4. srp 2013.

kolači





Recept je odličan, pravi kolač za ove dane, pun mirisa od pustih začina koji su u njemu, a radi se malo ranije tako da dura sve od Božiča do Nove Godine. Možete ga raditi na dva načina, da smjesu ulijete u kalup i to je   prva količina sastojaka dolje niže. Drugi način je da od smjese napravitie male kruščiće, ja tako uvijek radim i za tu verziju količina brašna i jaja je malo povećana, a to sam naglasila u sastojcima za kolač.
  • 28 dkg šećera
  • 28 dkg oraha
  • 28 dkg suhih šljiva
  • 28 dkg suhih marelica, ananasa, suvica (sve skupa nek bude 28 dkg)
  • 14 dkg brašna (28 dkg ako se ne ulijeva u tepsiju, nego se rade kruščići)
  • 2 cijela jaja (4 jaja za opciju kad radite kruščiće)
  • cimet, klinčić, muškatni orašaščić, rum, 1 limun
Šećer i jaja izmiješajte pjenasto, te u to dodajte sitno nasjeckano suho voće, 1 malu kesicu cimeta, 2-3 mljevena klinčića, pola nagratanog muškatnog oraščiča (sad imate kupiti mljevenu verziju i orašćića i klinčića), ribanu koru  i sok od jednog limulna, žlicu do dvije ruma, te brašno (pazite 14 dkg brašna i 2 jaja za opciju kad stavljate u tepsiju ili 28 dkg brašna i 4 jaja ako radite krušćiće).
Sve dobro i lagano izmiješajte, istresite na stol posut brašnom i izradite male kruščiće (5-6 kom) i pecite na namašćenoj i brašnom posutoj tepsiji (danas se koristi papir za pečenje, tih blagodati nije bilo kad je pisan ovaj recept.  Peče se na 170 C pola sata do 40 minuta. Ne smiju pregoriti, radije ih pecite malo duže na laganoj vatri da ostanu svijetli. Ostavite ohladiti u tepsiji, te hladno izvadite i izrežite na tanke fitice. Preostale krušćiće zamotajte u foliju i po potrebi režite.
U slast!













  • 35 dkg glatkog brašna
  • 5 dkg šećera u prahu
  • 25 dkg margarina
Od sastojaka umijesite tijesto. Razvaljajte ga i izrežite kalupom. Pecite na laganoj vatri. Ja stavim na 130 C sa ventilatorom i pečem petnaestak minuta. Cvjetići moraju ostati svijetli, zato pripazite da ne bi požutili ili ne daj Bože izgorili.
Pečene cvjetiće lijepite marmeladom  pa ih pospite sa šećerom u prahu koji ste malo aromatizirali vanilija šećerom.
Savjet: Ja u pola kilograma šećera u prahu stavim jedan vanilija štapić i imam aromatiziranog šećera u prahu za po života.















          Tijesto za brioš:
  • 70 dkg brašna
  • 6 jaja
  • 35 dkg maslaca
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • dcl mlijeka
  • 10 dgk cukra
  • koricu od naranče i limuna
          Punjenje za brioš:
  • 2 jabuke
  • 20 dkg marmelade od marelice ili bobičastog voća
  • 10 dkg lješnjaka ili bajama
  • 10 dkg suvica (suho grožđe)
  • malo ruma
Kvacas zakuhajte sa 1 kućarinom šećera i toplim mlijekom. Kad se kvas digne umiješajte ga u prosijano brašno, dodajte malo soli i  jaja pa sve dobro, dobro umiješajte. Maslac izmiješajte sa šećerom pa to dodajte smjesi od brašna i jaja. Za to će vam trebati oko desetak minuta da dobro umiješate maslac u smjesu od brašna i jaja. Neka se tijesto diže otprilike 2 sata.
Marmeladu otopite i u nju dodajte na kockice sitno nasjeckane jabuke, na listiće narezane bajame ili lješnjake, suvice namočene u rumu.
Uzašlo tijesto razvaljajte na kvadrat 40 puta 40 cm. Podijelite ga na 5 dijelova. Svaki dio napunite smjesom za punjenje i zamotajte u obliku puža pa te pužiće složite jednog do drugog u okrugli kalup za tortu promjera 25-26 cm. Neka se diže još sat vremena, pa ga namažite umućenim žumancem, pospite cukrom  i stavite peći na 180 C otprilike sat i dvadeset minuta. Treba malo duže peći jer jabuke i punjenje ovlaže tijesto pa treba duže vremena da se ispeče.













  • 30 dkg brašna
  • 10 dkg škrobnog brašna
  • 10 dkg šećera
  • 2 manje jabuke
  • 2 jaja
  • 2 jogurta
  • 0.5 dcl rakije
  • korice limuna
  • korice naranče
  • 2 vanilje
  • 1 prašak za pecivo
  • šećer u prahu
  • cimet
  • malo soli
Jaja i jogurt izmiješajte, dodajte izgratane jabuke (ili jednu ako je veća), cukar, vanilj šešer, koricu limuna, naranče, rakiju, pa dodajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Sve to izmiješajte pa pustite da stane petnaestak minuta. Kućarinom vadite tijesto i stavljajte ga u vruće ulje.
Gotove fritule stavite na salvetu da upiju višak ulja, pospite ih šećerom u prahu i cimetom (ako ne volite cimet slobodno ga izostavite). U slast!!!!!
Ja sam ih par napunila Nutellom, treba ih samo malo prohladit da se namaz ne otopi kad se nađe u frituli. To napravite za nekoga tko baš ne može bez čokolade i njenih proizvoda.










Evo još jedan kolačić koji je više za gledanje, nekako vam ga je žao pojesti (barem meni). Po sastavu se razlikuje od lubenica što se u njega ne stavlja mljeveni keks neko sami orasi.

  • 250 gr oraha
  • 200 gr šećera u prahu
  • sok od 1 limuna
  • malo ruma
  • 2 vanilj šećera
Sameljite orahe, dodajte šećer, vanilj šećer, rum i sok od limuna (u sok od limuna i u rum umiješajte crvenu boju da se otopi). Oblikujte jagodice, uvaljajte u kristal šećer i na vrhu ukrasite listićima šimšira.

 







ČOKOLADNI HRSKAVCI


  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 100 gr mliječne čokolade
  • 100 gr kukuruznih pahuljica
  • 1 vanilj šećer
  • 1 žlica Nutelle ili sličnog namaza
  • 50 gr masla
Maslo, čokoladu za kuhanje, mliječnu čokoladu te vanilj šećer otopite na pari. U to dodajte kukuruzne pahuljice i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Nakon pola sata dodajte žlicu Nutelle i oblikujte dvjema žlicama hrpice. Stavljajte ih na foliju i u frižider. Nakon par sati hrpice stavite u košarice i poslužite.    
    
     

Neki veći pijat, tacnu ili nešto slično, s tim da ne bude veće od police u frižderu,
prekrijte folijom i uz pomoć dva kućarina oblikujte hrpice.

Ispadne ih dosta, a i zasitni su pa ih ne možete previše pojesti. Ostatak u kutiju, ovako
u košaricama, pa na neko hladno mjesto.






          1. SLOJ
  • 15 dkg masla izraditi sa
  • 15 dkg cukra. Dodati:
  • 7 dkg brašna
  • 15 dkg mljevenih oraha i 4 bjelanjka stučena u čvrsti sijeg.
Sve skupa iziješati i peći u namazanom i posuto plehu 20 min na srednjoj temperaturi (oko 180 C).

          2. SLOJ
  • 4 žumanca dobro izmiješati sa
  • 1 žlicom brašna i
  • 15 dkg šećera u prahu i
  • nanijeti preko ispečenog, malo ohlađenog 1. sloja.
Vratiti u peć 10 min na nižoj temperaturi (oko 150 C).

          3. SLOJ
  • 15 dkg mjevenih oraha usuti u vruću smjesu od
  • 1 manje šalice mlika sa
  • 15 dkg šećera u prahu.
Sve uz miješanje kuhati par minuta.
U ohlađenu smjesu umiješati 15 dkg izrađenog masla sa 1 vanilj šećerom.Nanijeti preko ispećenog i ohlađenog 2. sloja. Pospite sa malo mljevenih oraha.Čikarom od crne kave ili manjom čašom rezati ohlađeno u polumjesece ili druge oblike.







FRITULE
  • 1 1/2 kg  kumpira
  • malo manje od kilograma brašna
  • 15 dkg suvica (grožđica)
  • bičerin  i malo više rakije
  • pola decilitra ruma
  • malo nagratanotg oraščića
  • 3 vanilj šećera
  • 15 dkg cukra
  • korica limuna i narančemalo sode bikarbone
Kumpire skuhati u kori da budu skoro pa raskuhani, te ih protisnite.  Mi za to koristimo štrukapatate (kako se to zove na hrvatski ne znam, ali liči na gnječilicu za biili luk samo je dvadesest puta veća.)
Za količinu od 1,5 kg kumpira, otprilike ide malo manje od kilograma brašna (količina zavisi o vrsti kumpira), dodajte sve gore navedene začine i dodatke i dobro tucite drvenom žlicom. To je taj trud koji sam spominjala. To se tuče i više od pola sata, ruka će vam skoro otpasti, molit će te svakog ukućana ponaosob da vam pomogne i molit će te Boga da se pojave mjehurići jer je to znak da su fritule spremne za friganje. Tijesto prekrijte krpom i ostavite da počiva pola sata.
U dublju teču ulijte ulje, tijesto hvatajte rukom, i propuštajte ga između stisnutog  palca i kažiprsta, žlićicom hvatajte male balunčiće i frigajte. Kad isplivaju, fritule su gotove, samo još da ih pospete mješavinom cukra i vanilj šećera.









  • 3 dcl pive
  • 6 dcl ulja
  • 1 kg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilj šećera (to nije u originalnom receptu – ja nadodala više iz straha da tijesto neće biti slatko ni aromatično)
  • 1 kg jabuka
  • 30 dkg cukra
  • 20 dkg sitno nasjeckanih oraha
  • cimet, rum (po želji)
Od gornjih sastojaka napravite tijesto te ga ostavite sat vrimena da počiva. Cukar otopite i karamelizirajte ga pa u njega nadodajte izgratane jabuke. Kad voda ispari, punjene je gotovo. Malo ga ohladite, dodajte sitno nasjeckane orahe, cimet, rum, a može i vanilj šećera.

U ruku uzmite malu kuglicu tijesta. Raširite je na dlanu, stavite malo punjenja i spojite vrhove, tako da vas zatvoreni kolačić podsjeća na malu vrećicu. Stavite peći petnestak, dvadeset minuta te ih tople uvaljajte u šećer u prahu.
Ja idem i dalje peći, toliko ih ima da do ujutro neću biti gotova.
Vama laku noć i u slast!!!!

Ovo je punjenje, karamelizirani šećer, jabuke dodane u to i kuhane dok voda
ne ispari te na kraju dodani orasi, cimet, rum.







  • 25 dag brašna
  • 25 dag mljevenih oraha
  • 25 dag šećera u prahu
  • 25 dag maslaca
  • 1 žumanjak
       punjenje za keksiće 
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 3 žlice ulja
Ne može biti lakše. Sve sastojke osim čokolade i ulja izmijesite. Pravite male kuglice koje na sredini dotaknete malo vrhom drvene žlice. Nakon petneastak minuta pečenja vadite ih i punite otopljenom čokoladom.






  • 30 dkg brašna
  • 20 dkg kokosa
  • 2 jaja
  • 25 dkg margarina
  • 12 dkg cukra
  • 1 vanilj šećer
  • pola praška za pecivo
Od sastojaka zamijesite tijesto, ostavite ga pola sata u frižderu te pripremite za peći. Oblikujte kiflice, ispecite ih pazeći da ostanu svijetli te vruće uvaljajte u šećer u prahu.





  • 250 gr oraha
  • 200 gr šećera u prahu
  • 100 gr keksa (piškote, petit beure ili nešto slično)
  • 1 – 2 bjelanjka
  • malo ruma
  • malo marascina
  • boja za kolače crvena i zelena
  • čokoladne mrvice
Orahe i keksa sameljite, dodajte šećer, bjelanke, rum i marascino. Smjesu podijelite na dva dijela. Jedan dio obojajte zeleno, drugi crveno. Najprije napravite malu crvenu lopticu, pa je obložite zelenim dijelom obojane smjese. Ostavite preko noći da se osuši. Uvaljajte u cukar (obični, ne mljeveni) i izrežite lopticu najprije po pola, pa na četvrtine, ako je manja ili na osmine ako vam je loptica veće. Svaku ukrasite čokoladnim mrvicama koje će glumiti pinke u lubenicama. Poslužite sa ostalim božićnim kolačima.






  • 3 jaja
  • 7 žlica šećera
  • malo manje od 1 kg brašna
  • 3/4 margarina
  • malo ulja
  • 3-4 dcl mlijeka
  • 1 svježi kvasac
  • vanilj šećer, korica limuna
  • marmelada
Jaja, šećer i vanilj šećer pjenasto umutite te smjesu dodajte u brašno. U to dodajte margarin isjeckan na listiće i par žlica ulja, koricu limuna, kvasac (njega ste prije zamutili sa malo toplog mlijeka i žlicom šećera da se podigne), te toplog mlijeka po potrebi, otprilike 3 – 4  dcl. Tijesto zamutite i pazite da ne bude tvrdo te ga ostavite da se na toplom mjestu diže sat vremena. Lagano ga razvaljajte, režite na kvadrate, punite marmeladom i kad spojite krajeve slažite u tepsiju tako da prema dnu budu okrenuti spojevi krajeva buhtle. Slažite u tepsiju i pecite na laganoj vatri. Prije pečenja možete ih malo namazati otopljenim margarinom.









  • 4 bjelanca
  • 25 dkg šećera u prahu
  • 30 dkg mljevnih oraha
Bjelance izmutit u čvrsti snijeg, neprestano dodavajući šećer i orahe.
  • 25 dkg krupno isjeckanih oraha
Na ravnu plohu posuti krupno nasjeckane orahe i žlicom zahvaćati smjesu te istresti na posute orahe, uvaljati i oblikovati rošćiće. Peći 15 min. na 150 stupnjeva C. Vaditi kad se potpno ohlade.





  • 30 dkg oštrog brašna
  • 22,5 dkg margarina
  • 3 velike žlice cukra
  • 5 žumanjaka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilj šećer
  • korica limuna
  • o,5 dl mlijeka
  • 4 bjelanjka
  • 12 žlica cukra
  • 250 gr oraha
  • 1 žlica brašna
  • limunov sok
Gornji dio recepta je biskvit, tijelo košarice, a donji dio je punjenje. Žumance, cukar, vanilj šećer, margarin  i koricu limuna  dobro izmutite. U to dodajte brašno i prašak za pecivo pa izmiješajte dodajući malo manje od pola deci mlika. Tisto zamotajte u foliju i ostavite da počiva pola sata u frižderu. Bjelanjke dobro umutite i dodajite mu žlicu po žlicu cukra. Kad  to dobro umutite lagano dodajte žlicu brašna, soka od pola manjeg limuna i mljevene orahe. Sa tom smjesom punite košarice i pecite ih na 160 C (peć sam upalila na ventilator, a ako nemate ventilator pojačajte na 180 C). Na kraju otopite jednu čokoladu, dodajte malu žlićicu masla i malo cukra. Stavite u vrećicu, probušite dno i prošarajte po košaricama.












  • 3 dcl bajama
  • 3 dcl šećera
  • 3 dcl vode
  • 1 vanilj šećer
Sve skupa stavite u jednu širu i dublju posudu na vatru i pustite da uzavre. Mjere su gore navedene, ili ako vam ne jakše, jedna čikara od bijele kave bajama, cukra i vode. Neka se lagano kuha i povremeno promiješajte drvenom žlicom. To vam otprilike traje 15 minuta, dok voda ispari i kad se šećer počne ponovo pretvarat u kruto stanje, tad počnite brzo miješati da svaki bajam na sebe veže što više šećera i to miješajte na laganoj vatri dok se šećer počne pretvarati u karamel, a neki bajami počnu pucketat. Tad odmah prestanite, bajami su gotovi, istresite ih na tepsiju, pričekajte da se malo ohlade i onda navalite. Pažljivo, jer tu je kalorija ko u priči.

Sve sastojke pomiješajte i stavite na vatru. Nije potrebno da ih "čuvate" nego
povremeno svratite i promišajte drvenom kašikom. To će vam otprilike trajati
desetak minuta, ovisno o jačini vatre. Kad voda skroz iskuha obavezno
smanjite vatru.


Ovako izgleda kad cijela voda iskuha. Na laganoj vatri mišajte bajame tako
da se cukar vezuje za njih dok vi miješate. To radite sve dok se cukar ne počne
ponovno otapati i pretvarati se u tekući karamel. To vam je znak da odmah
gasite vatru.


Kad su gotovi istresite ih u tepsiju dok se ne ohladu. Može se dogoditi da vam
neki bajami budu skupljeni. Samo ih drvenom kašikom lagano lupite, pa će se
odvojiti jedan od drugog. To napravite odmah, dok su još topli. Kad se ohlade
to više neće biti moguće pa će te u usta moći staviti samo cili komad
ma koliki on bio.




BRESKVE
Tijesto za breskve:

  • 1 kg brašna
  • 8 jaja
  • 2 čaše ulja
  • 2 čaše cukra
  • 2 praška za pecivo
  • malo kore limuna i naranče
  • vanilj šećer
Pjenasto umutiti jaja sa cukrom i vanilj šećerom, dalje miješati uz dodavanje ulja, brašna i praška za pecivo. Miješati dok se tijesto ne sjedini, te ga  ostaviti sat, dva da počine i tek onda peći male okruglice veličine oraha ma temperaturi od 160 ° C.

Fil za breskve: 
  • mrvice iz ispečenih i izbušenih bresaka
  • 1/ 2 kg marmelade
  • 30 dkg oraha
  • kore od limuna
  •  kore od naranče
  •  ruma
  • 3 vanilj šećera
Kad su breskvice pečene pustite ih da se ohlade i svaku morate malim kućarinom (žlićicom) izdubiti. Kad to napravite, smjesu koju ste izbušili sameljite na mlinac za orahe, u nju dodajte samljevene orahe, miješanu marmeladu, vanilj šećer, koricu limuna, koricu naranče, malo ruma a možete i malo marascina. Sve skupa dobro izmiješajte i s tom smjesom punite breskve koje poslije spojite. Svaku breskvu uronite u boju za kolače, jednu polovicu breskve u žutu, a drugu u narančastu boju, te uvaljajte u cukar.
Kolač nije teško napravit, najteže je prvi put, možda na prvi pogled izgleda komplicirano ali stvarno nije. Boju u prahu imate kupiti u svakom dućanu i jedno pakovanje može vam trajati par godina, jer vam je za jednu dozu bresaka potrebno samo malo boje na vrhu kućarina. Slobodno pitajte ako vas nešto zanima vezano za recept.

Ovo je tijesto koje kad ga umijesite obvezno morate ostaviti da počiva bar sat,
dva. Brašna će vam nekad malo više popit nego što piše u receptu ako su slučajno
jaja malo veća, tako da uvik imajte malo brašna viška sa strane.
Breskvice oblikujte rukom i stavljajte na papir za pečenje, iz priloženog ja ga
nisam imala ali dobra je bila i alu folija. Pri pečenju morate pripaziti  da  pećnica
ne bude vruća i temperatura mora maksimalno biti 160 C zato će vam proces
pečenja trajati malo duže.
Polovice su gotove, malo ih pustite da se ohlade, pa onda prionite na
vađenje sredine, tj. na dosadno dubljenje.
Slika sama za sebe kaže, napunjene polovice lipite jednu za drugu.
U svaku zdjelicu boja, narančasta i crvena. Ovo vam je otrpilike količina za
jednu turu bresaka, stvarno je malo triba. Ja sam ove dvije boje za kolače u
prahu kupila prije par godina i još mi traju. Cukar stavite na pijat i u njega
stavite vanilija šećer. Breskve umočite u boju i uvaljajte u cukar.
Gotovo!!!!!!!!!!!!!!

VINSKI KUGLOF

  • 250g maslaca
  • 250g šečera
  • 1 vaniljin šečer
  • 4 jaja
  • 250g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 velika žlica cimeta
  • 1 velika žlica kakaa
  • 125 mill crnog vina
  • 100g naribane čokolade
  • 1 vrećica čokoladnih mrvica
Žutanjke pjenasto umutite sa šećerom i vanilj šećerom. Ostale sastojke dodajte postepeno, te na kraju  dodajte snijeg od bjelanjaka. Ulijte u namašćeni i pobrašnjen kalup. Pecite 60 minuta na 180 stupnjeva.

Od trenutka kad počnete radit kolač do trenutka kad stavite biskvit u kalup ne
prođe više od petnaest minuta, a jako je jednostavan, pa mislim da je ovo kolač
i za one koji nemaju previše vrimena, i za one koji nisu do sada pekli kolače. Ja
po Tanjinoj preporuci koristim čokoladne mrvice za ukrašavanje torti, a vi
možete koristiti ili  neke slične mrvice ili krupno naribajte čokoladu.
Uru vrimena nakon stavljanja u pećnicu kuglof je gotov, ovo tamno po njemu nije
izgoreno, nego su se otopile čokoladne mrvice i nagratana čokolada, a tako lipo
miriše da je pravi problem odmah ne degustirat.
Možete ga poslužiti sa šlagom ili preljevom od čokolade, ali ja sve to izbjegavam,
razlog naravno znate, toliko spominjane kalorije.
Evo komad kolača iz nekog drugog kantuna, da vam dočara sočnost.  Kuglofi su
poznati po tome da su možda malo suhi, ali ovaj je potpuna suprotnost.
Taman, vlažan i  super miriše.
  • 30 dkg petit beure keksa
  • 15 dkg kokosa
  • 4 žlice ruma
  • 5 žlica masla
  • 15 dkg čokolade
  • 30 dkg šećera u prahu
  • 2 vanilj šećera
  • 2 čikare od crne kave vode
Sameljite keks. Kokos i keks stavite sa strane, a ostale sastojke prokuhajte. U vruće dodajte keks i kokos i ostavite da se ohladi. Ohlađenu masu vadite kučarinom i oblikujte kuglice koje uvaljate u kokos, ili mljevene orahe, ili nagratanu čokoladu.
1.DIO
Samljeti 30 dkg keksa, izribati 10 dkg čokolade te ovo dvoje skupa  pomiješati.
2.DIO
Samljeti 20 dkg oraha.
Skuhati sirup od 2,5 dcl vode i 25 dkg šećera, te dodati 10 dkg masla. Pola sirupa usuti u jednu smjesu, pola u drugu. Dobro izmiješati svaki dio sirupom, da se poveže. Rukama na tepsiju nanijetai  prvu smjesu, preko nje drugu, a povrh svega glazuru od čokolade.
 
 

Macarons slatki šareni hit među slasticama


Macarons su francuski kolačići koji su stekli veliku popularnost u svetu, što svojim atraktivnim izgledom, što vanserijskim ukusom. Savršeni su kao poklon, a u poslednje vreme najtraženiji su oni šaroliki.




Za Macarons vam treba malo veštine, puno volje i dosta strpljenja jer se prave od meringe (belanaca) koji se više suše nego peku, što je malo dugotrajniji proces, ali ne mari, kada ih poslužite svojim gostima zaboravićete na sav trud.

Potrebno vam je:

Dva belanca
80 g fino mlevenih badema
120 g šećera u prahu
50 g kristal šećera

Po želji, malo kakaoa i jestive boje u prahu 

Za nadev:
100 g bele čokolade
30 ml slatke pavlake
Kašičica soka od limuna
Naribana korica limuna i narandže
Belance pre miksanja ostavite na sobnoj temperature da bi se što bolje istukli.

Pomešajte sitno, sitno mlevene bademe sa šećerom u prahu. U posebnoj posudi miksajte belanjke i pomalo dodavajte kristal šećer, nikako ne sve odjednom. Belance nemojte “prelupati”.
Zatim lagano sa spatulom umešajte bademe u belance, posvetite pažnju ovoj radnji jer je veoma bitna, belance spatulom preklapajte dok ne dobijete ni pregustu ni preretku smesu, smesa bi trebalo u gustom mlazu da pada sa kašike kad je podignete, tako ćete znati da je spremna za pečenje.
Boju dodajte u belance dok ih budete mutili.


Smesu istiskajte, kuvarskim špricom na pleh obložen papirom za pečenje, ostavite razmak između hrpica jer će se raširiti tokom pečenja. Ako vam je smesa prave gustine, čim istisnete hrpicu na pleh, potpuno će se izravnati.



Ostavite kolačiće da se prosuše na sobnoj temperature oko sat vremena, a zaim ih u prethodno zagrijanoj rerni na 150 stepeni Celzijusovih pecite od 13-15 minuta. Čim ih izvadite iz rerne izvucite papir iz pleha da zaustavite pečenje, a kad se potpuno ohlade, kolačiće odlepite sa papira.
Za kremu zagrejte pavlaku sa limunovim sokom i koricama agruma do tačke ključanja, a zatim tom smesom prelijte sitno iseckanu belu čokoladu (može biti i tamna). Kad se smesa prohladi njome lepite dva po dva kolačića i obavezno ih ostavite da odmore oko 24 sata pre posluživanja.

Teslio.com

Nema komentara:

Objavi komentar