Kus-kus salata sa tikvicama
Sastojci
250 ml kus-kusa
500 ml vode 400 g očišćenih tikvica 1 manji svežanj sveže nane morska so 3-4 čena belog luka nekoliko kašika maslinovog ulja sok od ½ limuna 200 g feta sira 50 g semenki suncokreta ¼ kašičice kurkume (opciono) biber
Priprema
Sipajte kus-kus u činiju sa poklopcem. Vodu zagrejte do ključanja, pa vrelom vodom prelijte kus-kus. Promešajte i poklopite. Ostavite da stoji tačno 10 minuta, da kus-kus upije vodu. Ako stoji duže, postaće lepljiv.Nakon 10 minuta nabubreli kus-kus raširite po tacni da se malo prosuši i ohladi.
Uključite rernu na 220°C. Obložite veliki pleh od rerne papirom za pečenje.
Tikvice operite i po potrebi očistite. Isecite ih na ploške debljine 0,5 cm. Složite ih po pripremljenom plehu, pazeći da se kriške ne preklapaju. Po tikvicama pospite sitno seckanu nanu i morsku so. Poprskajte maslinovim uljem. Stavite u zagrejanu rernu i pecite dok ne omekšaju. Pečene tikvice izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
U malo veću činiju prebacite ohlađen kus-kus. U njega dodajte tikvice iseckane na kockice, seckani ili izdrobljeni feta sir, sitno seckan beli luk i suncokretove semenke. Sve lagano, ali temeljno promešajte.
Posebno izmešati maslinovo ulje, limunov sok, biber, so i kurkumu. Ovim dresingom prelijte salatu i opet dobro izmešajte.
Ostavite u frižider na minimun 1 h da se ukusi fino spoje.
by Mezze |
Povrtni tarttesto200 g oštrog brašna 150 g integralnog brašna od spelta 70 ml nerafinisanog suncokretovog ulja malo morske soli na vrh noža sode bikarbone 1 jaje oko 100 ml ledene vode (dodajte je malo po malo) fil 180 g kisele pavlake 2 jaja malo morske soli 1 manji cvet brokolija 1 veći praziluk 100 g suvog vrata (u komadu) 4-5 mini paradajza malo sveže majčine dušice Priprema
Sve suve sastojke za pripremu testa, stavite u činiju i dobro promešajte a onda dodajte ulje i jaje pa nastavite sa mešanjem. Dobićete prilično mrvičasto testo a onda dodajte malo po malo vode dok se sve lepo ne poveže (količina vode nije uvek ista jer se brašna međusobno razlikuju tako da se vodite gustinom i izgledom testa a ne količinom koju sam ja navela, ona je tu samo okvirno). Umotajte testo u providu foliju i stavite ga u frižider na par sati (ovo testo u frižideru može stajati dan-dva).
Testo oklagijom rastanjite, stavite preko podmazanog pleha prečnika 30 cm, isecite višak testa, opet malo hladite u frižideru, izbockajte ga i stavilte u rernu zagrejanu na 200°C na 15 minuta. Tokom tih 15 minuta na pari obarite brokoli i praziluk, po 3 minuta, u činiji umutite pavlaku i jaja sa malo soli i iseckajte suvi vrat na štapiće.
Posle 15 minuta izvadite tart, rasporedite povrće i suvi vrat, prelijte mešavinom pavlake i jaja, stavite još po neki čeri paradajz za ukras i vratite u rernu na 30-ak minuta. Nakon toga izvadite tart, ostavite ga da se prohladi i servirajte sa malo sveže majčine dušice.
Napomena: Spelta (pir, krupnik, dinkel) je jedna od najstarijih žitarica, i jedina je koja sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu u idealnom odnosu – gotovo identičnom ljudskom organizmu. Spelta sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica, sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.
|
Grisini pitaSastojci1 tikvica (oko 350 g) 3 veća čena belog luka 170 g tunjevine u biljnom ulju 350 ml domaćeg paradajz pirea 2 prstohvata origana 150 g tankih kora za pitu 300 ml jogurta 1 kesica praška za pecivo 2 kašičice mešavine začina mleveni biber maslinovo ulje 2 jaja 50 g feta sira 150 g grisina sa punjenjem od kikirikija malo putera Priprema
Tikvicu operite i neoljuštenu isecite na tanke trake. Stavite u posudu, malo posolite i ostavite da malo odstoji kako bi otpustila tečnost. Sipajte malo maslinovog ulja u tiganj i propržite tikvice sa obe strane da omekšaju. Sklonite na tanjir i ostavite na toplom mestu.
Beli luk sitno iseckajte ili izgnječite pa na malo ulja propržite zajedno sa paradajz sosom. Dodajte origano i biber. Kuvajte na umerenoj vatri 10 minuta pa dodajte oceđenu tunjevinu. Kuvajte 5 minuta, a za to vreme žicom za mućenje sjedinite jaja, jogurt, prašak za pecivo i mešavinu začina.
Kore za pitu uvijte kao rolat, pa nožem isecite na tanke trake. Isečene trakice rastresite rukom da ne bi bile slepljene i ubacite u smesu sa jajima. Dobro sjedinite, kako kore ne bi ostale suve. Četvrtasti pleh dimenzija približno 15x25cm podmažite sa malo ulja i sipajte smesu sa korama. Razvucite kašikom da bi bilo podjednako. Preko poređajte režnjeve tikvica tako da prekrijete kore. Preko tikvica sipajte smesu sa tunjevinom. Feta sir i grisine izmrvite u posebnim činijama. Preko tunjevine prvo rasporedite feta sir, a zatim i izmrvljene grisine. Na nekoliko mesta preko toga stavite nekoliko listića maslaca. Pitu pecite u rerni zagrejanoj na 200°C nekih 35-40 minuta. Ostavite da malo odstoji pre sečenja. Lepa je i topla i hladna.
by mezze |
Namaz od pečenog luka i origanaSastojci10 g svežeg origana 2 veće glavice crnog luka 125 g feta sira 100 ml kisele pavlake biber krupna morska so maslinovo ulje
Priprema
Uključite rernu na 180°C.
Luk očistite i isecite na četvrtine. Rasporedite ih po plehu obloženom papirom za pečenje. Pospite solju i poprskajte maslinovim uljem. Pecite 20-ak minuta dok luk ne omekša. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi.
Ohlađenom luku dodajte usitnjen origano, sir, pavlaku. Usitnite štapnim mikserom ili u blenderu da dobijete gladak krem. Po ukusu dodajte biber i ako je potrebno još malo soli.
|
by mezze
Pita od prosa
Sastojci
300 g prosa
500 ml vode 1 veliki praziluk 350 g očišćenih listova blitve maslinovo ulje morska so 3-4 kašike integralnog susama
Priprema
Blitvu dobro oprerite, očistite od stabljika i kratko blanširajte u ključaloj, slanoj vodi. Zatim brzo preliti hladnom vodom, dobro ocedite i isecite na krupnije.
Praziluk isecite na sitno i prodinstajte na malo maslinovog ulja.
Proso otrebite od nečistoća, a zatim sameljite u električnom mlinu, kako bi dobili prah.
U činiju za mešanje stavite proso, blitvu, praziluk, vodu, soli i malo maslinovog ulja pa sve fino promešajte. Masa će možda biti retka, ali to je u redu.
Vatrostalnu posudu (dimenzija 18×30) namažite maslinovim uljem i stavte u rernu na 220° C da se ulje zagreje. Posle 5-10 minuta u posudu sipajte smesu, poravnajte, pospite susamom i vratite da se peče oko sat vremena.Treba fino da porumeni.
Izvadite iz rerne, pa kada se prohladi servirajte.
NAPOMENA: Umesto praziluka možete koristiti mladi luk ili crni luk, a umesto blitve spanać ili zelje. Opciono možete dodati i šaku sitno seckanih suvih šljiva.
|
by mezze
Salata sa omletom i haringomOmlet
Salata
1 manja glavica zelene salate
Dresing50 g rukole 2 mlada luka 4 rotkvice 1 mala zelena tikvica 180 g konzervirane haringe u ulju 2 kašike soka od limuna 3 kašike maslinovog ulja 1,5 kašika aceto balsamico 1 kašičica senfa sa celim zrnom slačice morska so i biber po ukusu Priprema Penasto umutite jaja pa im dodajte kašiku mleka, seckani prešun i so. Zagrejte veći tiganj sa vrlo malo ulja pa ispecite tanak omlet. Uvijte ga kao palačinku i ostavite na toplom. Tikvicu isecite na take šnite i poslolite, pa ostavite sa strane da pusti vodu. Operite i osušite zelenu salatu i rukulu. Salatu isecite na manje trake. Iseckajte mladi luk i rotkvice na kolutove. Ocedite tikvicu od viška vode, prelijte je sa vrlo malo ulja pa je kratko ispecite na gril tiganju. Umutite maslinovo ulje sa aceto balsamicom, dodajte kašičicu senfa, so i biber i sve još jednom promešajte. Pomešajte zelenu salatu, rukolu, rotkvice i mladi luk. Palačinku od omleta isecite na uže trake. Haringu ocedite od ulja i prelijte je limunovim sokom. Rasporedite salatu na tanjire pa poređajte omlet, tikvice i ribu. Prelijte sa salatnim prelivom. by mezze |
Letnja šarena salataSastojci2 kuvana jaja 1 manji crveni luk 1 srednji paradajz 1 srednji krastavac 150 g penne testenine pola vezice sveže mirođije 3 kašičice kapara iz slanog rastvora 200 g niskomasnog mladog sira sa 10% mm mleveni biber maslinovo ulje so sok od pola limuna Priprema Testeninu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Kuvanu testeninu ohladite pod mlazom hladne vode i stavite u činiju, pa malo posolite. Jaja, paradajz i mladi sir iseckajte na male kocke, krastavac na tanke kolutove, luk na tanke kriške. Povrće prebacite u sud. Kapar ocedite od tečnosti i dodajte u sud sa testeninom i seckanim povrćem. Mirođiju sitno naseckajte. Prelijte salatu sa malo maslinovog ulja i pobiberite po ukusu. Dodajte sir i mirođiju. Iscedite sok iz limuna i prelijte preko. Lagano promešajte i ostavite da se ohladi u frižideru pre serviranja. |
by mezze
Pita-proja sa koprivama i slaninom
Sastojci
100 g sira
perca od jednog crnog mladog luka 50 g kopriva 60 g dimljene mesnate slanine 1 jaje 80 g kukuruznog žutog brašna 40 g pšeničnog brašna 2 jaja 75 ml mleka 75 ml ulja pola kesice praška za pecivo so, mleveni biber
Priprema
Koprive očistite i obarite posebno u posoljenoj vodi. Barite 5 minuta od trenutka kada voda počne da vri. Procedite, ohladite i sitno naseckajte. Sitno naseckajte perca mladog luka i dodajte koprivama. Slaninu sitno naseckajte, sir izmrvite i dodajte u sud sa povrćem. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte jedno jaje i sve lepo sjedinite.
6 kora položite jednu preko druge na radni sto. Presecite ih tako da se dobiju 4×6 korica (kockica). Od svake kocke uzmite po jednu kori i presavite je na pola. Presavijenu koru stavite u namašćen pleh za mafine. Uzmite drugu kockicu od kore i ponovo je presavite pa je stavite u pleh – modlicu – sa prvom korom, suprotno od nje. U jedno udubljenje, idu po dve kore. Kada poređate sve kore, blago ih poprskajte uljem. Preko kora u udubljenje stavite po jednu kašiku fila od kopriva i slanine.
Umutite 2 jaja, 75 ml mleka, 75 ml ulja, kukuruzno i pšenicno brašno pomešano sa praškom za pecivo. Malo posolite. Umućenu masu sipajte preko fila od kopriva i slanine. Pospite susamom i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200° C oko 20 minuta. Isključite rernu, izvadite pitice i pospite ih rendanim kačkavaljem. Vratite u rernu na minut – dva, tek toliko da se kačkavalj rastopi. Poslužite vruće.
by mezza
|
Ovčiji sir sa orasima i grožđemSastojci:
šaka prevrelog ovčijeg slanog sira (oko 2/3 šolje)
Priprema:2 kašike maslinovog ulja 1 kašičica sušenog estragona 1.5 šolje zrna grožđa nekoliko polutki oraha 1/2 – 1 kašičice meda biber Sir grubo izlomite na komadiće veličine zalogaja i ostavite da se marinira oko 30 minuta sa maslinovim uljem i estragonom. Zrna grožđa isecite na polovine i uz pomoć oštog nožića izvadite mu semenke. Grožđe secite po užoj strani jer ćete tako najlakše izvaditi semenke bez da oštetite plod. Orahe grubo isecite. Pomešajte sir, orahe i grožđe, ali pazite da prilikom mešanja ne ugnjavite sir. Prebacite na tanjir i prelijte ostatkom maslinovog ulja u kome se sir marinirao. Preko sipajte med u tankom mlazu i začinite sveže mlevenim biberom. Ukoliko je sir koji koristite slan, neće biti potrebe da salatu solite. Napomena: Možete koristiti bilo koje grožđe koje nema debelu ljusku. Mi smo napravili miks od belog, tamnog i roze grožđa. by mezze
|
Nema komentara:
Objavi komentar