31. srp 2012.

Greške koje babe i đedovi rade

Postati baba odnosno đed zahtijeva prvenstveno sopstveni rad, a onda blizak odnos s unucima, kao i podržavanje roditelja. Greške su očekivane. One nam svima daju priliku da sazrijemo i da iz njih nešto naučimo.

Greške koje babe i đedovi rade sami sa sobom

Babe i đedovi ponekad ne razumiju da dolazak prvog unuka u porodicu zahtjeva velike promjene i od njih i od njihovog dotadašnjeg životnog stila. Ne razumiju što znači biti đed ili baba i ne znaju što se od njih očekuje. Ne prihvataju da ta uloga od njih zahtjeva učenje i promjenu stava. Ono što mogu učiniti, jest pomoći jedno drugome u pripremama za nove dužnosti i razgovarati s djetetovim roditeljima kako bi znali što se od njih očekuje.

Greške koje babe i đedovi rade s djetetovim roditeljima
Neshvaćanje da je dobar odnos s roditeljima temelj za dobar odnos s unucima, neslušanje i nepoštivanje odluka koje su roditelji donijeli i nedopuštanje da sami uče na svojim greškama – neće pomoći. Babe i đedovi moraju shvatiti da su novopečeni roditelji nesigurni i umjesto da budu prekritični, trebali bi biti puni razumijevanja i podrške. Najveći problem koji ujedno najviše utiče na odnose u porodici jeste kad baba i đed ne žele naći vremena da pomognu roditeljima i kad ne shvataju da je potrebno s unucima provoditi vrijeme i onda kad roditelji nisu u blizini.

Greške koje babe i đedovi rade s unucimaVelika greška koju mnogi babe i đedovi rade jest zadržavanje uloge roditelja umjesto prihvaćanja uloge babe i đeda. Djeca imaju jedne roditelje i oni su im dovoljni. Neshvaćanje da su unucima babe i đedovi potrebni, može imati posljedice. Unuci zahtijevaju da se s njima provodi vrijeme, da se uđe u njihov svijet i da baba i đed s njima ravnopravno razgovaraju. Ponekad treba posjetiti vrtić koji unuci pohađaju, saznati nešto više o hobijima koji ih zanimaju i kojima se bave, te upoznati prijatelje svojih unuka, jer sve su to koraci u približavanju unucima, koji na ljubav uzvraćaju ljubavlju.
by Margareta Dujmović

Nema komentara:

Objavi komentar