Drugacija pita sa sirom
Potrebno je:
- 500 gr gotovih kora za gibanicu
- 3 jaja
- 2 case mlake vode
- 1,5 solja ulja
- 1 kasika secera
- 1 kasika soli
- 1 kvasac
- 500 gr slanog-starog sira (Sjenicki...)
- brasna toliko da se dobije testo koje dobijate kada pravite palacinke.
Sjedinite sve sastojke u kompaktnu smesu, izmrvite kvasac pa ostavite da malo odstoji dok kvasac ne pocne da "radi".
Redjajte: 1 kora pa ravnomerno premazite smesom, 2 kora pa opet smesa pa na kraju sitno izmrvljeni sir.
Uvijte u rolat pa stavite u pleh. Tako radite dok imate smese i kora ali ostavite malo smese da na kraju premazete sve rolate.
Redjajte: 1 kora pa ravnomerno premazite smesom, 2 kora pa opet smesa pa na kraju sitno izmrvljeni sir.
Uvijte u rolat pa stavite u pleh. Tako radite dok imate smese i kora ali ostavite malo smese da na kraju premazete sve rolate.
Zalivena pita sa visnjama
Ovu pitu sa visnjama ja najcesce spremam jer je volim socnu, slatku i punog ukusa.
Potrebno je:
- 1/2 kg kora za pitu
- 6 jaja
- 200 gr secera
- 150 gr griza
- 1 casa jogurta
- 1.5 case ulja
- 400-500 gr visanja
- 3 case vode
- 3 case secera
- 1 vanilin secer
- kasicica soka od limuna
Umutite belanca u cvrst sneg pa dodajte zumanca, jedno po jedno polako muteci mikserom.
Sklonite mikser i varjacom polako umesajte ostale sastojke.
Uzmite jednu koru i tanko je nafilujte pripremljenom smesom.
Preko stavite drugu koru koju isto najfilujte smesom pa na pocetak druge kore stavite visnje.
Savijte ivice pa uvijte u rolat.
Ispasce vam oko 5 ovakvih rolata.
Ostatak fila premazite preko uvijenih rolata i pecite u zagrejanoj reni na 190C dok ne porumene.
Vruce rolate prelijte hladnim sirupom i uzivajte!
Potrebno je:
- 500 gr kora za pitu
- 400 gr punomasnog slanog sira
- 1kisela pavlaka
- 4 jajeta
- 1 casa kisele vode
- ulje
Razlistati kore i svaku koru premazati prvo mesavinom vode i ulja pa na jednu polovinu kore staviti umucen fil.
Savijati kao strudlu i redjati u pleh, jednu sirnicu do druge.
Ostatak fila prelliti preko zavijenih savijaca i peci na 180C oko pola sata dok ne porumene.
Savijati kao strudlu i redjati u pleh, jednu sirnicu do druge.
Ostatak fila prelliti preko zavijenih savijaca i peci na 180C oko pola sata dok ne porumene.
Burek (zeljanica)
- 500gr. kora za pitu
- 10-15 listova zelja
- 200gr kajmaka
- 300 gr sira
- 4 jaja
- 3 kasike masti
- 2 dl vode
- soli po ukusu
Fil: Operete listove zelja i 1 minut ih prokuvate i iseckajte(ja ih stavim u secka)
Pomesajte ih sa jajima sirom i kajmakom.Posolite ako sir nije slan.
Okruglu tepsiju podmazete sa malo masti.
Prokuvate 3 velike kasike masti sa 2 dl vode i malo soli
2 kore stavite na dno, da ivice ostanu napolju, i poprekajte kasikom sa mesavinom masti i vode.
Sledeca kora fil, pa preko opet 3 kore malo naguzvane(kao harmonika) koje poprskate opet sa mesavinom masti i vode, opet kora pa fil...
Na kraju ostavite 2 kore koje stavite na vrh, i lepo ususkajte pitu.
Prelijte sa ostatkom vode i masti i pecite na 220 min oko pola sata,
onda izvadite pleh i obrnite pitu (ono sto je bilo okrenuto dole da bude gore), vratite i pecite joj 10 min.
Pomesajte ih sa jajima sirom i kajmakom.Posolite ako sir nije slan.
Okruglu tepsiju podmazete sa malo masti.
Prokuvate 3 velike kasike masti sa 2 dl vode i malo soli
2 kore stavite na dno, da ivice ostanu napolju, i poprekajte kasikom sa mesavinom masti i vode.
Sledeca kora fil, pa preko opet 3 kore malo naguzvane(kao harmonika) koje poprskate opet sa mesavinom masti i vode, opet kora pa fil...
Na kraju ostavite 2 kore koje stavite na vrh, i lepo ususkajte pitu.
Prelijte sa ostatkom vode i masti i pecite na 220 min oko pola sata,
onda izvadite pleh i obrnite pitu (ono sto je bilo okrenuto dole da bude gore), vratite i pecite joj 10 min.
Obavezno sluziti i jogurt, prijatno!
Gibanica
A sta tu ima da nije jasno?
Dobro podmazite pleh i stavite dve kore na dno da vire sa strane preko pleha.
Uzimajte jednu po jednu koru i umacite u smesu, lagano stisnite da se ocedi visak i redjajte u pleh jednu do druge sve dok se ne potrose kore.
Peci oko 40-50 minuta na 180C dok nedobije lepu zutu boju.
Potrebno je:
- 600gr debelih kora
- 5 jaja
- 300 gr punomasnog starog sira (najbolje je mesanog, ovciji-kravlji)
- 200 gr kajmaka
- 0,5 dl ulja
- kisele vode koliko vam treba da dibijete zitku smesu
- soli po ukusu
Dobro podmazite pleh i stavite dve kore na dno da vire sa strane preko pleha.
Uzimajte jednu po jednu koru i umacite u smesu, lagano stisnite da se ocedi visak i redjajte u pleh jednu do druge sve dok se ne potrose kore.
Peci oko 40-50 minuta na 180C dok nedobije lepu zutu boju.
Socna pita od slatkoga sira
Potrebno:
Priprema:
Sve sastojke izmesati.
Kore podeli na dva dela, bude oko 7 kora.
Filovati kore, koje malo poprskamo uljem i redjamo jedna na drugu.
Uvijemo u rolat koji premazemo sa malo ulja.
Tako pripremljena 2 rolata pecemo oko pola sata na 180C.
Ostavimo da malo ''dane dusom'', isecemo na komade
i pospemo secerom u prahu pomesanim sa vanilinom.
- 500 gr. mladog neslanog sira (svapskog)a moze i Ella u casi ili neki slican.
- 500 gr. tankih kora
- 4 kom jaja
- 1 kisela pavlaka (crvena Imlekova)
- 2 kasike griza
- 200 gr suvog grozdja
- 100-150 gr secera sa cimetom (kad stavljam zuti secer sunem malko vise)
- 1 soljica za kafu ulja
Priprema:
Sve sastojke izmesati.
Kore podeli na dva dela, bude oko 7 kora.
Filovati kore, koje malo poprskamo uljem i redjamo jedna na drugu.
Uvijemo u rolat koji premazemo sa malo ulja.
Tako pripremljena 2 rolata pecemo oko pola sata na 180C.
Ostavimo da malo ''dane dusom'', isecemo na komade
i pospemo secerom u prahu pomesanim sa vanilinom.
Nema komentara:
Objavi komentar