Super za doručak ili večeru uz čašu jogurta. Od sastojaka u receptu izadje 4 pitice prečnika 17 cm.
Potrebno je:
400 gr brašna
2,5 dcl vode
1/2 kačičice soli
1 kašičica suva kvasca
sir ( feta ili sitni sir)
ulje
Priprema:
U mlaku vodu staviti suvi kvasac, da stane 2-3 minuta pa dodati so i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i podeliti na 4 dela. Ostaviti da stane 15 minuta.
Svaki deo testa razvaljati u krug prečnika 28 cm. Razvaljano testo premazati sa uljem, posuti usitnjenim sirom, urolati i zaviti u obliku puža.
U tiganj staviti 1 kašičicu ulja da se greje ( na podeok 2 od mogućih 3). Puž od testa prvo dlanom istanjiti pa oklagijom prečnika 17 cm.
Staviti piticu na zagrejan tiganj i pržiti sa jedne strane oko 2,5 do 3 minuta, prevrnuti i toliko pržiti sa druge strane dok ne dobije svetlo braon boju.
Svaki put kad pržimo novu piticu dodati 1 kašičicu ulja.
Mirisne mekike
Ove mekike obožavamo, mirisne i hladne su super
Potrebno je:
Za testo:
3 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica origana
100 gr rendana kačkavalja
500 gr brašna
Priprema:
U mlaku vodu staviti kvasac i šećer. Da stane 5 minuta pa dodati 1 kašičicu soli, 100 gr rendana kačkavalja i 500 gr brašna. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Rendani kačkavalj
Testo kad nadodje, izraditi ga razvaljati u ploču debljine 1 cm. Iseći kvadrate veličine po želji ( moji su kvadrati veličine 9 x 6 cm). Iseći svaki kvadrat i na sredini.
Ostaviti da stanu 15-20 minuta i pržiti ih na zagrejanom ulju. Ulje zagrejati (kod mene podeok 2 od mogućih 3) staviti mekiku na ulje gornjom stranom i pržiti i sa jedne i druge strane da požuti. Kad stavimo mekiku da se prži obavezno poklopiti posudu dok se prži sa jedne strane, sa druge ne poklapamo sud. Najbolje je pržiti u užem sudu gde stanu 2 mekike.
Nema komentara:
Objavi komentar