Kićenje božićnog drvca, darivanje dobre djece, stolovi prepuni tradicionalne hrane standardni su božićni običaji. Kada zapravo počinje božićno slavlje, ko daruje djecu, što se jede, koje su to božićne pripreme u pojedinim krajevima? Kakvi su običaji u drugim državama? Da li svi jedu božićnu ćurku? Da li kite božićno drvce? Da li ih posjećuje Deda Mraz, mali Isus ili netko treći? Ajmo pogledati!


VELIKA BRITANIJA – Merry Christmas

Pripreme za Božić počinju sa hranom, naravno, slanjem božičnih čestitki, ukrašavanjem kuća, te pripremanjem darova. Na Badnjak se čarape viješaju na rubove kreveta ili na dimnjak, gdje im Deda Mraz ostavlja darove.


Božić započinje otvaranjem darova te ručkom nakon kojeg se putem televizije prati govor kraljevske obitelji. Popodne se posjećuju susjedi i rodbina. Za vrijeme božićne večere običaj je posluživanje božićnog pudinga najčešće od šljiva (tortice od prhkog tijesta punjene raznim suhim voćem) u kojima se nalazi neko ”blago”.

Velika Britanija je bila prva država koja je kao božićni ukras počela koristiti imelu. Vjenčićima imele ukrašena su vrata i domovi, a svako ko se zatekne ispod vijenca može biti poljubljen ili nekoga poljubiti. U Covent Gardenu sam Deda Mraz (Father Christmas) pali svjetiljke, a na poznatom trgu Trafalgar Square nalazi se prekrasan bor i, dakako, imela.




FRANCUSKA – Joyeux Noel 

Na Badnjak djeca ostavljaju svoje cipele pokraj kamina kako bi im Deda Mraz (Pere Noel) donio darove. Osim u cipelama, na božićno jutro, slatkiši, voće i male igračke vise sa drveta. Na sjeveru Francuske djeca se daruju 6. decembra, na dan Sv. Nikole umjesto na Božić. Odrasli se međusobno daruju na Novu godinu.
Crkve svojim zvonima sviraju božićne pjesme. Na trgu kod katedrale prikazuje se Hristovo rođenje.
Gotovo svaki dom ima jaslice, oko kojih se zapravo vrti cijelo božićno slavlje. Jaslice sadrže glinene figurice tzv. santos, koje se u  prodaju na božićnim sajmovima u Marseillu i Aixu. Figurice osim što prikazuju sv. Obitelj i pastire često prikazuju i  ribare, seljake.


Francuzi prave čokoladnu tortu u obliku debla koju nazivaju La Buche de Noel. Isto to deblo u neka druga vremena spaljivali su kako bi tim svjetlom rastjerali duhove. Torta se uz ostalu hranu služi za vrijeme Le reveillon, vrlo kasne večere nakon polnoćke na Badnjak. Glavno jelo varira o regionalnim kulinarskim tradicijama, pa se u Alsace servira guska, u Burgundiji ćurka sa kestenima, dok parižani slave uz kamenice i paštetu od gušćje ili pačje jetre (pat de foie gras).
Nakon večere, kada porodica odlazi u krevet, hranu ostavljaju na stolu u slučaju da se pojavi Djevica Marija.
Božićna jelka proizvod je francuza, prva jelka zasvijetlila je u pokrajini Alsace početkom 17. stoljeća. godine 1840. vojvotkinja od Orelansa prenijela je božićno drvce u Pariz.


ITALIJA – Buone Natale

Božićno vrijeme traje tri nedelje a počinje 8 dana prije Božića poznato kao devetnica (Novena). Nedelju dana prije Božića djeca idu od kuće do kuće, obučeni kao pastiri te pjevajući božićne pjesme za što dobivaju novac. Pravo slavlje počinje postom, 24 sata prije Badnjaka uz obrok u kojem dominira panettone – torta/kruh dugoljastog oblika.
Nakon zalaska sunca pucanj iz topa na Castel S. Angelo u Rimu označava početak blagdana. U 21 sat u crkvama započinje sveta misa. Nakon mise pristupa se blagdanskom objedu u krugu porodice. Na Božić u podne, papa daje blagoslov svima koji se okupe na vatikanskom trgu.
Badnja večer naziva se cenone a poslužuje se tradicionalno jelo od jegulje. Božični ručak sastoji se od Torttelini in Brodo, supa sa punjenom tjesteninom te capone, kuvani ili pečeni pijetao.


Darovi se izvlače iz tzv. urne sudbine u kojem se uvijek nalazi jedan dar za svakog. Dok u drugim djelovima Italije, djeca svoje poklone mogu otvoriti tek 6.januara, na Tri kralja. Prema tradiciji, darove donosi ružna vještica po imenu La Befana na dršku svoje metle. La Befana je trebala posjetiti novorođenog Isusa, međutim zakasnila je i luta od tada ostavljajući darove u svakoj kući sa djecom u slučaju da je Isus tamo. Spušta se niz dimnjak te dobroj djeci ostavlja darove u čarapama i cipelama a zločestoj ugljen.

ŠVEDSKA – God Jul
Božićno vrijeme u Švedskoj počinje 13.decembra na dan sv. Lucije. Tradicija je da u zoru najmlađa kćer u obitelji obuće bijelu haljinu te nosi krunu na glavi sa svijećama i takva budi roditelje te ih poslužuje sa kavom i Lucijinim kruhom.


Dva dana prije Božića postavljaju božićno drvce te ga ukrašavaju često sa jabukama, švedskim zastavama, patuljcima sa crvenim kapicama te ukrasima od slame. Taj dan se priprema hrana za badnju večer, te postavljaju darovi ispod božićnog drvca. Jede se knäck, tvrdi bonboni punjeni bademima, pepparkakor, paprenjaci u obliku srca, zvijezda ili koza  a pije se Julmust, švedski sirup koji se može kupiti samo u vrijeme Božića i zbog kojeg pada prodaja Coca-Cole u božićno vrijeme u Švedskoj.
Badnja večer naziva se Julafton, a priprema se kao smorgasbord odnosno poznati švedski stol, poslužuje se božićna šunka (julskinka), svinjske nožice, sušeni bakalar (lutfisk), razne slastice.


Na sam Božić proslava počinje doručkom, kaša od riže sa cimetom. Točno u 15 sati porodica se okuplja ispred tv-a te zajedno gledaju crtiće i to Paju Patka, tradicija koja traje još od 60-ih godina. Jedu se razna tradicionalna jela: mesne okruglice, malene kobasice, Janson’s Frestelse (krumpir, haringa, vrhnje), dimljena jegulja itd. Nakon večere otvaraju se darovi.
Šveđani kao i ostali narodi danas vjeruju u Deda Mraza odnosno Tomte kako ga šveđani nazivaju, međutim stara legenda kaže da darove donosi božićna koza – Julbock – koza koju je navodno koristio Tor (stari bog) za prijevoz.

JAPAN – Merikurisumasu
Samo 1% japanaca vjeruje u Hrista ali većina japanaca ukrašavaju svoje domove i dućane i u zadnje vrijeme je sve više onih koji slave Božić. Oni zapravo uživaju u darivanju.
Djed mRAZ je zapravo budistički redovnik, Hotei-osho, koji u svaku kuću donosi darove. Vjeruju da oči ima i na stražnjoj strani glave pa se djeca trude biti dobra. Neka djeca ne vole Hotei-osho pa oni vjeruju da ih daruje Santa koji dolazi na sobovima sa crvenim nosevima.
U Japanu Božić nije porodični praznik već se oni trude taj dan da provedu čineći dobra djela za ostale pogotovo za one bolesne u bolnicama.

INDIJA – Mērī krisamasa
Hršćani u Indiji ukrašavaju drva banane ili manga. Kao ukrase koriste i male uljne lampe koje stavljaju na krovove i zidove svojih kuća, te crveno cvijeće (božićna zvijezda) kojima ukrašavaju crkve. Daruju članove obitelji a siromašnim ljudima daju bakšiš (napojnicu).

RUSIJA – Pozdrevlyayu s prazdnikom Rozhdestva

U Rusiji Božić se zamjenjuje Slavljem zime. Međutim, tradicijski ruski Božić slavi se moleći čak 39 dana, do 6.januar, tada počinje večera u 12 slijedova u čast na 12 apostola – riba, supa od cvekle ili boršč, kupus punjen prosom, kuvano sušeno voće, itd.


Na Božić se pjevaju pjesme i ljudi se okupljaju u crkvama koje su ukrašene božićnim drvcem – Yelka, te cvijećem i šarenim lampicama. Božićna večera najčešće se sastoji od guske i odojka.
Babuška je tradicionalni božićni lik koji dijeli darove dijeci. Njezino ime u prijevodu znači baka a legenda govori da je odbila posjetiti Isusa sa mudracem zbog hladnog vremena. Međutim, požalila je i krenula za njim sa punom košarom darova. Nikad nije pronašla Isusa, stoga posjećuje svaku kuću i dobroj djeci ostavlja igračke.
Vjeruju da ih daruje i Sjeguroška ili Snježna žena te Djed Mraz kojeg nazivaju Tatica Mraz, njega ne prate irvasi već djevojčica (pahuljica) i dječak (Nova godina). Toga dana djeca jedu crni kruh koji se nalazi u obješenim čarapama, recitiraju stihove i pjevaju božićne pjesme.
Ipak, pravi se Božić po julijanskom kalendaru odvija 7. januara, a najavljuje ga jutarnja zvijezda. Taj praznik Rusi slave u krugu porodice, u miru i tišini. U Rusiji, 25.decembra je normalna radni dan, a slavi se 31. decembar kada se na trgovima podižu okićeni borovi, često se slavi na otvorenom.


AUSTRALIJA – Merry Christmas



Božić u ljeti, Božić na 30C stupnjeva! Deda Mraz dolazi na dasci za surfanje.
Božićne večere u Australiji često se održavaju na plaži ili kao piknik, ukoliko ostaju kući vesele se uz bazen ili igrajući kriket.
Jedu se tradicionalna jela: ćurka, šunka, svinjetina, pita od mljevenog mesa, puding od šljiva. U zlatno doba Australije u puding se stavljao maleni grumen zlata, danas puding također sadrži iznenađenje ali ne zlatno.
Na Badnjak se u Melbournu okupe desetine hiljada ljudi koji pjevaju božićne pjesme, tradicija je to koja je započela 1937. a održava se i danas i u ostalim australskim gradovima.
Sve se ukrašava sa Christmas Bush, australska izvorna bilja sa malenim crvenim cvjetićima.

EGIPAT – Milad Majid

Većina egipćana su muslimani pa ne slave Božić, međutim egipatski hršćanski kopti Božić slave 7. januar. Advent traje 40 dana tokom koji se poste, ne jedu meso, perad i mliječne proizvode, dok se neki poste samo zadnju nedelju adventa.
Uoči Božića svi idu u crkvu u potpuno novoj odjeći. Božićna misa završava u ponoć kada egipćani odlaze svojim domovima gdje ih čeka fatta, božićni obrok sastavljen od hleba, riže, bijelog luka i kuvanog mesa.
Na božićno jutro posijećuju se susjedi i rodbina, kojima poklanjaju kaik (vrsta kolača), koji se jede sa uz piće shortbat.

IRAN (Perzija) – Christmas mobarak

Božić je u Iranu poznat kao Mala Gozba. Prvih 25 dana u decembru provodi se veliki post, što znači da se ne jede meso, jaja, mlijeko i sir. To je vrijeme mira, meditacije i učestvovanje na misama. Post završava na Badnjak.
Na sam Božić, prije zore iranci odlaze na misu kako bi se pričestili i time prekinuli post. Nakon posta slijedi gozba, pileći gulaš, koji se kuha u velikim količinama i traje nekoliko dana.
Iranska djeca nikad nisu čula za Deda Mraza, ali dobivaju novu odjeću koju ponosno nose za vrijeme božićnog tjedna.

SAD – Merry Christmas 


Lik Djeda Mraza rođen je u SAD-u 1860-ih godina. Santa Claus ime došlo je od nizozemske riječi za sv. Nikolu (Sintaklaas). Poznat postaje nakon što ga Washington Irving stavlja u svoju novelu koju je napisao 1809. godine. Taj prvi Deda Mraz, tada još poznat kao sv. Nikola, pušio je lulu, letio u vagonu ali bez irvasa, nije imao crveno odjelo niti je živio na sjevernom polu ali je donosio darove djeci. Tek 1863. godine pojavljuje se ime Deda Mraz (Santa Claus) koji ima crveno odijelo, saonice i irvase.
U SAD-u Deda Mraz ima dva doma:
  • Torrington, Connecticut – odakle Deda Mraz i njegovi pomoćnici šalju darove
  • Wilmington, New York – gdje se nalazi selo Deda Mraza i njegovih irvasa.
Većina amerikanaca Božić slavi izmjenjivanjem darova te posjećivanjem porodica. Kuće su ukrašene električnim lampicama i imelama. Tradicionalna božićna večera sastoji se od pečene ćurke, guske, patke ili šunke sa povrćem i umacima a za desert puding i razne pite.


Božićni običaji se razlikuju u saveznim državama amerike.
  • Aljaska – djeca od vrata do vrata nose zvijezdu na stupu i pjevaju božićne pjesme. Vrata su često ukrašena ananasima.
  • Washington – veliko ukrašeno drvce puno lampica pali predsjednik pritiskom na gumb
  • Boston – poznate su svečanosti pjevanja božićnih pjesama.
  • New Orleans – ulicama paradira golemi vol ukrašenih rogova sa božikovinom i crvenim vrpcama.
  • Arizona – zadržao se meksički običaj Las Posadas. Igra traženja smještaja za Mariju i Josipa, porodice posjećuju jedne druge te odigravaju dramsku izvedbu te time pregledavaju jaslice postavljene u kući.
  • Havaji – Božić počinje dolaskom broda sa božićnim drvcima, istim brodom dolazi i Deda Mraz.
  • Kalifornija – Deda Mraz dolazi na dasci za surfanje.
  • Kolorado – ogromna zvijezda postavlja se na vrh planine pa se vidi kilometrima kako svijetli.
  • Philadelphia – mummers parade – cijelodnevna zabava sa bendovima i plesačima

.
Kako vi slavite Božić? Koji su običaji u vašem kraju?