Vjerujem da većina ženske populacije koja čita moje tekstove voli Schabby stil. Schabby izraz se odnosi na tužan, vintage izgled.Vjerujem da ne znate da je Schabby stil postao jako popularan 1996.godine kada je  Rachel Ashwell izdala knjigu; „Schabby stil“.
Cijelo djetinjstvo je živjela uz roditelje koji su voljeli starine, posjećivali sajmove antiknog namještaja, vrijedno sakupljali kolekcije svega i svačega. Majka joj se bavila restauracijom antičkih lutaka i medvjedića, a otac se bavio prodajom knjiga. Od malena u njenom životu je prisutna ljubav prema obilaženju sajmova starina i kupovanju raznoraznih lijepih stvarčica koje se na njima prodaju. Majka dvoje djece rođena u Engleskoj, dizajnerica interijera i stilistica oduvijek je željela svoj dom učiniti lijepim i nadasve praktičnim.
Schabby chicom se ozbiljnije počela baviti u vlastitom domu kada je dala otkaz na mjestu dizajnera i stiliste u zabavnoj industriji. Svoj prvi dućan je otvorila u Santa Monici, u Kaliforniji, pod nazivom “Shabby Chic”.
U to vrijeme pokreće malu tvrtku „Shabb Chic“ koja je ubrzo postala veliko i uspješno poduzeće.
Kasnije je svoj rad proširila radeći vintage namještaj, a glavni akcent joj je uvijek bio na naglašavanju udobnosti, ljepote, kao i nesavršenosti svojih radova. Počela je otvarati svoje dućane diljem Amerike, Kalifornije, Chicaga… Od 1996 – 2004, Ashwell je izdala četiri knjige u kojima piše o različitostima njezinog Shabby chic koncepta i dizajna. U kasnim 90-tima, ona počinje dizajnirati kolekcije posteljine i svoj rad usmjerava prema novo kupljenom namještaju darujući mu starinski izgled. Danas i dalje izdaje knjige i radi posao koji voli. I to je mala i zanimljiva priča o popularnosti Schabby stila koji je od onda zahvatio cijeli svijet, došavši tako i u naše domove. Osobno ga jako volim i kad god sam u prilici da vidim kakav zgodan primjerak ja ga kupim ili napravim sama.
Evo nekoliko ideja i savjeta kako transformirati vaš dom u Shabby chic utočište;
  • Obojite zidove u blijedo zelenu, svjetlo plavu, rozu, krem, blijedo žutu, ili bilo koju pastelnu boju.
  • Ako više volite da u pozadini bude nešto interesantno odaberite lagani cvjetni uzorak ili nešto sa finim prugama.
  • Ružičaste i crvene ruže uvijek su Shabby.
  • Željezni namještaj ili stvari koje izgledaju kao malo “zahrđale” mogu se koristiti u bilo kojoj prostoriji uređenoj u Shabby chic stilu.
  • Zidna ogledala lijepo pašu ukomponirana sa Schabby stilom.
  • Odaberite drvene ili metalne okvire lagano ofarbane s bijelom bojom, izgrebeni po rubovima tako da odaju dojam kao da nisu dovršeni.
Nadam se da vam se ova priča o povijesti  i popularnosti Schabby stila svidjela i malo vam pobliže približila njegovo značenje u današnjem svijetu, kao jednom od stilova uređenja naših domova.
Za kraj malo fotografija koje možda i Vama posluže kao inspiracija u daljnjem radu s ovim zanimljivim i lijepim stilom.