Pohovane palacinke iz rerne
Dekorativne, ukusne a nisu masne, bar ne onoliko koliko bi bile da su przene u ulju. Jednako su ukusne i kada odstoje i ohlade se pa ih preporucujem kao koktel posluzenje uz svezu salatu i tartar sos.
Ispecite palacinke uobicajno.
Pomesajte krem sir i pavlaku i namazite svaku, dodajte rendani kackavalj i sunku.
Naravno, mozete ih napuniti i filom po vasem ukusu a ja jos predlazem i fil od mlevenog mesa, ili kombinaciju belog sira i spanaca, dinstane piletine sa pecurkama.....)
Preklopite svaku stranicu da dobijete pravougaoni ''jastucic'':
Svaki jastucic od palacinki umocite sa obe strane u umucena jaja (2 jaja su dovoljna za otprilike 10 palacinaka) pa u prezle, sa jedne i druge strane.
Znaci - jaja i prezle, bez brasna.
Redjajte ih na pleh koji ste oblozili papirom za pecenje ili alu folijom.
Pecite ih na oko 190-200C oko 25 minuta dok lepo ne porumene.
Prijatno!
Palacinke u vinskom satou
Sto se mene tice, palacinke pripremljene na ovaj nacin su pravi specijalitet kome mogu da pozavide sve ostale palacinke, jer su ove za 2 klase iznad njih... ne, ove su klasa za sebe.
Sve sam vam rekla.
Napravite palacinke na uobicajan nacin i nafilujte ih mlevenim orasima i secerom pa ih preklopite.
Za krem od vina vam je potrebno:
- 2 dl belog vina
- 100 gr secera
- 4 jaja
- 2 vanilin secera (ako imate Burbon vanilu jos bolje)
- 1 kasicica pudinga od vanile (ili jedna ravna kasika brasna)
Umutiti 4 belanca sa mrvicom soli i 50 gr secera u scvrst sne i ostavite sa strane.
U posebnoj ciniji umutiti 4 zumanca sa 50 gr secera i vanilin secerom, dok zumanca ne postanu penasta i svetlo zuta. Dodajte kasicicu pudinga (ili brasno) i, polako muteci, belo vino.
Presuti smesu od zumanaca u serpu i na najtisoj vatri (ovo bi trebalo raditi na pari ali mozete i ovako) mesati dok ne pocne da se zgusnjava. Pazite da ne provri vec odmah sklonite sa vatre.
U vruc krem od zumanaca odmah i polako varjacom umesajte belanca.
Servirajte palacinku koju ste prelili satoom i obilno posuli orasima.
Ko voli, orahe moze da zameni bademima ili lesnicima.
U posebnoj ciniji umutiti 4 zumanca sa 50 gr secera i vanilin secerom, dok zumanca ne postanu penasta i svetlo zuta. Dodajte kasicicu pudinga (ili brasno) i, polako muteci, belo vino.
Presuti smesu od zumanaca u serpu i na najtisoj vatri (ovo bi trebalo raditi na pari ali mozete i ovako) mesati dok ne pocne da se zgusnjava. Pazite da ne provri vec odmah sklonite sa vatre.
U vruc krem od zumanaca odmah i polako varjacom umesajte belanca.
Servirajte palacinku koju ste prelili satoom i obilno posuli orasima.
Ko voli, orahe moze da zameni bademima ili lesnicima.
Palacinka iz rerne
Ovaj recept je Bogom-dan kada vas mrzi da stojite pored sporeta i obrcete bezbroj palacinki. Ovo je otprilike 15 u 1 palacinka. Ispadne malo deblja nego obicna, nije masna i napravi se za tili cas.
Potrebno je:
- 3 jajeta
- 300 ml mleka
- 9 kasika brasna
- prstohvat soli
- ravna kasicica secera
- 1 vanilin secer
- ako imate, malo nastrugane korice limuna
Sve sastojke umutiti.
U pleh od rerne (onaj veliki plitki) zagrejati ulje koje ste sipali tek toliko da prekrije dno pleha.
Kada se ulje dobro zagrejalo, sipajte smesu za palacinke, treba da cvrci.
Pecite oko 20 minuta na oko 200C.
Secite je kako volite, nafilujte dzemom, kremom ili po ukusu.
Ove na slici sam filovala Javorovim sirupm i posula prah secerom, tako najvise volim.
- Ova mera je dovoljna za 2 do 3 osobe, ako vam treba za vise duplirajte meru pa napravite 2 pleha.
Palacinke u karameli - By Iskra
- Ispeci palacinke na uobicajan nacin.
- Nafilovati ih pekmezom od kajsija, sipurka ili nekim drugim kiselijim, presaviti na trugao.
- U tiganj u kome su se pekle istopiti 3 kasike secera neprestano mesajuci dok ne pocne da karamelizira dobijajuci lepu zuckastu boju.
- Ubaciti pola kasike putera i polovinu slatke pavlake (slatka pavlaka od 125 ml).
- Promesati i jos malo prokuvati.
- Dodati jednu kesicu vanilin secera u ubaciti nafilovane palacinke pa ih jos malo lepo ukrckati sa sosom.
- Palacinke se mogu spremiti i ranije pa ih samo ukrckati sa karamel sosom i sluziti dok je toplo.
KNEDLE OD ŠLJIVA
Sezona šljiva je prošla ali knedle se nešto što čitave godine možemo puniti džemom ako nema svježih šljiva ili marelica a i šiškrli su odlični posipani mrvicama i orasima ili makom
SASTOJCI:
1 kg krumpira ( kuhanog, oguljenog i propasiranog )
200 g brašna
1 velika žlica maslaca ( ili ulja )( ja bi stavila mast, op.a.)
1 jaje
malo soli
1 kg šljiva ( opranih i očišćenih )
3 velike žlice mrvica
4 velike žlice maslaca
šećer
cimet
Propasirani topli krumpir pomiješati s brašnom, dodati maslac, jaje i sol pa umijesiti glatko tijesto. Razvaljati u kobasicu pa rezati po komad, razvaljati i formirati kuglice koje zatim puniti voćem ili džemom. Dobro zatvoriti da se prilikom kuhanja ne raspadnu. Kuhati u kipućoj vodi dok isplivaju na površinu. Rastopiti maslac, na njemu popržiti mrvice koje zatim preliti preko gotovih knedla. Servirati posipano šećerom i cimetom.
1 kg krumpira ( kuhanog, oguljenog i propasiranog )
200 g brašna
1 velika žlica maslaca ( ili ulja )( ja bi stavila mast, op.a.)
1 jaje
malo soli
1 kg šljiva ( opranih i očišćenih )
3 velike žlice mrvica
4 velike žlice maslaca
šećer
cimet
Propasirani topli krumpir pomiješati s brašnom, dodati maslac, jaje i sol pa umijesiti glatko tijesto. Razvaljati u kobasicu pa rezati po komad, razvaljati i formirati kuglice koje zatim puniti voćem ili džemom. Dobro zatvoriti da se prilikom kuhanja ne raspadnu. Kuhati u kipućoj vodi dok isplivaju na površinu. Rastopiti maslac, na njemu popržiti mrvice koje zatim preliti preko gotovih knedla. Servirati posipano šećerom i cimetom.
Cartoccio
Cartoccio iliti škartoc, kako to kažu u Dalmaciji.
Slažem se s autorom članka koji kaže da su 'restorani odavno izašli iz područja mjesta za hranjenje te se pretvorili u mjesta oblikovanja novih okusa, mirisa i izgleda hrane koji se 'običnim' ljudima čine nedostupnima ili prekompliciranima' stoga je Davor Butković ( autor članka, op.a. ) odlučio demistificirati jedan od takvih recepata i prenijeti nam restoranski recept u jednostavnijoj verziji. Pa ajmo probati
SASTOJCI:
-brancin od dva kilograma
-2 dl ekstradjevičanskog maslinova ulja
-400 g tikvica
-dvadesetak maslina
-150 g poriluka ( samo bijeli dio )
-1,5 dl suhog bijelog vina
-sol
-svježe mljeveni papar
-400 g mrkve
-4 limuna
-svježi ružmarin
-češnjak
Brancina očistimo i filetiramo, tako da dobijemo četiri lijepa, velika fileta koja zatim prepolovimo. Filete stavimo na veći arak papira za pečenje.
Ribu posolimo, popaprimo i poškropimo limunovim sokom. Zatim na brancina i oko njega stavimo narezanu mrkvu, tikvice i poriluk, pa masline, češnjak i svježi ružmarin. Zalijemo vinom i uljem, te još malo posolimo i opaprimo. Listove papira podignemo, zavežemo špagom i stavimo u pećnicu, na dvadeset minuta na 200 stupnjeva.
Varijante cartoccia su bezbrojne, od onog sa ribom pa preko špageta ali meni je nekako ova baš zanimljiva, punjenje ostaje isto jedino se mijenjaju vrste riba
Moja verzija škartoca nije bila ni tako glamurozna ni toliko bogata povrćem. Samo ono što se tog trenutka našlo u frižideru: ribica, malo tikvica, par mini rajčica, limun, čili i nezaobilazan ružmarin
I bila je fina :)
Ono što bi trebalo pripaziti kod pripreme recepta je papir u kojem se jelo priprema. Ima nekih back-papira koji prilikom pečenja postaju krhki pa se kod odmatanja paketića kompletno izlome i unište obrok. Ja sam koristila Intersparov papir i sasvim je dobro podnio torturu vezanja i odvezivanja špagice oko punjenja.
Pečeni krompiri by jamie
S krumpirima je uvijek problem, bez obzira na koji ga način radili važno je tempirati vrijeme jer nema ništa gore od ustajalog krumpira. Ovo je izvrstan način da ih pripremimo unaprijed i završimo trenutak prije iznošenja na stol.
POTREBNO:
mladi krumpirići
par češnja češnjaka (neoguljenih)
sol, papar, svježi ružmarin
maslinovo ulje
Mladi krumpir često ne treba guliti. Dovoljno ga je čvrstom četkicom izribati pod mlazom vode ili istrljati grubom rukavicom ( može i onom protiv celulita :).
Krumpire skuhati zajedno s neoguljenim češnjevima domaćeg češnjaka ( onaj kineski poplavi kad malo odstoji ). Kad je krumpir skuhan a ne prekuhan, ocijediti ga pa sipati na zagrijanu grill tavu premazanu uljem. Izvaditi kuhani češnjak.
Krumpire, dok se prže, lagano pritisnuti drobilicom za krumpir. Sasvim lagano, ne ih spasirati, ni prignječiti, samo toliko da se lagano otvore i postanu ravni kako bi izvana dobili hrskavu koricu a iznutra ostala mekana jezgra.
Dok se prže krumpiri, neoguljene kuhane češnjake zgnječiti vilicom, dodati soli i papra pa ubaciti u tavu u kojoj se peku krumpiri. Dodati i malo sjeckanog svježeg ružmarina i sve preliti sa žlicom-dvije maslinova ulja. Krumpiriće okretati da se reš ispeku sa svih strana.
Jamie ih je servirao uz ramstek, ciabattu, salatu od fete i cikle i pečene šampinjone a ja sam testirala njegov recept za pitu od mesa i francuski grašak i sve se odlično složilo.
POTREBNO:
mladi krumpirići
par češnja češnjaka (neoguljenih)
sol, papar, svježi ružmarin
maslinovo ulje
Mladi krumpir često ne treba guliti. Dovoljno ga je čvrstom četkicom izribati pod mlazom vode ili istrljati grubom rukavicom ( može i onom protiv celulita :).
Krumpire skuhati zajedno s neoguljenim češnjevima domaćeg češnjaka ( onaj kineski poplavi kad malo odstoji ). Kad je krumpir skuhan a ne prekuhan, ocijediti ga pa sipati na zagrijanu grill tavu premazanu uljem. Izvaditi kuhani češnjak.
Krumpire, dok se prže, lagano pritisnuti drobilicom za krumpir. Sasvim lagano, ne ih spasirati, ni prignječiti, samo toliko da se lagano otvore i postanu ravni kako bi izvana dobili hrskavu koricu a iznutra ostala mekana jezgra.
Dok se prže krumpiri, neoguljene kuhane češnjake zgnječiti vilicom, dodati soli i papra pa ubaciti u tavu u kojoj se peku krumpiri. Dodati i malo sjeckanog svježeg ružmarina i sve preliti sa žlicom-dvije maslinova ulja. Krumpiriće okretati da se reš ispeku sa svih strana.
Jamie ih je servirao uz ramstek, ciabattu, salatu od fete i cikle i pečene šampinjone a ja sam testirala njegov recept za pitu od mesa i francuski grašak i sve se odlično složilo.
Nema komentara:
Objavi komentar