2. lis 2012.

priča o životu

 

I evo ga! Kraj! Kraj još jedne runde. Runde iz koje si i ovaj put izašao kao pobjednik. Ali i ovaj put misliš da je to bila najteža runda, i da teže nema. Varaš se!!! Ako pogledaš unazad, vidjet ćeš koliko si puta pomislio da je „to“ najteža runda.

Tako npr. dok si išao u osnovnu školu, jedva si čekao da iz nje izađeš. Ah, koliko si se samo u njoj napatio... Mslio si da kada se ona završi, tvojoj bitki je došao kraj. Ali nije tako. To je bila samo jedna runda, a ne i bitka. Cijeli tvoj život je bitka, koja se sastoji iz više rundi. Poslije jedne runde dođe druga, a poslije nje treća i čitav život tako si u nekoj rundi. Tako je i poslije tvoje prve runde, zvane osnovna škola, došla druga runda čiji je naziv srednja škola. Malo po malo, udarac za udarcem, godina za godinom, i eto ga. Još jedna runda je prošla. Dosta si se namučio. Primio neki udarac, ali i uzvratio, pao na dno i opet se podigao. Pošteno si se borio, ali i namučio. Kad je ovoj rundi došao kraj opet si pomislio >> aha, sad napokon mogu da odmaram, mogu da uživam, nema više onih udaraca, poraza i pobjeda....<< Ali opet si se prevario!!! Drugi su ti govorili da još nije kraj, da ti imaš još dosta rundi u svom životu. To su ti govorili oni koji su već pred kraj svoje bitke. I bili su upravu!!! Tako je došla na red još jedna runda. Fakultet!!! Ali i njemu brzo dođe kraj, zar ne?!?! Kraj! Ali nedaj se prevariti. To jeste kraj, ali kraj runde, ne i bitke. Jer i ti, i ja, i on, i ona, i svi ljudi oko nas kreću u nove pobjede. U još jednu rundu. Istina, ima onih koji brzo odustaju. Predaju rundu, jer ih je strah sljedeće runde. Shvatili su da je svaka sljedeća runda teža od one prethodne. Ali ti nemoj biti taj koji će odustati. Tačno je da dolazi najteža runda u tvom životu. Pogotovo u ovom vremenu i mjestu u kojem mi živimo. Znam, teško je. Sav se naježiš, samo kad pomisliš na ovu rundu. Ali ako u ovu rundu uđeš spreman, lakše će ti biti da je privedeš kraju. Zato, idi dalje. Ustaj i bori se!!! Vrijedi se i napatiti za tvoje „bolje sutra“. Došao si u rundu koja je u našoj zemlji najteža. Tražiš posao, nemaš iskustva...  Trebat će ti dosta vremena da se zaposliš, ali ne odustaj!!! Zaposli se!!! Radi ono što voliš. Jer ako voliš to što radiš, lakše ćeš izdržati sve udarce koje ti taj posao zadaje. I nemoj misliti da je ovo kraj tvoje runde. Ne,ne,ne.... nije kraj, dragi moj. U ovoj rundi, koja je i najteža, ima još mnogo toga. Pitaš se „čega“?? Pa da ti odgovorim, ali prvo ću te nešto pitati. Koliko ti je godina??? Zar ne misliš da je vrijeme da osnuješ svoju porodicu!?!? Ovo pitanje te šokiralo, zar ne? Kad prije dođe vrijeme tome?? Eee... Vrijeme brzo prolazi. Godina imaš dovoljno za ženidbu, samo si u nedoumici... Pitaš se da li ta izabranica treba da bude tvoja žena, da li je to osoba sa kojom želiš provesti ostatak svog života??? Ja ti odgovor na to pitanje ne mogu dati, ali ću ti pokušati pomoći pri odluci. I to tako što ćeš sa sigurnošću  odgovoriti na sljedeća pitanja. Pitaš se kako ćeš biti siguran 100%? Ja ću ti samo reći:“slušaj svoje srce“!!! Nek ono odgovori na sljedeća pitanja:

- da li je voliš i da li ona tebe voli isto toliko koliko i ti nju;

- da li imaš potpuno povjerenje u nju, i ona u tebe;

- da li je poštuješ i da li ona tebe poštuje???

To su moja pitanja. A odgovor  na ta pitnja, kao što sam već rekla daće ti tvoje srce, ali uz pomoć njenog srca. Ako si siguran u to da je voliš, a i ona tebe, da je poštuješ, a i ona tebe, da je cijeniš, a i ona tebe... Pa šta onda čekaš??? Ženi se!!! Završi već jednom sa ovom teškom rundom, i počni sa sljedećom, koja je usko vezana za prethodnu. Pa možda bi je ti svrstao u istu rundu, ali ja sam je odvojila. Odvojila sam je, jer sada si drugi čovjek. Radiš, oženjen si, ali ti nešto fali. Maloprije sam rekla da je vrijeme da osnuješ porodicu. A ja pod porodicom podrazumjevam i djecu. Ova runda po mom mišljenju nije najteža, ali je zato najduža. U njoj imaš dosta obaveza, ali to su slatke obaveze. Došlo je vrijeme kada ti moraš da preneš svoje iskustvo na svoju djecu. Da ih naučiš da se bore kroz život, baš kao što si se ti borio. I tek nakon mnogo godina, doći će kraj i ovoj rundi. Ti si sada dedo sa štapom u ruci, i smiješ se svim onim rundama kroz koje si prošao. Tek sada shvataš šta si sve postigao i za šta si se borio. Ponosan si na sve što si učinio. I onda, jednog dana, doći će kraj tvojoj bitki. Bitki o kojoj će pričati tvoja djeca, djeca tvoje djece, i njihova djeca...  prenosit će se priče s koljena na koljeno o tome kakav si borac bio.

 

 

I sve dok oni budu pričali o tebi, o tvojoj borbi, ti ćeš i dalje živjeti sa njima, i na taj način  prenijeti im poruku, da se i oni trebaju boriti, baš kao što si se i ti borio. A onda kada ti se jednom pridruže, ti češ im čestitati na njihovoj borbi. Borbi za bolju budućnost, njihovu, ali i njihovih potomaka. Samo neka se zna, iako si ti mrtav, to ne znaci da je kraj!!! Smrt nije kraj!!!

by s.p.

Nema komentara:

Objavi komentar