Brze kiflice
Sigurno vam se desilo (a ako nije, budite sigurne da hoce jednom) da vam iznenada dodju gosti, nenajavljeni ili najavljeni samo pre pola sata...
Red ja da ih ugostite, ako su na veceri, ili da posluzite nečim. Kako spremiti nešto brzo a ukusno.
Ove kiflice će se svima svideti, mekane i ukusne.
Potrebno je:
300 gr sira ( feta, sitni sir, masni sir u kriškama)
2 jaja
8 kašika mleka
8 kašika ulja
1 kašičica soli
2 kesice praška za pecivo
od 450- 500 gr brašna
šunka
rendani kačkavalj
Priprema:
Sir isitniti, dodati jaja, ulje, mleko ,so, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti testo da bude mekano, toliko da se ne lepi za ruke.
Testo dobro izraditi.
Podeliti na 3 dela.
Svaki deo razvaljati u krug prečnika 25 cm. Krug iseći na 8 trouglova. Na svaki deo testa staviti parče šunke i kašičicu rendana kačkavalja.
Uviti kiflice. Prvo uglove malo saviti i uviti kiflice.
Kiflice redjati u pleh prethodno obložen papirom.
Kiflice premazati jogurtom, posuti Čurekotom ( Crni kim ili Nigella Sativa).
Kiflice da stanu 15 minuta i peći na 190 stepeni 20 - 25 minuta,
Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurekot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae.
Poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini). Crni kim je jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja.
Mekane lisnate kiflice. Od ove mere izadje 9 srednjih kiflica. Ako želimo manje, testo deliti na 18 delova.
Potrebno je:
3 dcl mlake vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli
500 gr brašna + brašna za izradu testa
100 gr maslaca
150- 200 gr rendana kačkavalja
1 žumance
1 kašičica ulja
1 kašika mleka
seme crnog kima
Priprema:
U posudu staviti 3 dcl mlake vode, dodati šećer i suvi kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati so i 500 gr brašna. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje podeliti na 9 delova. Svaki deo razvaljati u elipsast oblik premazati sa rastopljenim maslacem uviti u rolnu pa u oblik puža.
Svaki deo testa u obliku puža ponovo razvaljati u elipsast oblik, na kraju staviti 1 kašiku rendana kačkavalja i uviti u rolnu.
Rolne staviti u pleh prethodno obložen papirom. Rolnice premazati sa žumancetom sumućenim sa 1 kašikom mleka i 1 kašičicom ulja. Posuti kiflice sa crnim kimom i ostaviti da stanu 20 minuta i peći.
Peći na 200 stepeni 20- 25 minuta.
Ovo su najmekanije kiflice koje sam spremala.Od ove mere izadje 36 kiflica srednje veličine.
Potrebno je:
Za testo:
1 šolja ( šolja od 2,5 dcl) vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
1 šolja ulja
1 šolja jogurta
2 kašičice soli
6 ipo šolja brašna + brašna za izradu testa
Za premazivanje kiflica:
1 kašika jogurta
1 kašika ulja
1/2 kašičice kurkume u prahu
semenke crnog kima
Priprema:
U mlaku vodu staviti šećer i kvasac. ostaviti da stane 5 minuta pa dodati, ulje, jogurt, so i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadodje.
Testo kad nadodje izraditi ga i podeliti na 3 dela.
Svaki deo razvaljati u krug prečnika 35 cm, i iseći na 12 delova.
Svaki deo isečenog kruga na 3 mesta iseći noćem ali ne do kraja.
Uviti u kiflicu i redjati u pleh prethodno obložen papirom.
Kad napravimo kiflice ostaviti da stanu 15 - 20 minuta.
Pomešati 1 kašiku ulja, 1 kašiku jogurta i 1/2 kašičice kurkume u prahu i premazati kiflice, posuti semenkama crnog kima.
Rernu zagrejati na 180 stepeni staviti kiflice i peći 20 minuta.
Potrebno je:
2 dcl mleka
1 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
2 žumanca
1/2 dcl ulja
1 kašičica soli
600 gr brašna
Za punjenje:
200 gr sira ( feta, sitni sir ili sir u kriškama)
2 kašike kisele pavlake
1 belance
Za premazivanje:
100 gr maslaca ili margarina
1 belance
rendani kačkavalj
Priprema:
U mlako mleko i vodu dodati šećer i kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati2 žumanca, 1/2 dcl ulja, so i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje izraditi ga i razvaljati u ploču veličine 40 x 30 cm. Premazati testo sa 100 gr omekšala margarina ili maslaca.
Premazano testo urolati od kraće strane.
Rolna da stane 20 minuta pa razvaljati u ploču 50 x 25 cm. Iseći testo na trouglove.
Napraviti punjenje: Isitniti sir dodati kiselu pavlaku i umućeno belance.
Uzimati trougao od testa još ga malo oklagijom razvaljati u dužinu, staviti kašičicu fila od sira na sredinu i uviti u kiflicu.
Uvijene kiflice redjati u pleh prethodno obložen papirom.
Kiflice premazati sa umućenim belancetom i posuti rendanim kačkavaljem. Ostaviti da stanu 20 minuta i peći na 180 stepeni 20 minuta.
Ovo je mera za 12 komada srednje veličine kroasana
Potrebno je:
1 dcl mleka
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašika suva kvasca
2 kašike ulja
prstohvat soli
1 jaje
300 gr brašna
50 gr maslaca
eurokrem
šećer
1 žumance
Priprema:
U 1 dcl mlaka mleka staviti 3 kašike šećera i 1 kašiku suva kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati, 1 jaje, 2 kašike ulja, 1 vanilu, prstohvat soli i 300 gr brašna. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje izraditi i podeliti na 8 kuglica.
Kuglicu rastanjiti veličine manjeg tanjira, premazati maslacem posuti sa 2 prstohvata šećera, preko staviti drugu rastanjenu kuglicu, premazati maslacem posuti šećerom.
Tako uraditi sa svim kuglicama testa, zadnju osmu ne premazivati.
Sad razvaljati testo u jedan veliki krug debljine 1/2 cm. Iseći testo na 12 trouglova, na koji stavimo kašičicu eurokrema i uvijemo kiflicu.
Kiflice poredjati u pleh prethodno obložen papirom.
Kiflice premazati sa umućenim žumancetom i posuti svaku sa dva prstohvata šećera.
Kiflice da stanu 20 minuta pa peći.
Peći kiflice na 190 stepeni 10 minuta, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i još peći15 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar