31. srp 2012.

Zovi me imenom!


Baba...mama...mama...baba...nana..., ne znam kako je kod vas ali u mojoj kući po cijeli dan se čuju samo te dvije riječi...meni se ovaj tekst ucinio interesantnim, vjerujem da ce te se i Vi u njemu pronaći.


Kad se radi o uporabi imena baka odnosno đed, treba spomenuti da određen broj ljudi odabere da ih zovu svojim imenom, a ne bakom ili đedom. To odbijanje, koji određuje mjesto na skali generacija je novina. Zbog straha da će biti ukalupljena u stereotip starice, baka se može protiviti tom terminu. Npr. Ada je, zahvaljujući starijoj kćeri, postala baka dok je još uvijek imala dvoje male djece. Mislila je nemogućim da se mogu spojiti uloge majke i bake te je izabrala da je unuk zove imenom. Postoje slučajevi u kojima se ne radi o odbijanju uloge, već je to posljedica novonastalih veza koje postavljaju nove uloge, npr. kad se rastavljeni roditelji ponovno ožene ili započinju nove suživote, 'dobiveni' bake i đedovi nazivaju se svojim osobnim imenima. To je izbor koji se sukobljava s ulogom, o čemu svjedoče mnoge bake i đedovi koji s nestrpljenjem očekuju kako bi ih unuci upravo tako nazvali.Baba I đed za sveU nekim porodicama termini baka odnosno đed imaju ponekad pretjeranu uporabu i počinju biti korišćeni od svih - ne samo od strane unuka, već i u drugim odnosima unutar porodice: đed koji se obraća supruzi nazivajući je 'bako', sinovi i ćerke koji se obraćaju roditeljima govoreći im 'slušaj, bako... što misliš, đede...'. Ovo potvrđuje i primjer žene koja kaže kako joj nikad nije bilo jasno kako bi se trebala obraćati svekru i svekrvi. Oni joj nikad ništa nisu rekli, a ona se nikad nije usudila pitati. Nije joj bilo ugodno obraćati im se s 'mama' i 'tata' niti imenom. Sve to ju je tjeralo na izvrtanje i apsurdna premetanja riječi, kako bi izbjegla potrebu da ih nekako nazove. Kad je rodila sina, problem je na neki način riješen, jer je na raspolaganje dobila termine baka i đed.


Bake i đedovi u očima djece
Ostala djeca prikazuju svoje bake i đedove podcrtavajući njihove mladenačke karakteristike. Jasmina kaže da njezina baka ima tamnosmeđu kosu i da uvijek nosi odjeću na cvjetiće. Slika koju je nacrtala je pomalo prototip figure moderne bake koja nema ništa zajedničko sa zastarjelim stereotipom starih žena lagano pogrbljena tijela, pomalo tužne odjeće, osuđenih na marginalizaciju. Radi se o bakama lijepog izgleda, brižno našminkanih, odjevenih u žive boje sa svim prikladnim dodacima i energičnim izrazom lica.
I Luka nam na slici predstavlja baku i đeda koji svjedoče modernim promjenama. Đed je predstavljen u tenisicama dok diže utege, ima sijedu kosu, sportski tip. Luka za njega kaže: 'Jako je simpatičan, pokretan i dobro se dogovara i uvijek mi pomaže izgraditi stvari, kao npr kućicu na drvetu. Zna dobro engleski i jako je ljubazan jer mi skida puno igrica za kompjuter'. Baka, prema njegovom gledištu nema bore i nacrtana je dok čita novine na balkonu.
by Margareta Dujmović,

Nema komentara:

Objavi komentar