6. ožu 2013.

predjela



retro3




Pinned Image

Frittata sa povrćem (video recepti)


Već danima napolju vlada sivilo, bez zraka sunca... ovom frittatom pokušavam da "dodam svetu malo boje" i da prizovem proleće da konačno stigne u naše krajeve.


Snimili smo i video i baš me interesuju vaši utisci pošto se meni lično sviđa ;)... nekako je šaren-veseo a to smo i hteli da postignemo. Uživajte!



Potrebno je:
(za tiganj prečnika 28 cm)

po jedna crvena, žuta i zelena paprika
1 crveni luk
7 jaja
2 paradajza
1 kugla mozzarelle (125 g)
2-3 šalot luka (ili veza mladog luka)
veza svežeg peršuna
malo suvog origana
malo maslinovog ulja
malo morske soli


Način pripreme:
Sve tri vrste paprike iseckala sam na kockice kao i crveni luk. Na malo maslinovog ulja izdinstala sam crveni luk (posolila ga) a kada je postao staklast dodala paprike, opet posolila i dinstala dok paprika nije omekšala.


Kada je povrće omekšalo dodala sam ulupana jaja (posoljena), od gore stavila kolutove paradajza pa tiganj stavila u rernu na 200 stepeni na 20 minuta.


Kada je frittata fino porumenela stavila sam od gore listiće mozzarelle i sve još kratko zapekla (dok sir nije krenuo da se topi).


Gotovu frittatu od gore sam posula sa malo suvog origana, na kolutove seckanog šalot luka i peršun lista, ostavila je da odstoji 10 minuta a onda sekla i servirala. Po želji od gore možete posuti i malo parmezana.



 

Veseli rolatići


Veseli rolatići


Sastojci:
vaše omiljeno testo za palačinke
1 veća cvekla
250 g feta sira
2 kašike kisele pavlake
nekoliko grančica sveže majčine dušice ili 1⁄2 kašičice suve
sok od 1⁄2 limuna
120 g šampinjona
1 čen belog luka
so, biber
Priprema:
Svežu cveklu oljuštite i izrendajte na sitno rende. Stavite ju u činiju i dodajte malo vode. Ostavite 3-4 minuta pa ju dobro iscedite kroz čistu krpu ili gazu. Dobijeni sok sipajte u testo za palačinke. Što više stavite, boja će biti intenzivnija. Ako je potrebno dodajte brašna da podesite gustinu testa. Ispecite palačinke na uobičajen način. Navedena količina sastojaka za fil je dovoljna za 6-7 palačinki, pa vi proporcionalno povećajte mase.
U tiganju zagrejte malo ulja pa dodajte šampinjone seckane na listiće. Posolite, pobiberite i dodajte sitno seckan beli luk, pa poklopite. Nakon nekoliko minuta otklopite. Dinstajte dok tečnost koju otpuste pečurke ne ispari.
Viljuškom izgnječite feta sir. Dodajte kiselu pavlaku, pa dobro izmešajte da dobijete gust krem. Dodajte limunov sok i majčinu dušicu, pa još jednom izmešajte.
Palačinke premazujte kremom od sira po celoj površini, a pečurke složite na jedan kraj. Urolajte palačinke pa ih ostavite u frižider na 20-ak minuta. Tek tada ih secite na zalogajčiće.
By Mezze






ballerina67:



Kus-kus salata sa tikvicama


Kus-kus salata sa    tikvicama

Sastojci
250 ml kus-kusa
500 ml vode
400 g očišćenih tikvica
1 manji svežanj sveže nane
morska so
3-4 čena belog luka
nekoliko kašika maslinovog ulja
sok od ½ limuna
200 g feta sira
50 g semenki suncokreta
¼ kašičice kurkume (opciono)
biber
Priprema
Sipajte kus-kus u činiju sa poklopcem. Vodu zagrejte do ključanja, pa vrelom vodom prelijte kus-kus. Promešajte i poklopite. Ostavite da stoji tačno 10 minuta, da kus-kus upije vodu. Ako stoji duže, postaće lepljiv.Nakon 10 minuta nabubreli kus-kus raširite po tacni da se malo prosuši i ohladi.
Uključite rernu na 220°C. Obložite veliki pleh od rerne papirom za pečenje.
Tikvice operite i po potrebi očistite. Isecite ih na ploške debljine 0,5 cm. Složite ih po pripremljenom plehu, pazeći da se kriške ne preklapaju. Po tikvicama pospite sitno seckanu nanu i morsku so. Poprskajte maslinovim uljem. Stavite u zagrejanu rernu i pecite dok ne omekšaju. Pečene tikvice izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
U malo veću činiju prebacite ohlađen kus-kus. U njega dodajte tikvice iseckane na kockice, seckani ili izdrobljeni feta sir, sitno seckan beli luk i suncokretove semenke. Sve lagano, ali temeljno promešajte.
Posebno izmešati maslinovo ulje, limunov sok, biber, so i kurkumu. Ovim dresingom prelijte salatu i opet dobro izmešajte.
Ostavite u frižider na minimun 1 h da se ukusi fino spoje.
by Mezze



Povrtni tart

Povrtni tart

testo
200 g oštrog brašna
150 g integralnog brašna od spelta
70 ml nerafinisanog suncokretovog ulja
malo morske soli
na vrh noža sode bikarbone
1 jaje
oko 100 ml ledene vode (dodajte je malo po malo)

fil
180 g kisele pavlake
2 jaja
malo morske soli
1 manji cvet brokolija
1 veći praziluk
100 g suvog vrata (u komadu)
4-5 mini paradajza
malo sveže majčine dušice

Priprema
Sve suve sastojke za pripremu testa, stavite u činiju i dobro promešajte a onda dodajte ulje i jaje pa nastavite sa mešanjem. Dobićete prilično mrvičasto testo a onda dodajte malo po malo vode dok se sve lepo ne poveže (količina vode nije uvek ista jer se brašna međusobno razlikuju tako da se vodite gustinom i izgledom testa a ne količinom koju sam ja navela, ona je tu samo okvirno). Umotajte testo u providu foliju i stavite ga u frižider na par sati (ovo testo u frižideru može stajati dan-dva).
Testo oklagijom rastanjite, stavite preko podmazanog pleha prečnika 30 cm, isecite višak testa, opet malo hladite u frižideru, izbockajte ga i stavilte u rernu zagrejanu na 200°C na 15 minuta. Tokom tih 15 minuta na pari obarite brokoli i praziluk, po 3 minuta, u činiji umutite pavlaku i jaja sa malo soli i iseckajte suvi vrat na štapiće.
Posle 15 minuta izvadite tart, rasporedite povrće i suvi vrat, prelijte mešavinom pavlake i jaja, stavite još po neki čeri paradajz za ukras i vratite u rernu na 30-ak minuta. Nakon toga izvadite tart, ostavite ga da se prohladi i servirajte sa malo sveže majčine dušice.
Napomena: Spelta (pir, krupnik, dinkel) je jedna od najstarijih žitarica, i jedina je koja sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu u idealnom odnosu – gotovo identičnom ljudskom organizmu. Spelta sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica, sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.
Povrtni tart
by mezze




Grisini pita

Grisini pita

Sastojci
1 tikvica (oko 350 g)
3 veća čena belog luka
170 g tunjevine u biljnom ulju
350 ml domaćeg paradajz pirea
2 prstohvata origana
150 g tankih kora za pitu
300 ml jogurta
1 kesica praška za pecivo
2 kašičice mešavine začina
mleveni biber
maslinovo ulje
2 jaja
50 g feta sira
150 g grisina sa punjenjem od kikirikija
malo putera


Priprema
Tikvicu operite i neoljuštenu isecite na tanke trake. Stavite u posudu, malo posolite i ostavite da malo odstoji kako bi otpustila tečnost. Sipajte malo maslinovog ulja u tiganj i propržite tikvice sa obe strane da omekšaju. Sklonite na tanjir i ostavite na toplom mestu.
Beli luk sitno iseckajte ili izgnječite pa na malo ulja propržite zajedno sa paradajz sosom. Dodajte origano i biber. Kuvajte na umerenoj vatri 10 minuta pa dodajte oceđenu tunjevinu. Kuvajte 5 minuta, a za to vreme žicom za mućenje sjedinite jaja, jogurt, prašak za pecivo i mešavinu začina.
Kore za pitu uvijte kao rolat, pa nožem isecite na tanke trake. Isečene trakice rastresite rukom da ne bi bile slepljene i ubacite u smesu sa jajima. Dobro sjedinite, kako kore ne bi ostale suve. Četvrtasti pleh dimenzija približno 15x25cm podmažite sa malo ulja i sipajte smesu sa korama. Razvucite kašikom da bi bilo podjednako. Preko poređajte režnjeve tikvica tako da prekrijete kore. Preko tikvica sipajte smesu sa tunjevinom. Feta sir i grisine izmrvite u posebnim činijama. Preko tunjevine prvo rasporedite feta sir, a zatim i izmrvljene grisine. Na nekoliko mesta preko toga stavite nekoliko listića maslaca. Pitu pecite u rerni zagrejanoj na 200°C nekih 35-40 minuta. Ostavite da malo odstoji pre sečenja. Lepa je i topla i hladna.
by mezze



Namaz od pečenog luka i origana

Sastojci
10 g svežeg origana
2 veće glavice crnog luka
125 g feta sira
100 ml kisele pavlake
biber
krupna morska so
maslinovo ulje

Priprema
Uključite rernu na 180°C.
Luk očistite i isecite na četvrtine. Rasporedite ih po plehu obloženom papirom za pečenje. Pospite solju i poprskajte maslinovim uljem. Pecite 20-ak minuta dok luk ne omekša. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi.
Ohlađenom luku dodajte usitnjen origano, sir, pavlaku. Usitnite štapnim mikserom ili u blenderu da dobijete gladak krem. Po ukusu dodajte biber i ako je potrebno još malo soli.
Namaz od pečenog luka i origana

by mezze

ana-rosa:

via:http://idemakeriet.blogspot.com.br

Pita od prosa

Pita od prosa

Sastojci
300 g prosa
500 ml vode
1 veliki praziluk
350 g očišćenih listova blitve
maslinovo ulje
morska so
3-4 kašike integralnog susama
Priprema
Blitvu dobro oprerite, očistite od stabljika i kratko blanširajte u ključaloj, slanoj vodi. Zatim brzo preliti hladnom vodom, dobro ocedite i isecite na krupnije.
Praziluk isecite na sitno i prodinstajte na malo maslinovog ulja.
Proso otrebite od nečistoća, a zatim sameljite u električnom mlinu, kako bi dobili prah.
U činiju za mešanje stavite proso, blitvu, praziluk, vodu, soli i malo maslinovog ulja pa sve fino promešajte. Masa će možda biti retka, ali to je u redu.
Vatrostalnu posudu (dimenzija 18×30) namažite maslinovim uljem i stavte u rernu na 220° C da se ulje zagreje. Posle 5-10 minuta u posudu sipajte smesu, poravnajte, pospite susamom i vratite da se peče oko sat vremena.Treba fino da porumeni.
Izvadite iz rerne, pa kada se prohladi servirajte.
NAPOMENA: Umesto praziluka možete koristiti mladi luk ili crni luk, a umesto blitve spanać ili zelje. Opciono možete dodati i šaku sitno seckanih suvih šljiva.
by mezze


Salata sa omletom i haringom

Omlet
Salata sa omletom i haringom2 jaja
1 kašika mleka
1 kašičica sitno seckanog peršuna
prstohvat soli
Salata
1 manja glavica zelene salate
50 g rukole
2 mlada luka
4 rotkvice
1 mala zelena tikvica
180 g konzervirane haringe u ulju
2 kašike soka od limuna
Dresing
3 kašike maslinovog ulja
1,5 kašika aceto balsamico
1 kašičica senfa sa celim zrnom slačice
morska so i biber po ukusu

Priprema
Penasto umutite jaja pa im dodajte kašiku mleka, seckani prešun i so. Zagrejte veći tiganj sa vrlo malo ulja pa ispecite tanak omlet. Uvijte ga kao palačinku i ostavite na toplom.
Tikvicu isecite na take šnite i poslolite, pa ostavite sa strane da pusti vodu.
Operite i osušite zelenu salatu i rukulu. Salatu isecite na manje trake. Iseckajte mladi luk i rotkvice na kolutove. Ocedite tikvicu od viška vode, prelijte je sa vrlo malo ulja pa je kratko ispecite na gril tiganju.
Umutite maslinovo ulje sa aceto balsamicom, dodajte kašičicu senfa, so i biber i sve još jednom promešajte.
Pomešajte zelenu salatu, rukolu, rotkvice i mladi luk. Palačinku od omleta isecite na uže trake. Haringu ocedite od ulja i prelijte je limunovim sokom. Rasporedite salatu na tanjire pa poređajte omlet, tikvice i ribu. Prelijte sa salatnim prelivom.

by mezze


Letnja šarena salata

Sastojci
2 kuvana jaja
1 manji crveni luk
1 srednji paradajz
1 srednji krastavac
150 g penne testenine
pola vezice sveže mirođije
3 kašičice kapara iz slanog rastvora
200 g niskomasnog mladog sira sa 10% mm
mleveni biber
maslinovo ulje
so
sok od pola limuna

Priprema
Testeninu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Kuvanu testeninu ohladite pod mlazom hladne vode i stavite u činiju, pa malo posolite.
Jaja, paradajz i mladi sir iseckajte na male kocke, krastavac na tanke kolutove, luk na tanke kriške. Povrće prebacite u sud. Kapar ocedite od tečnosti i dodajte u sud sa testeninom i seckanim povrćem. Mirođiju sitno naseckajte. Prelijte salatu sa malo maslinovog ulja i pobiberite po ukusu. Dodajte sir i mirođiju.
Iscedite sok iz limuna i prelijte preko. Lagano promešajte i ostavite da se ohladi u frižideru pre serviranja.
Letnja šarena salata


by mezze



Pita-proja sa koprivama i slaninom

Pita-proja sa koprivama i slaninom

Sastojci
100 g sira
perca od jednog crnog mladog luka
50 g kopriva
60 g dimljene mesnate slanine
1 jaje
80 g kukuruznog žutog brašna
40 g pšeničnog brašna
2 jaja
75 ml mleka
75 ml ulja
pola kesice praška za pecivo
so, mleveni biber
Priprema
Koprive očistite i obarite posebno u posoljenoj vodi. Barite 5 minuta od trenutka kada voda počne da vri. Procedite, ohladite i sitno naseckajte. Sitno naseckajte perca mladog luka i dodajte koprivama. Slaninu sitno naseckajte, sir izmrvite i dodajte u sud sa povrćem. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte jedno jaje i sve lepo sjedinite.
6 kora položite jednu preko druge na radni sto. Presecite ih tako da se dobiju 4×6 korica (kockica). Od svake kocke uzmite po jednu kori i presavite je na pola. Presavijenu koru stavite u namašćen pleh za mafine. Uzmite drugu kockicu od kore i ponovo je presavite pa je stavite u pleh – modlicu – sa prvom korom, suprotno od nje. U jedno udubljenje, idu po dve kore. Kada poređate sve kore, blago ih poprskajte uljem. Preko kora u udubljenje stavite po jednu kašiku fila od kopriva i slanine.
Umutite 2 jaja, 75 ml mleka, 75 ml ulja, kukuruzno i pšenicno brašno pomešano sa praškom za pecivo. Malo posolite. Umućenu masu sipajte preko fila od kopriva i slanine. Pospite susamom i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200° C oko 20 minuta. Isključite rernu, izvadite pitice i pospite ih rendanim kačkavaljem. Vratite u rernu na minut – dva, tek toliko da se kačkavalj rastopi. Poslužite vruće.
by mezza

prettie-sweet:

(via Mont d´Or – en juletradition)

squaremeal:

(via ARCHIVE - gareth morgans photographer)

Salata od hobotnice

Sastojci
600 g hobotnice
300 g mladog krompira
2 manja paradajza
1 ljubičasti luk
50 ml devičanskog maslinovog ulja
1 kašika aceto balsamica
1 kašika seckanog svežeg peršuna
2 čena belog luka
Priprema
Dobro očistite i operite hobotnicu. Ako je hobotnica velika čekićem za meso joj izlupajte deblje krake.
Stavite veliki lonac vode da proključa. Kada voda provri stavite hobotnicu i kuvajte oko 45 minuta do sat vremena. Kada se hobotnica lako nabada na viljušku znači da je gotova. Ocedite je od vode i isecite na male komade.
Krompir očistite pa isecite na manje kocke i skuvajte na pari.
Skuvanu hobotnicu i krompir ostavite da se ohlade do sobne temperature.
U činiju za salatu stavite maslinovo ulje, baslamico sirće, na tanke kolutove isečen ljubičasti luk i sitno iseckan beli luk i peršun. Dodajte krompir i hobotnicu, kao i paradajz isečen na male kockice. Posolite i pobiberite po ukusu. Sve dobro promešajte i ostavite da malo odstoji da se ukusi povežu.
Uz salatu poslužite kolutove limuna i dodatno zalijte sa malo maslinovog ulja.
Salata od hobotnice
by mezza


Morski plodovi sa krompirom

Sastojci
500 g mešavine morskih plodova
700 g krompira
1 veza mladog belog luka
1 veza mladog crnog luka
2 čena belog luka
70 ml maslinovog ulja
4 paradajza
300 ml paradajz soka
1 kašika koncentrovanog paradajza
1 lovorov list
1 grančica svežeg ruzmarina
200 ml belog vina
vode po potrebi
1 veza svežeg peršun lista
1 limun
morska so
Priprema
Na maslinovom ulju propržite seckan mladi luk (crni i beli) pa dodajte koncentrovani paradajz. Sve zajedno kratko propržite pa dodajte paradajz seckan na kockice (oljušten) i dinstajte 10-ak minuta, a onda dodajte morske plodove, ruzmarin, krompir (seckan na kockice), vino, sok od paradajza, lovorov list, so, vode da sve ogrezne.
Sve dobro promešajte, poklopite i krčkajte 20-ak minuta tj. dok krompir ni omekša.
Pred sam kraj dodajte sam sitno seckana 2 čena belog luka i peršun list, sve zajedno promešajte i servirajte prelivši sve sa još malo maslinovog ulja i limunovog soka.
bymezze


charmingspaces:

pinterest

 

Salata od šargarepe sa suvim grožđem

Salata od šargarepe sa suvim grožđem

SASTOJCI
3 šargarepe
50 g suvog grožđa
2 kašike maslinovog ulja
so, po ukusu
sok od 1 limuna


PRIPREMA
Narendajte šargarepu, dodajte suvo grožđe, lagano izmešajte, pa prelijte sa maslinovim uljem. Dodajte malo čili paprike, soli i nacediti sok od jednog limuna. Lagano sve izmešajte.

by mezze
Salata od šargarepe sa suvim grožđem
(via vintagerosebrocante)
Morski plodovi sa krompirom


Ovčiji sir sa orasima i grožđem

Sastojci:
Ovčiji sir sa orasima i grožđemšaka prevrelog ovčijeg slanog sira (oko 2/3 šolje)
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica sušenog estragona
1.5 šolje zrna grožđa
nekoliko polutki oraha
1/2 – 1 kašičice meda
biber
Priprema:
Sir grubo izlomite na komadiće veličine zalogaja i ostavite da se marinira oko 30 minuta sa maslinovim uljem i estragonom.
Zrna grožđa isecite na polovine i uz pomoć oštog nožića izvadite mu semenke. Grožđe secite po užoj strani jer ćete tako najlakše izvaditi semenke bez da oštetite plod.
Orahe grubo isecite.
Pomešajte sir, orahe i grožđe, ali pazite da prilikom mešanja ne ugnjavite sir. Prebacite na tanjir i prelijte ostatkom maslinovog ulja u kome se sir marinirao. Preko sipajte med u tankom mlazu i začinite sveže mlevenim biberom. Ukoliko je sir koji koristite slan, neće biti potrebe da salatu solite.
Napomena: Možete koristiti bilo koje grožđe koje nema debelu ljusku. Mi smo napravili miks od belog, tamnog i roze grožđa.
by mezze




Krivovirske suve punjene paprike

Sastojci:
8-10 suvih crvenih paprika
200 g crnog luka
100 g suvih kajsija
100 g suvog grožđa
100 g suvih šljiva
100 g mlevenih oraha
2 čena belog luka
so, biber, peršun
100 ml ulja

Priprema:
Nekoliko sati pre pripreme potopite u vodu suve kajsije, šljive, grožđe i paprike da omekšaju. Peršun, crni i beli luk sitno iseckajte i stavite da se prži. Potopljene sastojke ocedite i iseckajte (osim paprika) na krupne kockice, ali ne previše krupne, a zatim ih dodajte u luk i nastavite sa dinstanjem. Kada je skoro gotovo i omekšalo umešajte orahe, so i biber, pa ovom smesom punite paprike. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta.
Krivovirske suve punjene paprike


gbirlik:

Grapevines in Castel Ritaldi, Umbria, Italy

 Kuglice od fete

Kuglice od fete


Sastojci:
500 g fete
2-3 čena belog luka, sitno rendanog ili pasiranog
oko 30 g celog zrna kikirikija, oko 25 komada
Dekoracija:
rendana kora limuna; rendana kora pomorandže; mleveni, seckani i mrvljeni kikiriki, orah, lešnik, badem; listići badema; peršun, ruzmarin, bosiljak, origano; sitno i krupno rendan kačkavalj; kockice šunke, pršute; mleveni crni biber; aleva paprika; tostirani susam; parmezan;
kockice sveže crvene, zelene ili žute paprike…
Priprema:
Viljuškom grubo izgnječite fetu. Dodajte beli luk i još malo gnječite da se on ravnomerno rasporedi u masi. Napunite kašičicu smesom, prebacite je u dlan i u centar smese stavite celo zrno kikirikija, pa dlanovima formirajte kuglicu. Kuglice ređajte na tacnu koju ste obložili papirom za pečenje.

Svaku kuglicu uvaljajte u dekoraciju po želji.

Od ove količine se dobije oko 25 kuglica veličin  Rafaelo kuglica.


 charmingspaces:

Pinterest



 


Koktel viršle



Koktel viršle su odlična ideja za žurke, sedeljke i sva druga okupljanja, kada želite da poslužite nešto ukusno, uz minimalan napor i četiri sastojka od kojih je jedan - čačkalice! Dobra vest je da ne morate da čekate neko specijalno dešavanje - poslužite ih za večeru (kao što sam ja) i ukućani će biti veoma zadovoljni.

Mera nema: potrebno je parčadi slanine i komadića kačkavalja u istom broju kao i parčadi viršli i čačkalica. I to je sve. Ja sam viršle delila na trećine dužine 5cm, pa sam ih tako spremala, jer se dobijaju parčići koji su malo veći zalogaj. 
Slanina se može motati na dva načina: ili da se obmota parče viršle ili da se u zasek ubaci ispod sira. Ili da primenite oba načina, tek da ne bude jednolično.

Koktel viršle

Viršle
Listovi slanine
Kačkavalj (lako topivi sir)
+ čačkaklice

Iseći viršle na komade dužine oko 5 cm. Pripremiti listove slanine, a kačkavalj iseći na štapiće. Uzduž zaseći parče viršle na oko 1/2cm dubine - paziti da se ne preseče do kraja. Staviti kačkavalj u zasek, pa obmotati viršlu i sir parčetom slanine i pričvrstiti čačkalicom. ILI: u zasek ubaciti presavijeno parče slanine, pa odozgo staviti kačkavalj. Sve pričvrstiti čačkalicom.
Poređati viršle u pleh prekriven papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni 10-ak minuta na 200 stepeni.

recadosdatenda:

MashaAllah!!! Que jeito gostoso de morar…alguém pode me dizer se este é o caminho para o paraíso???

basilgenovese:

Asparagus with Feta Cheese


Jestivi jež



Jutros me u pretincu dočekao novi recept s bloga Simply Recipes i totalno me oduševio.
Uvijek me ispočetka ovakve jednostavne ideje natjeraju da se zapitam kako se (kvragu) ja toga nikad ne sjetim.

Uglavnom, idealno za večeru ili pivo-party

 


Bez previše priče, slike govore same za sebe; oštrim nožem narezati omanju štrucu kruha ( ladanjskog, kukuruznog... ) ili neko veće pecivo, i napuniti ga nadjevom od:
250-300 g tvrdog sira ( cheddar, emmentaler, Varaždinac... )
100 g pancete
10 g maslaca
1 žlica dresinga
začini

Sitno nasjeckati pancetu a sir naribati. Sve zajedno pomiješati sa začinima i time napuniti utore razrezanog kruha.



Napunjeni kruh zamotati u foliju i zapeći cca 15 minuta na 200 stupnjeva da korica dobije zlatnu boju a sir se rastopi. Preko pečenog kruha premazati dresing pomiješan s maslacem
( ili samo maslac, ili kečap op.a. )

Vjerujem da svatko tko vidi gornju fotografiju odmah dobije neku svoju inspiraciju!
Meni prvo pada na pamet u sve umiješati puuuno sitno sjeckane čili papričice :) no sjeckani vlasac i peršin sigurno će se dobro uklopiti, tu su i druge začinske trave, pa zatim češnjak, papar.....ideja sigurno neće nedostajati.

....krajnji rezultat....mmmmmm....njama




gornja ideja sa špekecom mi se najviše sviđa iako je varijanta samo sa sirom također višestruko primjenjiva. Recimo dodati puno sjeckanog vlasca pa poslužiti uz TV s pivicom, servirati kao prilog uz platu narezaka ili umjesto tvrdog sira uzeti sir s plemenitom plijesni pa servirati uz neko fino vinčeko.
Originalan recept pogledajte na blogu
Plain Chicken

Tu sam pronašla i SLATKU opciju, koja meni, slatkoljupcu, zvuči vrlo privlačno


autorica kaže da je ta slatka inačica vrlo zarazna, da je jednostavno nisu mogli prestati ubacivati u usta i da ju je ona na kraju pojela vilicom. Može se servirati za doručak, kao snack ili jednostavno kao desert.
Pa probajmo :)

SASTOJCI SU:

1 komad okruglog peciva ili manjeg kruha
120 grama omekšalog maslaca
60 grama šećera u prahu
60 grama meda
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
110 grama kristal šećera
1 1/4 žličice cimeta

225 grama šećera u prahu
1-2 žlice mlijeka

Izmiješati maslac i obje vrste šećera u glatku smjesu. Dodati med, vaniliju i cimet pa nanesti u sve razrezane dijelove kruha. Nije nužno da bude savršeno premazano, dovoljno je samo da svi razrezi budu na neki način popunjeni.
Zamotati u foliju pa staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 25-30 minuta.
Kad je pečeno, odmotati i staviti na tanjur za serviranje pa preliti mješavinom mlijeka i šećera u prahu. ( U šećer se može dodavati mlijeka dok se postigne željena gustoća ).










Nema komentara:

Objavi komentar