21. ruj 2012.

Francuske modne ikone




Taj francuski je ne sais quoi...


Francuskinje i njihov stil već su stoljećima predmet obožavanja brojnih umjetnika, od pisaca, slikara i glazbenika, do onih koji se bave sedmom umjetnošću. Moda, kao dio vizualne umjetnosti, također odaje veliku počast Francuskinjama koje su u njoj ostavile traga proteklih nekoliko desetljeća. I upravo tomu smo posvetili našu listu petnaest francuskih modnih ikona modernog vremena.
Što je to u Francuskinjama što diže toliku prašinu? Je li u pitanju njihova misterioznost, samozatajnost, šarm...? Žene u Francuskoj uglavnom ne rastu opterećene trendovima. Upravo zbog tog kultiviranja individualnosti do izražaja dolazi njihov osobni stil.
One šminku stavljaju na drugo mjesto, naglašavajući pritom prirodnu ljepotu. Preferiraju jednostavnost, ali pritom izražavaju određene detalje, po kojima su osobito prepoznatljive.
Tko su francuske modne ikone koje su posljednjih par desetljeća ostavile trag u povijesti mode?

 BRIGITTE BARDOT
Francuska glumica, model i pjevačica vrhunac karijere je doživjela šezdesetih godina prošlog stoljeća. Danas 77-godišnja aktivistica za prava životinja živi prilično daleko od budnog oka javnosti. Pojavi se tek tu i tamo, dižući kontroverze oko pitanja prava životinja.
Popularizirala je izrez koji otkriva ramena, koji i danas neki zovu njenim imenom, te nošenje bikinija. Seksipilu, kojim je glumica svojedobno zračila, mnogi i danas pripisuju toliku opsjednutost Francuskinjama. Njena stručno izvučena linija tuša i visoko natapirana plava kosa pojam su francuskog chica šezdesetih godina.



CATHERINE DENEUVE
Legendarna francuska glumica i danas slovi za jednu od najljepših žena svijeta. Ona savršeno utjelovljuje ranije spomenutu samozatajnost francuskih žena. Odmjerena, elegantna i sklona jednostavnom odijevanju glumica je s vremenom postala lice kultnog parfema Chanel No. 5 te muza i prijateljica velikog dizajnera Yvesa Saint Laurenta, koji je radio kostimografiju u nekoliko njenih filmova. "To je žena s mnogo šarma i plemenitim srcem", govorio je YSL o svojoj prijateljici, koja je bila uz njega i na samrti. Njen bezvremenski stil, na koji je i sam dizajner zasigurno ostavio utjecaja, i danas ju, sa 69 godina, čini jednom od najbolje odjevenih glumica.


FRANCOISE HARDY
Da su glazba i moda usko povezane dokazuje i slučaj Francoise Hardy, pariške pjevačice, glumice i astrologinje. Njen stil i danas služi kao inspiracija Alexi Chung, koja ju često navodi kao jedan od svojih modnih uzora. Za razliku od očigledne raskošne ljepote Brigitte Bardot, Francoise je krasio prigušeni seksipil. Na njen šarm pali su David Bowie, Mick Jagger i Bob Dylan, no s nijednim nije imala ozbiljnu vezu.
Njen stil kao utjecaj u svom radu ističu Phillip Lim i Balenciagin dizajner Nicolas Ghesquière.


LOULOU DE LA FALAISE
Tko je Loulou de la Falaise? Modna ikona i dizajnerica, jedna od muza i najbližih suradnica Yves Saint Laurenta, oduvijek je zračila nekom posebnom aurom. Dok je kreirala nakit za kuću YSL njen zadatak je bio da svoju ekscentričnost pretoči u senzacionalne komade nakita koje je karakteriziralo veliko kamenje u upečatljivim bojama, emajlirani detalji i kristali koje je obožavala. Svaki dan za nju je predstavljao novu scenu predstave zvane život za koju se morala posebno dotjerati. Tematika se mijenjala iz dana u dan. Njen stil inspirirao je i samog Saint Laurenta, koji ju je naprosto obožavao. Njena pozitivnost i pomalo boemski stil u kombinaciji sa rafiniranim stilom i nepogrješivim okom za detalje učinili su je jednom od najvećih francuskih modnih ikona. Loulou je preminula u studenom prošle godine nakon duge borbe s rakom.



BETTY CATROUX
Nakon Catherine Deneuve i Loulou de la Falaise, još jedna muza i prijateljica Yvesa Saint Laurenta našla se na našoj listi. Betty Catroux je dizajner često opisivao kao žensku verziju samoga sebe i njegovu sestru blizanku. Model kuća Chanel i Yves Saint Laurent svojom distinktivnom androginom pojavom i ravnom plavom kosom i danas služi kao inspiracija mnogima. Tom Ford je pri predstavljanju svoje prve kolekcije za kuću YSL 1999. godine upravo Betty naveo kao ženu koju je imao na umu pri stvaranju kolekcije. Ona pak sebe uopće ne doživljava kao modnu ikonu. "Ne odijevam se poput žene, moda me uopće ne zanima", često bi isticala.


 


FARIDA KHELFA
Model, glumica i redateljica u svijet mode je ušla sa šesnaest godina, kada ju je jedan od dizajnera iz Gaultierovog studija uočio u klubu i predložio dizajneru da joj da priliku da bude model. Kratko nakon što ju je Jean Paul Gaultier ugledao, nametnula se kao jedan od njegovih omiljenih modela, a u toj ulozi je i danas. I u 49. godini Farida je redovna gošća Gaultierovih revija, na pisti i van nje. Osim JPG-a, obožava je i Azzedine Alaïa, a prije par mjeseci je izabrana za glasnogovornicu ponovno pokrenute kuće Schiaparelli. Njena moderna i provokativna elegancija, neodoljiv osmijeh i fantastičan stav čine ju jednom od naših omiljenih modnih ikona današnjice.


MADEMOISELLE AGNÈS
Mademoiselle Agnès, odnosno Agnès Boulard, francuska je TV voditeljica čija priča zvuči kao crtice iz kakvog chick-lit romana. Kao malena se jako puno selila i jedini cilj u mladosti bio joj je osamostaljenje i kupovina vlastitog automobila. Jednog dana dok je sjedila u pariškom bistrou, načula je razgovor ljudi za susjednim stolom koji su spominjali posao asistenta u lokalnim novinama. Agnès se prijavila, dobila posao i uskoro se našla u novinarskim vodama. Kada su se novine ugasile, javila se producentu francuskog TV kanala Canal+, koji joj je uskoro priskrbio posao voditeljice vremenske prognoze. Njene šaljive vrckaste prognoze su s vremenom dobivale primjese modnih izvješća, pa su je čelnici televizije odlučili preusmjeriti u pokrivanje svijeta mode i - zvijezda je rođena. Svoje odjevne kombinacije bira po načelu - odjeni ono što te natjera da plešeš dok se promatraš u ogledalu.



VANESSA PARADIS
Francuska pjevačica, model i glumica rođena je prije gotovo četrdeset godina. Njen vrtoglavi uspjeh započeo je dok je još bila 14-godišnja djevojčica. Za to je zaslužan njen prvi glazbeni hit "Joe, le taxi" koji se u Francuskoj na vrhu ljestvice singlova zadržao čak jedanaest tjedana. Već s 19 godina Vanessa je postala lice parfema Coco kuće Chanel. Nakon parfema, Lagerfeld ju je uposlio i na kampanjama za make-up i torbe, čije je lice i danas.
Njena ljubav prema vintage odjeći i prepoznatljiv stil zaslužni su za status jedne od najbolje odjevenih dama u Francuskoj.



CHARLOTTE GAINSBOURG
Nazivaju je nekonvencionalnom ljepoticom, a ona voli reći da joj se na njenom licu ne sviđa apsolutno ništa. Ipak, Charlotte Gainsbourg, glumica, model, pjevačica i muza kreativnog direktora kuće Balenciaga jedna je od najvećih modernih francuskih modnih ikona. Njen nonšalantni stil koji naginje futurizmu zaslužan je za tu titulu.
Nadamo se da će kćer Jane Birkin i Sergea Gainsbourga još jako dugo donositi daške pariške nonšalancije na naše ekrane.



LOU DOILLON

I Lou je kćer Jane Birkin, kao i Charlotte, s tim da je njen otac filmaš Jacques Doillon. Mlada glumica, model i dizajnerica sklonost modi nosi u genima. Ipak, dok je bila mlađa, svim snagama se borila protiv snobizma i buržoazije koje je za nju podrazumijevalo nošenje poznatih skupih brandova. Danas je lice Burberryja i Givenchyja, a njeno lice krasi i naslovnice brojnih modnih magazina. Lou, poput sestre, nije tipična ljepotica. Ono što dolazi iznutra u biti čini njenu privlačnost. Ipak, njen dječački šarm osvojio je mnoge, pa i nas.



CLÉMENCE POÉSY
Plavokosa glumica anđeoskog osmijeha i vragolastog pogleda svojim stilom svrstala se na listu jedne od najbolje odjevenih javnih osoba današnjice. Čest je gost na revijama, Karl Lagerfeld ju obožava, s njom su snimljeni i brojni editorijali, a fotografi uličnog stila ju gotovo svakodnevno naganjaju po ulicama Pariza. Svoj stil opisuje kao udoban, slobodan i poetičan. Clémence je vjerojatno najbolji primjer toliko spominjanog neodoljivog francuskog chica.




MARION COTILLARD
Francuska glumica, koja slovi za kraljicu crvenih tepiha, navikla nas je na glamurozne haljine s fenomenalnim detaljima koje nosi s neopisivom lakoćom. Njena ljepota i otmjenost priskrbili su joj i unosan ugovor s Diorom - Marion je lice Lady Dior torbe već nekoliko sezona - a sudeći po uspjesima koje talentirana glumica niže jedan za drugim, u toj ulozi će se zadržati još neko vrijeme. Glumici je ovog mjeseca uspjelo i ugrabiti naslovnice dva najpoželjnija modna magazina - francuskog i američkog Voguea.



OLYMPIA LE-TAN
Ona je DJane, dizajnerica i suvremena francuska verzija Bettie Page. Iako je rođena u Londonu, cijeli život je provela u Parizu. Svijet je posljednjih godina ostao zaluđen njenim torbicama inspiriranim koricama starih knjiga koje smo vidjeli u rukama Natalie Portman, Ulyane Sergeenko i Clémence Poésy. Posljednja serija torbica inspirirana je talijanskom literaturom i kinematografijom. Sve su izrađivane ručno tehnikom vezenja koju je Olympia naučila od svoje bake.



LÉA SEYDOUX
Glumica i model se u jako kratko vrijeme našla u centru pozornosti. Nakon uloga u filmovima Ponoć u Parizu i Robin Hood, kampanja i lookbooka za Pradu i naslovnica i editorijala magazina Vogue, Numero, W, L'Officiel i Another Magazine, sa sigurnošću možemo reći da ćemo se naviknuti da njeno lijepo lice u novinama i na velikim ekranima viđamo sve češće i češće. Krhka Léa se često poigrava s tipično muškim komadima, dajući im određenu dozu ženstvenosti. Kad vas Miuccia Prada izabere za lice i ambasadoricu branda to valjda dovoljno govori o vama.



CARINE ROITFELD
Postoji li što o Carine o čemu još uvijek nismo pisali? Legendarna urednica pariškog Voguea, koja je prošle godine napustila tu poziciju i okrenula se karijeri stilista slobodnjaka, izdala knjigu i pokrenula vlastiti časopis, dobro je poznat gost na našim stranicama. Hvalili smo njene editorijale i kampanje, ali ono po čemu se posebno isticala jest njen gotovo nepogrješivi stil, koji s godinama postaje sve bolji i bolji. 57-godišnja stilistica osoba je čiji stil uvijek koristimo kao inspiraciju. Jedva čekamo vidjeti što nam je pripremila za jesen.



A.S.
Foto: thefashionspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar