14. velj 2013.

Recepti - pite


pentydeval:

(via HWIT BLOGG: Hustomte på julklappslistan….)





basilgenovese:

Figs + Cheese + Walnuts + Cherries


Drugacija pita sa sirom 



Potrebno je:
  • 500 gr gotovih kora za gibanicu
  • 3 jaja
  • 2 case mlake vode
  •  1,5 solja ulja
  •  1 kasika secera
  • 1 kasika soli
  • 1 kvasac
  • 500 gr slanog-starog sira (Sjenicki...)
  • brasna toliko da se dobije testo koje dobijate kada pravite palacinke.
Sjedinite sve sastojke u kompaktnu smesu, izmrvite kvasac pa ostavite da malo odstoji dok kvasac ne pocne da "radi".
 Redjajte: 1 kora pa ravnomerno premazite smesom, 2 kora pa opet smesa  pa na kraju sitno izmrvljeni sir.
Uvijte u rolat pa stavite u pleh. Tako radite dok imate smese i kora ali ostavite malo smese da na kraju premazete sve rolate.

 

ana-rosa:

via:http://idemakeriet.blogspot.com.br

Zalivena pita sa visnjama

 Ovu pitu sa visnjama ja najcesce spremam jer je volim socnu, slatku i punog ukusa.

Potrebno je:
  • 1/2 kg kora za pitu
  • 6 jaja
  • 200 gr secera
  • 150 gr griza
  • 1 casa jogurta
  • 1.5 case ulja
  • 400-500 gr visanja
Za preliv:
  • 3 case vode
  • 3 case secera
  • 1 vanilin secer
  • kasicica soka od limuna
Skuvajte secer i vodu. Kada provri kuvajte na laganoj vatri jos 10 minuta pa dodajte vanilin secer i limun. Sklonite da se ohladi.
Umutite belanca u cvrst sneg pa dodajte zumanca, jedno po jedno polako muteci mikserom.
Sklonite mikser i varjacom polako umesajte ostale sastojke.
Uzmite jednu koru i tanko je nafilujte pripremljenom smesom.
Preko stavite drugu koru koju isto najfilujte smesom pa na  pocetak druge kore stavite visnje.
Savijte ivice pa uvijte u rolat.
Ispasce vam oko 5 ovakvih rolata.
Ostatak fila premazite preko uvijenih rolata i pecite u zagrejanoj reni na 190C dok ne porumene.
Vruce rolate prelijte hladnim sirupom i uzivajte!



thelittlecorner:

The Little Corner





 


Sirnica


Potrebno je:
  • 500 gr kora za pitu
  • 400 gr punomasnog slanog sira
  • 1kisela pavlaka
  • 4 jajeta
  • 1 casa kisele vode
  •  ulje
Razlistati kore i svaku koru premazati prvo mesavinom vode i ulja pa na jednu polovinu kore staviti umucen fil.
Savijati kao strudlu i redjati u pleh, jednu sirnicu do druge.
Ostatak fila prelliti preko zavijenih savijaca i peci na 180C oko pola sata dok ne porumene.


 

Burek (zeljanica)


  • 500gr. kora za pitu
  • 10-15 listova zelja
  • 200gr kajmaka
  • 300 gr sira
  • 4 jaja
  • 3 kasike masti
  • 2 dl vode
  • soli po ukusu
Fil: Operete listove zelja i 1 minut ih prokuvate i iseckajte(ja ih stavim u secka)
Pomesajte ih sa jajima sirom i kajmakom.Posolite ako sir nije slan.
Okruglu tepsiju podmazete sa malo masti.
Prokuvate 3 velike kasike masti sa 2 dl vode i malo soli
2 kore stavite na dno, da ivice ostanu napolju, i poprekajte kasikom sa mesavinom masti i vode.
Sledeca kora fil, pa preko opet 3 kore malo naguzvane(kao harmonika) koje poprskate opet sa mesavinom masti i vode, opet kora pa fil...
Na kraju ostavite 2 kore koje stavite na vrh, i lepo ususkajte pitu.
Prelijte sa ostatkom vode i masti i pecite na 220 min oko pola sata,
onda izvadite pleh i obrnite pitu (ono sto je bilo okrenuto dole da bude gore), vratite i pecite joj 10 min.



Obavezno sluziti i jogurt, prijatno!
 

Gibanica

A sta tu ima da nije jasno?
 Potrebno je:
  • 600gr debelih kora
  • 5 jaja
  • 300 gr punomasnog starog sira (najbolje je mesanog, ovciji-kravlji)
  • 200 gr kajmaka
  • 0,5 dl ulja
  • kisele vode koliko vam treba da dibijete zitku smesu
  • soli po ukusu
Umutite jaja i u njih umesajte sitno izmrvljen sir, kajmak pa dodajte ulje i kiselu vodu.
Dobro podmazite pleh  i stavite dve kore na dno da vire sa strane preko pleha.
Uzimajte jednu po jednu koru i umacite u smesu, lagano stisnite da se ocedi visak i redjajte u pleh jednu do druge sve dok se ne potrose kore.
Peci oko 40-50 minuta na 180C dok nedobije lepu zutu boju.



charmingspaces:

french-kissed.com





Socna pita od slatkoga sira

Potrebno:
  • 500 gr. mladog neslanog sira (svapskog)a moze i Ella u casi ili neki slican.
  • 500 gr. tankih kora
  • 4 kom jaja
  • 1 kisela pavlaka (crvena Imlekova)
  • 2 kasike griza
  • 200 gr suvog grozdja
  • 100-150 gr secera sa cimetom (kad stavljam zuti secer sunem malko vise)
  • 1 soljica za kafu ulja

Priprema:
Sve sastojke izmesati.
Kore podeli na dva dela, bude oko 7 kora.
Filovati kore, koje malo poprskamo uljem i redjamo jedna na drugu.
Uvijemo u rolat koji premazemo sa malo ulja.
Tako pripremljena 2 rolata pecemo oko pola sata na 180C.
Ostavimo da malo ''dane dusom'', isecemo na komade
i pospemo secerom u prahu pomesanim sa vanilinom.


 

Nema komentara:

Objavi komentar