Potrebno je:
500 gr tankih kora za baklavu
Za premazivanje kora:
1,5 dcl ulja
1 dcl vode
Za fil:
3 dcl vode
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 puding od vanile
150 gr mlevenih oraha
150 gr mlevena Plazma keksa
Za sirup:
400 gr šećera
3 dcl vode
1/2 limuna
Priprema:
Prvo napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu, kuvati od kad provri 3 minuta. Skinuti sa vatre, dodati sok od 1/2 limuna i ostaviti sirup da se ohladi.
Napraviti fil. U posudu staviti 2 dcl vode, 2 kašike šećera i 1 vanilu da provri. Umutiti 1 puding od vanile sa 1 dcl vode, dodati u vodu i šećer, kuvati dok se ne zgusne. Kad se prohladi, dodati 150 gr mlevenih oraha, 150 gr mlevena Plazma keksa, 1 kašičicu cimeta.
U posudu staviti 1,5 dcl ulja i 1 dcl vode da provri.
Kore trebaju da su tanke. Podeliti na 3 dela ( kod mene su bile jako tanke tako da sam u pakovanju od 500 gr imala 30 tankih korica, tako da u jednom rolatu imam 10 kora). Možete imati i manji broj kora samo ih treba podeliti na 3 dela da dobijemo 3 rolata.
Svaku koru od 1 dela premazati kuvarskom četkom mešavinom ulja i vode. Kad se premaže zadnja kora, uzduž na jednom kraju staviti 1/3 fila širine 3 cm od kraja. Sve skupa urolati da se napravi rolat. Tako uraditi i sa preostalim korama i filom. Dobiju se 3 rolata.
Ostaviti da stanu u zamrzivaču 30 minuta, seći parčiće širine 3 cm, redjati na podmazan pleh stranom gde je sečeno.
Peći na 180 stepeni 40 minuta.
Hladnim sirupom preliti toplu baklavu i ostaviti da baklava upije sirup.
Potrebno je:
500 gr kora za baklavu
Za fil:
100 gr šećera
300 gr mlevenih oraha
200 gr griza
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašičicu cimeta
1/2 dcl vode
Za premazivanje kora:
1,5 dcl ulja
Za sirup:
600 gr šećera
5 dcl vode
1 kesica vanilin šećera
1/2 limuna
Priprema:
Prvo skuvati sirup i ostaviti da se hladi. U posudu staviti šećer, vodu i vanilu. Kuvati 5 minuta od kad provri. Kad se skuva dodati sok od 1/2 limuna.
Napraviti fil.
U posudu staviti mlevene orahe, šećer, griz, 1/2 kašičice praška za pecivo, cimet, vodu. Izmešati smesu da se sjedini.
U svaku rolnicu stavljamo po 2 kore, tako da nam treba 20 kora.
Fil podeliti na 10 delova.
Uzeti 1 koru premazati sa uljem, preko staviti drugu koru, premazati uljem. Na kraj druge kore staviti deo fila i čvrsto urolati u rolat. Staviti u pleh podmazan uljem, tako 10 puta sa svim korama i filom.
Rolate premazati uljem iseći dužine 5 - 6 cm.
Peći na 180 stepeni 30 - 40 minuta dok ne dobije zlatno braon boju.
Kad se ispeče toplu baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da se ohladi i rolnice upiju sirup.
Nema komentara:
Objavi komentar