Ako ste imalo poput mene – onda obožavate Božić i sve što ide s njim. Snijeg, ukrasi, lampice, miris bora, božićna muzika, druženje porodice… i naravno – klopa! Najbolja i najobilnija klopa u godini! Ćurka, pečenica, sarma, francuska, kolači, kuvano vino i sve ostalo što se nađe na stolu… Ima li što bolje na svijetu? Da, pripremati sve ovo sa Petrom i Martinom.
Dakle,
Narodni običaji i verovanja za Božić
Prema sačuvanim istorijskim podacima Božić se zvanično slavi od 336. godine. Do tada su hrišćani celog sveta praznovali samo Vaskrs, budući da nije jasno utvrđeno kog datuma je Isus Hristos rođen. A zašto baš 25. decembra, odnosno 07. januara? Pa, ni na to pitanje još uvek niko nije dao odgovor. Jedino sa čime brojni istraživači povezuju ovaj datum jeste da je tog dana u Starom Rimu proslavljan dan rođenja Boga Sunca. Smatra se da su tadašnji crkveni velikodostojnici, u želji da ukinu taj paganski praznik, uveli hrišćanski praznik rođenja Isusa Hrista.
Božić se tradicionalno obeležava vekovima i predstavlja vrlo važan segment naše tradicije. Prethode mu Tucindan i Badnji dan.
Za Tucindan je vezan običaj da nikako ne valja tući decu, jer će čitave naredne godine dobijati batine.
Kako je Isus rođen u štali na slami, tako je bilo obavezno da domaćin uz Badnjak unese i slamu na kojoj su ukućani sedeli. U nekim krajevima se za Badnje veče ne postavlja sto, već se jede na podu, koji je prekriven slamom. Naravno, danas je taj običaj u gradskim sredinama skoro potpuno iščezao.
Trpeza za Badnje veče
Nezaobilazan deo Badnje večeri su i hlebovi, koji se mese samo od brašna i vode i to za svakog od ukućana posebno.
Kako se pravi Božićna pogača
U nekim krajevima, za muškarce iz kuće se mese hlebovi u obliku krugovadok se za žene pripremaju hlebovi u obliku pletenica
Hleb za Polaženika se mesi ili na Badnje veče ili u rano Božićno jutro. Kada se prohladi, ukrasi se crvenom vunicom ili ukrasnom trakom i na njega se zakače darovi za Polaženika.
Kako napraviti Božićne aranžmane
Mnoge domaćice danas žele da što lepše ukrase trpezu za Badnje veče i Božić, pa prave same ili kupuju aranžmane.
Da biste ukrasili svoju trpezu na originalan način trebaće vam samo mašte i strpljenja i ne tako mnogo materijala. Obično se Božićna trpeza ukrašava: šišarkama, granama jelke i božikovine, svećama.
Ne treba zaboraviti ni žito, koje se u gradskim sredinama obično kupuje na pijaci. Ukoliko, pak želite da se pridržavate običaja, imajte na umu da se žito sadi dva dana pre Svetog Nikole, 17. decembra, kada se proslavlja praznik Svete velikomučenice Varvare, u narodu poznate kao Varvarice. Jedino tada posađeno žito lepo ozeleni do Badnje večeri.
Kako napraviti Božićni venčić
Kićenje ulaznih vrata stanova u gradskim sredinama je nešto noviji običaj, koji je nastao kao posledica promena koje izaziva život u gradskoj sredini.
Zato ukoliko želite da okitite vrata svog stana, predlažemo vam da ili kupite gotov Božićni venčić ili ga napravite sami. Venčić za Božić se pravi od hrastovih grana, koje se ukrase ili zlatnim sprejem ili, recimo šišarkama ili crvenim trakama, koje simbolizuju radost ovogPraznika.
Kako napraviti Božićnu česnicu
Vrlo važan deo Božičnog slavlja je i obredni kolač, tzv. česnica. Mesi se u rano Božićno jutro, a način pripreme varira od kraja do kraja.
Neko je pravi kao običan hleb, neko kao proju, a u nekim delovima se pravi kao suva pita sa orasima.Kako god da ste naučili da je pravite, važno je ono što se stavlja u nju, a to su: grančica bosiljka, zrnce pšenice i kukuruza i zlatnik, nekada, a danas može i metalni novčić. Zatim se to sve lijepo umješa u tjesto kako se ne bi vidjelo gde je šta.
Česnica se lomi pre nego što sat otkuca podne. Svako od prisutnih otkida po komad i gleda da li je i šta izvukao. Veruje se da će onoga ko izvuče novac sreća pratiti tokom čitave godine…ko izvuče pšenicu ili kukuruz, biće bogat, a ko izvuče bosiljak biće zdrav.
Uobičajeno je da ukućani odu na ranu Božićnu liturgiju, kako bi se pričestili oni koji su postili Veliki Božićni post.
Posle liturgije se vraćaju svojim domovima i čekaju Polaženika. Nekada je Položajnik ili Polaženik bio slučajni prolaznik ko prvi naiđe u kuću na dan Božića, a danas je obično dete iz kuće. Vrlo je važno da bude jak i zdrav muškarac, kako bi doneo berićet u kuću tokom naredne godine.
U nekim krajevima se dočekuje Božić, pa se bdi celu noć, odnosno dok Badnjak ne dogori.
Božićna trpeza je mrsna i izuzetno bogata. Na njoj se obavezno nađe pečenica ili pečenje, voće, pecivo, pihtije, beli mrs i ostala razna jela, a prema željama i mogućnostima ukućana.
Nakon ručka obično se ide u čestitanje kod rodbine i prijatelja.
Vrlo važna ličnost za Božić jeste i Božić Bata. Iako se praznuju različitih dana, uvreženo je mišljenje da je sveti Nikola, zapravo Deda Mraz, odnosno Božić Bata. Zato se u nekim krajevima još uvek zadržao običaj da deca na praznik svetog Nikole i Badnje veče ostavljaju ispred vrata svoje čizmice u kojima sutradan nađu poklončiće.
v
Nema komentara:
Objavi komentar