesajte
-1 kg brasna
-500 ml mleka
-2 dl ulja
-60 gr kvasca
-1 kasika soli
-2 kasike secera
-125 gr margarina (ne moze puter, margarin je odlican za testo)
-sir, susam...

U mlako mleko izdrobite kvasac, dodajte secer i  ostavite da kvasac pocne da raste.
 U brasno umesajte so pa napravite rupu u sredini.
U rupu sipajte ulje pa polako dodajte mleko sa kvascem svo vreme lagano mesajuci dok se ne napravi jako meko i lepljivo testo. Stvar je u tome da testo mora da se lepi za vanglu u kojoj ga mesite, ako mislite da treba dodajte jos malo mleka.
Kada ste testo izmesali stavite ga na podbrasnjenu podlogu i jos ga malo izmesite, tada ce prestati da se lepi za ruke ali ce ipak biti sasvim mekano.
Pokrijte jufku krpom i ostavite oko 20 minuta da naraste.
E sad, premesite jufku koju ako izmerite videcete da ima oko 1800 gr.
Podelite je na 3 jufke od po oko 600 gr.
Svaku jufku malo premesite.
Uzmite jednu i oklagijom je razvite u veliki krug. Ja to ne mogu da radim na radnom delu vec je razvijam na malom trpezarijskom stolu jer mi jedino tu stane.
Debljina treba da bude oko pola prsta mozda cak malo i tanje.
Taj krug podelite na dugacke a tanke trouglove. Ja krenem od sredine da secem tako mi je lakse. Ako imate radlu (onak krug sa kojim se sece) jos je lakse. Ako vam nisu svi trouglovi isti nije vazno jer posle mozete da popravite dodajuci visak testa tamo gde zafali.

Ja fil pravim od belanca i bilo kog sira koji imam.
Potrebno je samo da fil bude slan a to cete dobiti tako sto lepo posolite vec gotov fil, toliko da vam se cini da je malo i preslan. Nije, ovo je neutralno testo koje trazi slanost fila. Znaci, pomesajte sir i belanca i posolite pa dodajte polovinu izrendanog margarina.
Stavljajte po jednu kafenu kasicicu fila na pocetak svakog trougla, pa ga preklopite i uvijajte svo vreme malo povlaceci testo prema sebi da se dodatno jos istanji.

Kada ste zavili kiflice, premazite ih mesavinom zumanca i 2 kasike ulja a preko rasporedite preostalu polovinu margarina. Pospite susamom, kimom ili cim vec volite pa ih ostavite oko 15 minuta da se malo podignu.
Pecite ih na oko 190C oko 20-25 minuta dok lepo ne porumene.
Ove kiflice bice isto meke i ukusne sutradan kao i na dan kada ste ih pravili.



Ako zelite slatke kiflice, u mleko sa kvascem dodajte 4 kasike secera i obavezno naredndanu koricu limuna, ostalo je isto.

romanholiday-:








(via deniseathome)

 Kolaci na kukuruzovini (Kurtos kolac)

Cim dodje zima i hladnije vreme raznorazna testa su mi skoro svakodnevno na trpezi. Skoro sam se setila ovih kolacica koji me podsecaju na detinjstvo i na moju ba. I to je to, osim kukuruzovine koje nisam imala,  koristila modlice za saum rolne. Rupe u sredini testa jesu vece ali ne mari. Ukus se vazi!



Potrebn
-Oko 1kg bras
-3 dl mlek
-2 dl vode
-2 manja jaja (ili jedno ako je vece)
-3 kasikice ulja
-1 kvasac
-2 kasike masti
secer, cimet

U dublju posudu pomesajte toplo mleko i mlaku vodu, dodajte 4 kasike secera i izmrvite jedan kvasac.
Ostavite 10-ak minuta na toplom mestu.
Kada kvasac pocne da "radi" zamesite testo u koje ste dodali jaja, ulje, malo soli i kvasac sa mlekom i vodom.
Testo bi trebalo da bude meko.
Od dobijenog testa napravite dve jufke koje na malo podbrasnjenom stoljnjaku razvijete oklagijom u krug velicine plitkog veceg tanjira.
Namazite ga sa malo ulja i ostavite da odmara oko pola sata.
Kada je testo odmorilo, jos malo ga istanjte oklagijom u krug pa ga onda lagano razvlacite dlanovima koliko god mozete po stolu.
(ako se desi da pocne da puca nista strasno jer se razlika na kraju nece ni primetiti) .


Namazite ga sa  mascu, pospite cimetom po ukusu i kristal secerom  pa rolajte  pomazuci se stoljnjakom, prvo jednu pa onda i drugu stranu do pola. Isecite ih nozem po sredini da dobijete 2 rolnice.


Secite svaku rolnu onoliko koliko vam je potrebno da je uvijete oko kukuruzovine (kalupa za saum rolne).Svaku rolnicu uvaljajte u kristal secer i redjajte u pleh.


Pecite ih oko pola sata na 180C. Kada se ohlade, izvadite kalupe i  pospite vanilin secerom


Napomena: Ako nemate ni kukuruzovinu a ni ovakve kalupe, dobro ce posluziti drveni stapici za raznjice ili cak obicne prazne limenke od bilo kod soka ili piva. Tada ce rupa i sredini biti mnogo veca ali tim pre vise lici na Kurtos kolac.

heartbeatoz:

 (via Nikole Furnari - Part 2)


Strudla sa tri fila - Plitvicka


Samo da se zna da sam recept za testo prilagodila svom ukusu pa sam je samo motala na "Plitvicki nacin"...moze mi se a i tako mi se vise svidja :) Tri moja omiljena fila od jednom!


Potrebno je: 

  • Oko 700 gr brasna
  • 250 gr secera
  • 2 dl mleka
  • 200 gr masti
  • 1 jaje
  • 1 zumance
  • narendana korica od jednog limuna
  • 1 kvasac

 Zamesiti testo od navedenih sastojaka (prvo umutiti mast sa secerom pa dodati jaje, mleko u kojem ste rastopili kvasac i na kraju  prosejano brasno) pa ih filovati sa 3 razlicita fila. Ja sam koristila fil od maka, oraha i slatkog sira. Za filove vam necu  pisati recept jer ih svako pravi onako kako najvise voli pa kombinujte kako vam prija. Mozete korititi visnje, dzem, rogac....)
Kada razvucete jufkicu ( dobicete ih 4) u pravougaonik, filujete je tako da prvo stavite po duzoj strani jedan fil, napravite  malo razmaka pa stavite drugi fil, onda ih preklopite ostatkom testa i u sredinu preklopljenog testa stavite treci fil i sve lepo zarolajte da dobijete oblik strudle.

everythingfab:


heartbeatoz:

(via ZsaZsa Bellagio)

Kifle

Ovo su one mekane, najobicnije pekarske kifle. Od njih su nastale sve ostale....



Potrebno je:
  • 1 kg brasna
  • 120 gr putera ili margarina (sasvim dobar bude - Dobro jutro, Rastimo i sl.)
  • 1 kasika soli
  • 1 kasika secera
  • 1 kesica kvasaca
  • 1 kasika sirceta
  • 2 case mlake vode
  • 1/2 case mlakog mleka 


Suvi kvasac pomesamo zajedno sa brasnom, u to dodamo secer, so, margarin pa zamesimo glatko testo dodajuci mleko i vodu u koju smo dodali kasiku sirceta.
Prekriti vanglu krpom i ostaviti da udupla svoju masu (oko 1 sat)
Premesiti, pa ostaviti jos pola sata da naraste.
Nozem seci prcice i dlanovima praviti male loptice testa
pa meriti na kuhinjskojvagi  da svka loptica ima 100 gr.
Dobicete 15 loptica.
Od tih loptica, oklagijom razvucete elipsasti oblik pa savijate po duzini,
malo povlaceci testo prstima u duzinu dok ga uvijate.


Stavljati ih jednu do druge u pleh oblozem pek papirom.
Svaku namazemo toplom vodom i pospemo krupnom morskom soli.


Ukljuciti rernu na 220C i posle 10-ak minuta staviti kifle da se peku oko 10 min.



heartbeatoz:

couturious.com (via ZsaZsa Bellagio)

Peksimeti (Nastini) - i Posni

 Sve u svemu, savršeni! Ne moraju da se mese beskonačno dugo niti da se čeka da testo naraste.
Gotovi su ocas posla... dok kažes: "Keks"!


Potrebno
- brasno
-jedan kvasac
-oko 400 ml vode
-sir
-kašiciča soli i šećera. 
-i ulje za prženje

U mlaku vodu usitnite jedan kvasac pa dodajte kasikicu secera i malo brasna.


Kada kvasac počne da "radi" sipajte ga plastičnu vanglu u koju ste predhodno stavili oko 800 gr brašna i posolili sa kašikicom soli i lagano (prvo) varjačom mešajte.
Kada postane dovoljno gusto mesite ga rukom toliko koliko da prestane da se lepi za ruku.
Verovatno ce vam ostati brašna pa to brašno iskoristite i pospite po radnoj površini i oklagijom rastanjite testo u pravougaonik.
Nožem secite male rombove ili pravougaonike i na sredinu svakog stavite po kašičicu sira.
Polako preklopite i prstima stisnite ivice da se lepo zalepe.
Pržite ih na ulju dok ne dobiju lepu smedju boju.



Ako postite slobodno izbacite sir i pecite ih bez ikakvog punjenja (u tom slučaju ih ne preklapajte), mozete ih samo na kraju posoliti (tako moji najviše vole) ili posuti prah šecerom ako vam se jede nesto slatko.

heartbeatoz:

(via little blue deer)





Buhtle

Mnogo puta isprobane i uvek savrsene. Sa dzemom, kremom a mogu i prazne, samo malo vanile i prah secera.

Potrebno je:
  • 500 gr brasna
  • pola svezeg kvasca
  • 1 jaje
  • 2 zumanca
  • 200 ml mleka
  • 3 kasike secera
  • 1 mala kasicica soli
  •  100gr putera
  • 2 kesice vanilin secera
  • fil po volji i zelji

Kvasac izmrviti u mlakom mleku u koji ste predhodno dodali 3 kasike secera i pospite malo brasnom.
Ostavite 5 minuta da kvasac pocne da "radi".
U brasno sipajte so, jaja i mleko sa kvascem.
Zamesite testo dok se svi sastojci ne sjedine.
Ostavite na toplom oko 1 sat dok tetsto ne udvostruci svoju velicinu.
Premesite i oklagijom razvijte pravougaonik debljine oko 1 cm.
Nozem izrezite 16 malih kvadrata (ne sekirajte se ako nisu svi isti) i na sredinu svakog stavite po kasicicu fila.
Uzmite u dlan nafilovan kvadrat i lagano savijajte stranice, (pazljivo da fil ne iscuri) i oblikujte loptice.
Svaku lopticu prelijte sa predhodno otopljenim puterom (potrosite sav puter) i redjajte u puterom podmazan pleh. Jednu do druge.  Prekrijte tepsiju alu folijom ali je ne pricvrscujte vec samo ovlas stavite preko buhtli.
Ostavite jos 15-ak minuta da narastu pa stavite u rernu da se peku na oko 180C dok ne dobiju lepu smedju boju.
Pred kraj pecenja, skinite alu foliju i poprskajte ravnomerno buhtle mesavinom 10 kasika vode i vanilin secera koji ste ostavili da provri.  Vratite u rernu jos 2-3 minuta.
Kada ih izvadite prekrijte pleh krpom i ostavite bar 15 minuta da "danu dusom".
Pospite prah secerom pred sluzenje.
                                                                      Sa dzemom:


                                                                        Sa kremom:


(via rachellgmh, serenella65) 

jadorablehome: 

Pogacice od sira

Ne postoji razlog zbog kojeg ih ne biste napravili. Brzo se prave, brzo se peku a svako voli pogacice i sir.

Potrebno je:
  • 250-300 gr masti (moze margarin ili puter ali ja uvek napominjem da je sa masti testo uvek lepse)
  • 300 gr sira (ako je mlad i neslan, brasno posolite malo vise)
  • oko 400 gr brasna (bilo kog)
  • 2 kasikice soli
  • 1 zumance za premazivanje

Sve sastojke sastavite i mesite dok masa ne postane kompaktna. Sir ste prethodno usitnili ili izrendali.
Stavite u plasticnu kesu, da odstoji u frizideru oko 2-3 sata a najbolje je da prenoci.
Kada odstoji  premesiti testo, razvuci na  prst debljine pa preklopiti na pola.
Ponovo testo razvuci oklagijom na debljinu prsta i modlicama vadite male pogacice.
Premazite zumancem i pospite susamom, kimom ili cime vec volite.
Pecite u zagrejanoj rerni na 190C dok ne porumene.
Lepe su i sutradan bas isto kao i dan kada ste ih pekli.
Source: Hvitur Lakkris

gardenviewcottage:

The Old Painted Cottage, Unique Goods and Curious Finds

 

Kupus kifle (nit kifli nit kupusa)

Jos jedan od mnogo recepata za ove "kiflice". Nema neke velike razlike osim sto se lakse i brze prave od standardnih kiflica. Polovinu zamrznem, tako da su izdasne i koriste se 2 puta :)


Potrebno je:
  • 800 gr brasna
  • 1 soljica ulja
  • 1 kasika soli
  • 1/2 litre mleka
  • 1 kvasac
  • 3 kasike secera
Premaz:
  • 125 gr putera
  • sir
  • 3 zumanca
Kvasac i 2 kasike secera staviti u mlako mleko dok ne pocne da peni.
Zamesiti testo sa ostalim sastojcima i ostaviti na toplom da se testo udvostruci.
Umutiti puter i zumanca a testo premesiti i podeliti na dve jufke.
Razvuci oklagijom pravougaonik pa ga premazati mesavinom zumanaca i putera,
narendati sir i uviti u rolat.
Nozem seci rolat u cik-cak pa redjati u pleh na koji ste stavili pek papir.
Ostaviti ih u plehu jos 10-15 minuta, posuti ih susamom i peci na 180C dok ne porumene.
Ponoviti isto i sa drugom jufkom.




prettysimplelife:

(via La Maison Boheme)

Krofne u slatkom mleku

Praveci prvi put ove krofne, mogla sam da pretpostavim kakvog ce ukusa biti i prevarila sam se....ovo je iznad svakog mog ocekivanja. 2 u 1. Przene i pecene krofne pa ko sta voli,ako je uopste moguce da se izabere. Ja ne mogu :)


Potrebno je:
  • 1 kvasac
  • 1 kasicica secera
  • prstohvat soli
  • 2 kasike masti (pune)
  • 2 zumanca
  • 6 dcl mleka
  • 2 kasike secera
  • oko 900 gr brasna
Preliv:
  • 5 dcl mleka
  • 4 kasike secera
  • 2 vanilin secera
Kvasac potopiti u toplo mleko, dodati kasicicu secera i sipati u napravljenu rupu u sredini brasna koje ste usuli u vecu ciniju za mesanje.
Dodati ostale sastojke i umesiti meko testo tek toliko da se ne lepi za ruke.
Namazati ga malo uljem, pokriti krpom i ostaviti na toplom dok ne udvostruci svoju velicinu.
Premesiti i oklagijom rastanjiti na debljinu oko 2,5 do 3 cm.
Vaditi okruglom modlom i redjati u pleh koji nije podmazan i ostaviti jos malo da naraste.
Za to vreme na ringli zagrejati mleko dok se ne istopi sav secer i dodati vanilin secer.
Za jednu tepsiju izadje oko 12 krofni i za tu kolicinu treba oko 5 ml mleka za preliv.
Preliti preliv od zagrejanog mleka preko krofni tako da one pocnu da plivaju (nemojte brinuti da je mnogo mleka jer nije).
Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 25-30 min.
Pre sluzenja, ukoliko je u plehu ostalo jos malo mleka mozete preliti krofnu jos malo, ali to sve po ukusu.
Posuti prah secerom i sluziti sa dzemom, eurokremom ili vec sa cim volite.
Najlepse su dok su tople! Socne taman koliko treba!





Od ostataka koji vam preostanu, mozete napraviti obicne buhtle ili obicne krofne sa velikom rupom u sredini. :)
Ja sam premesila i modlom opet vadila krugove i przila krofne u dubljem ulju.
Vazno je samo da temperatura  ne bude jaka nego srednja, da vam krofne ne bi izgorele spolja a ostale zive unutra.
      


tinywhitedaisies:

(via Blomsterverkstad: Höstlöv * Autumn leaves)

picoleta:

lindasinklings:
lindasinklings:
sifter.
(via Salted Chocolate Chip Cookies)

ysvoice:

| ♕ |  San Moise Canal, Venice  |  by Michael Rainwater

Mlecni zavijutci sa mortadelom

  • Staviti 1 kvasac u oko 500 ml mlakog mleka, dodati 2 kasike secera i kasiku brasna.
  • Ostaviti da kvasac pocne da raste.
  • Staviti u dublji plasicni sud oko 800gr. brasna u koje ste umesali 1 kasiku soli. 
  • Napravite rupu na sredini brasna i polako dodajte mleko u kome ste potopili kvasac. 
  • Kada postane dovoljno gusto da bi ste ga mesali varjacom, prebacite testo na radni deo i izradite ga tek toliko koliko je potrebno da se ne lepi za prste.
  • Ostavite ga da se odmori oko pola sata, pa ga premesite i razvijte oklagijom na pravougaonik debljine oko 5mm.
  • Celom povrsinom premazite fil koji ste napravili od 1 jajeta i oko 100 gr putera (izmesajte u posebnoj posudici).
  • Na jednu stranu stavite listice Mortadele i uvijte kao rolat. 
  • Isecite po duzini cik-cak sa tanjiricem od soljica za kafu, premazite zumancem i pospite kimom ili susamom.
  • Pecite oko15-20 minuta, nikako duze da vam skroz porumene, vec tek kada pocnu da dobijaju prvu boju izvadite iz rerne. Ovako ce vam biti mekani i sutradan.  



  • 1 puter
  • 1 kašičica soli
  • oko 800 gr brasna
  • 2 jaja
  • 2.5 dl mleka
  • 1 kasika secera
  • 1 kvasac

U toplo mlako mleko izmrviti kvasac, dodati šećer i sacekati malo dok nadođe, a onda zamesiti  testo formirajući jufku.
Od dobijenog testa oklagijom razvuci veci pravougaonik debljine prsta.
Vecom casom ili soljom vaditi krugove.
Redjati ih jedan preko pola drugog predhodno svaki krug umacuci u serpicu sa otopljenim puterom.
Tako u krug dok sve krugove ne utrosimo.
Premazati zumancem i posuti susamom.
Sacekati dvadesetak minuta da naraste i peci na oko 180C oko pola sata.


 





Potrebno je:
  • 2 jaja
  • 250 gr margarina
  • 2 kasike secera
  • malo soli
  • 1 kvasac
  • 250 ml  dl mleka
  • 500 gr mlevenog maka
  • brasna po potrebi

U malko mleko sipajte 2 kasike secera i izmrvite kvasac.
Kada pocne da "radi' dodati u vanglu u kojoj ste predhodno sjedinili omeksali margarin i 1 jaje pa dodajuci brasno i mleko sa kvascem zamesiti testo dok ne prestane da se lepi za ruke.
Pokriti vanglu krpom i ostaviti da testo odmori nekih pola sata.
Premestiti i podeliti testo na 4 jufkice.
Svaku jufku oklagijom razvuci u pravougaonik i nafilovato makom (koji ste predhodno pomesali sa 300 gr secera i kesicom cimeta i naparili sa malo mleka).
Saviti 4 strudle i poredjati ih jednu do druge u pleh.
Premazati ih umucenim jajetom i ostaviti jos pola sata da naraste.
Peci na oko 200C nekih 20 minuta.


 






passages8391:

posted by passages8391

Rol virsle

Staviti jedan kvasac u oko pola litre mlakog mleka u kjem ste dodali 2 kasike secera.
Pospite po povrsini malo brasna i sacekajte 5 minuta da kvasac pocne da "radi"
Sa tim mlekom i brasnom (u kome ste dodali 1 kasicisu soli) zamesite polako testo koje je gotovo kada prestane da se lepi za ruke.
Rastanjite oklagijom u pravougaonik i pazljivo nozem isecite trakice od testa i na kraju svake trakice zasecite pri dnu jos 3-4 trakica..
Virsle stavite na pocetak trakice (koje nisu zasecene) i polako umotavajte da ostanu samo krajevi virsli da vire.
Poredjajte ih na pleh, premazite zumancem i izrendajte margarin ili puter.
Pecite na 180 C oko 20 min.
Pazite da mnogo ne potamne vec cim primetite da dobijaju prvu tamniju boju  izvadite iz rerne.


onlycutes:

Bountiful (by Trisha Brink Design)


Knedle sa sljivama - Gomboce

Potrebno je:
  • sveze ili zamrznute sljive(ko nema moze i pekmez),
  • krompira koliko imate, ili koliko vam ostane od rucka pirea, oko 1kg
  • brasno oko 400gr
  • prezle(hlebne mrvice), oko 200gr
  • 1 jaje
  • secer, ulje, malo mleka,
  • parcenece putera oko 50gr,i vanilin secer
Skuvate krompir iseckan na kockice.
Kada je gotov,ocedite ga od vode i dodjate prstohvat soli, parce putera, jaje, malo mleka i izmesate mixerom.
Zatim dodajete malo po malo brasna.
Kada masa pocne polako da se zgusnjava, nastavite da mesate sa varjacom.
Masa treba da bude glatka, i gotova je kada se ne lepi puno za ruke i kada od nje mozete napraviti male jufke.Vise mekse nego tvrdo(obavezno pobrasnite ruke kada pravite loptice da vam se testo ne lepi)
U sredinu stavljate sljive (ili dzem), i zatvorite jufke oblikujuci loptice.
U dublju serpu sipajte vodu vodu da provri.
Kada provri ubacite knedle da se kuvaju.
Gotove su kada isplivaju na povrsinu.Vadite ih resetkastom kasikom, i stavljajte nove.
Dok se knedle kuvaju, u velikom tiganju proprzite na ulju hlebne mrvice i secer, da se sjedine (to je za trenutak gotovo):
Kada su knedle kuvane, uvaljajte ih cele u gotovu mesavinu prezli,i secera.
Na kraju mozete da ih pospete obicnim secerom(ko voli sladje) i vanilom.
Mozete i umesto prezli da ih prelijete i istopljenom cokoladom i uvaljate i mlevenu plazmu.(sva deca to obozavaju,al ja volim ovako po starinski).


 




 
 


 









 





Nema komentara:

Objavi komentar