6. kol 2012.

Zlatna pravila porodičnog života


Zasnivanje porodice, a potom porodica sa malim detetom, prve su faze u životnom ciklusu porodice. U tom periodu, partneri treba da osmisle pravila funkcionisanja njihovog "carstva“


U fazi zasnivanja porodice, partneri treba da nauče da žive zajedno, i to na način koji se razlikuje od onog kada su bili mladić i devojka. Bračni par treba da razvije načine komunkacije - kako kroz verbalni dijalog, tako i kroz neverbalni, odnosno kroz ponašanje. Jer, u fazi zabavljanja i zaljubljenosti, partneri najčešće komuniciraju neverbalno, "bez reči". Međutim, u bračnoj zajednici je neophodno dogovaranje oko većine zajedničkih obaveza, odgovornosti, interesovanja i planova.

Struktura odnosa

Partneri u ovoj fazi postavljaju strukturu međusobnih odnosa i odnosa sa članovima šire porodice. Zadržavaju svoju privatnost, uz prihvatanje drugog partnera kao dela zajedništva. Ovaj odnos se razlikuje od svih prethodnih sa(u bračnoj zajednici je neophodno dogovaranje oko većine zajedničkih obaveza, odgovornosti, interesovanja i planova ) roditeljima, braćom, sestrama, prijateljima, kolegama). Bračni par uspostavlja polupropustljivu granicu prema spoljašnjem svetu - koji čine članovi porodice, rođaci, prijatelji, kolege, pa i društvo u celini. Menja se odnos prema roditeljima, sa više samostalnosti i inicijative u individualnom i bračnom životu.

Postavljanje porodičnih pravila

Bračni par postaje samostalna jedinica za sebe, koja je i ekonomski nezavisna. Stvaraju se nova pravila za funkcionisanje. Na primer, uspostavlja se pravilo brige o domaćinstvu, sa podelom rada - koja može da bude  (za usaglašavanje pravila zajedničkog života veoma je važno da partneri prihvate činjenicu da je svako od njih ličnost za sebe, sa sopstvenim iskustvom i karakteristikama tradicionalna (prema polu), ili prema sposobnostima i afinitetu. Zatim, tu su i pravila oko dolaska kući, pozivanja prijatelja, da li će mesečna primanja biti zajednička ili odvojena, čije će ime stajati na vratima. Takođe, stvaraju se pravila o načinu izražavanja nežnosti i bliskosti, u kojim situacijama - pred rođacima, ili samo kad su sami. Bračni par bira i prioritete u rešavanju problema i zasniva obrasce načina razrešavanja sukoba. Na primer, da li se o problemu govori otvoreno, ili se prećutkuje, ko prvi popušta.

Ova faza zahteva velike promene kod svakog partnera. Pravila koja se tada ustanove, provlače se kroz čitav životni ciklus. Tako se dešava da, ako partneri nisu razrešili sukobe i nesporazume iz ove faze, oni vremenom postaju sve veći. Za usaglašavanje pravila zajedničkog života veoma je važno da partneri prihvate činjenicu da je svako od njih ličnost za sebe, sa sopstvenim iskustvom i karakteristikama. One su, između ostalog, uslovljene i načinima na koji je funkcionisala porodica iz koje su došli. Takođe, treba da shvate kako je pred njima period prilagođavanja i stvaranja pravila koja će regulisati njihove međusobne odnose.

Nema komentara:

Objavi komentar