4. kol 2014.

Przenice





Super za doručak ili večeru uz čašu jogurta. Od sastojaka u receptu izadje 4 pitice prečnika 17 cm.


Potrebno je:

400 gr brašna
2,5 dcl vode
1/2 kačičice soli
1 kašičica suva kvasca
sir ( feta ili sitni sir)
ulje

Priprema:

U mlaku vodu staviti suvi kvasac, da stane 2-3 minuta pa dodati so i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i  podeliti na 4 dela. Ostaviti da stane 15 minuta.
Svaki deo testa razvaljati u krug prečnika 28 cm. Razvaljano testo premazati sa uljem, posuti  usitnjenim sirom, urolati i zaviti u obliku puža.
U tiganj staviti 1 kašičicu ulja da se greje ( na podeok 2 od mogućih 3). Puž od testa prvo   dlanom istanjiti pa oklagijom  prečnika 17 cm.
Staviti piticu na zagrejan tiganj i pržiti sa jedne strane oko 2,5 do 3 minuta, prevrnuti i toliko pržiti sa druge strane dok ne dobije svetlo braon boju.
Svaki put kad pržimo novu piticu dodati 1 kašičicu ulja.














 

Mirisne mekike




Ove mekike obožavamo, mirisne i hladne su super

Potrebno je:

Za testo:

3 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica origana
100 gr rendana kačkavalja
500 gr brašna

Priprema:

U mlaku vodu  staviti kvasac i šećer. Da stane 5 minuta pa dodati 1 kašičicu soli, 100 gr rendana kačkavalja i 500 gr brašna. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.



Rendani kačkavalj




Testo kad nadodje, izraditi ga razvaljati u ploču debljine 1 cm. Iseći kvadrate veličine  po želji ( moji su kvadrati veličine 9 x 6 cm). Iseći svaki kvadrat i na sredini.





Ostaviti da stanu 15-20 minuta i pržiti ih na zagrejanom ulju. Ulje zagrejati (kod mene podeok 2 od mogućih 3) staviti mekiku na ulje gornjom stranom i pržiti i sa jedne i druge strane da požuti. Kad stavimo mekiku da se prži obavezno poklopiti  posudu  dok se prži sa jedne strane, sa druge ne poklapamo sud. Najbolje je pržiti u užem sudu gde stanu 2 mekike.





 

Nema komentara:

Objavi komentar