15. kol 2013.

Crnogorska ženska narodna nošnja



File:Crnogorka v.jpg



Crnoj Gori postoji veliki broj narodnih nošnji, najčešće sa lokalnim specifičnostima kroja i ornamenta, što je uslovljeno multikonfesionalnošću, istorijskim prilikama, kulturnim uticajima i prožimanjima, prirodnim specifičnostima itd. Kao značajan segment tradicionalne kulture, koja se nalazi u osnovi crnogorskog kulturnog identiteta, one nose u sebi određenu simboliku i vjekovima taloženo kreativno ispoljavanje.


                           





                                                     




crnogorka na izvoru 1885 vb





ćemer

Pojas sa muslimanske ženske nošnje




                                                       
                                                                 ženska nošnja

Svitna, ili kako se uobičajeno naziva svečana crnogorska narodna nošnja, predstavlja posebnu vrijednost našeg kulturnog nasljeđa i tradicije uopšte, ne samo zbog ljepote i bogatstva, već prvenstveno zbog društvenog značaja koji je imala tokom viševjekovnog opstajanja. Kada je u pitanju vizuelni utisak ove nošnje, ono što ga određuje jeste kvalitetan materijal od kojeg je izrađivana, smjelo komponovanje boja i bogati zlatovez kojim je ukrašavana. Izvanredna estetska harmonija, postignuta prvenstveno elegantnim krojem nevelikog broja odjevnih predmeta, posebno je uočljiva kod ženske nošnje.

                                                   
 
Knjeginja Milena


    Knjeginja Darinka

Zorka Karađorđević



                                                     princeza Jelena















Ženska nošnja se vremenom menjala, naročito materijal za njenu izradu. Kroj i nazivi su isti za svakodnevnu i svečanu nošnju. Svečana nošnja se izrađivala od boljeg materijala i raskošno se ukrašavala. Djevojke s nosile kacicu sličnu muškoj ili faculet ili su išle gologlave.Žene su nosile lijepo rađen ( čipkast) svileni veo(vel), koji je bio pričvršćen za pletenice i padao je niz leđa. košulja je rađena od svile ili đenara sa zlatnim ošvicima.Djevojke i nevjeste su povrh košulja oblačile dolakticu ( rukavi do lakata), od crvene ili ljubičaste svile i ukrašenu srmom oko rukava i duž otvorenih rubova, a starije žene zlatnu jaketu sa rukavima, raskošno ukrašenu srmom.Povrh dolaktice, odnosno jakete, nosio se korem(zabun) od otvoreno zelene svile, bez rukava, ukrašen raznim ornamentima. Raša, kotula(suknja) izrađivala se od svile ili platna. Preko raše se nosio futo, traversa(kecelja) od crne svile.Kao zimskiogrtač nosio se svileni šal sa resama. Sve žene su nosile čarape i cipele ili opanke.
Od nakita djevojke su nosile đerdan i broš a žene po nekoliko prstena i ćemer oko pasa.

                                 


                              


                               


                             



                               


                              

                              

Nema komentara:

Objavi komentar