Tart sa kupinama i belom cokoladom + limunada sa kupinama
Sastojci:
Za podlogu: * 150 g maslaca * 100 g šećera * 10 g vanil šećera * 1 jaje * 250 g brašna (oštrog) * 40 g tamnog kakaa Fil od kupina: * 400 g kupina * 4 kašike šećera (supene kasike) * 40 g skroba (gustina) * 50 ml tečne slatke pavlake Ganache od bele čokolade: * 300 g bele čokolade * 220 g tečne slatke pavlake * ekstrakt vanile
Priprema:
Omekšalom margarinu dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom da bude penasto. Dodati jaje i umutiti mikserom. Dodavati malo po malo prosejanog brašna i prosejanog kakaa, mutiti mikserom i na kraju umesiti ručno. Testo utisnuti u kalup za tart. Višak testa sa oboda kalupa ukloniti špatulom ili nožem i utisnuti lagano po dnu tarta. ( ja ovaj korak nisam uradila pa mi krajevi ne iygledaju lepo)
Poravnati, pa ohladiti u frižideru bar 15 minuta.
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Izbockati testo viljuškom. Prekriti dno testa masnim papirom i posuti pasuljem (kako ne bi dno naraslo tokom pečenja). Peći 15 minuta na 180 stepeni. Prohladiti 5 minuta, izvaditi iz kalupa i staviti na tacnu za serviranje.
Dok se peče testo pripremiti fil od kupina, na sledeći način:
Kupine posuti šećerom i zagrejati do ključanja. Usitniti viljuškom ili pasirom za pire krompir. Gustin razmutiti u malo vode (koliko je potrebno, oko 1 dl) i u tankom sloju ulivati u ključale kupine, uz neprestano mešanje žicom. Kuvati na tihoj vatri neprestano mešajući, dok se ne zgusne. Umešati tečnu slatku pavlaku. Skinuti sa vatre i preliti preko podloge za tart.
Ganache od bele čokolade:Belu čokoladu otopiti na pari. Slatku pavlaku zagrejati da bude topla, ali ne mora proključati. Otopljenoj beloj čokoladi dodati ekstrakt i ugrejanu slatku pavlaku i mešati dok se ne poveže u jednoličnu tečnu smesu. Odmah preliti preko fila od kupina.
Prohladiti na sobnoj temperaturi, pa preneti u frižider. Hladiti u frižideru bar dva sata.
Omekšalom margarinu dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom da bude penasto. Dodati jaje i umutiti mikserom. Dodavati malo po malo prosejanog brašna i prosejanog kakaa, mutiti mikserom i na kraju umesiti ručno. Testo utisnuti u kalup za tart. Višak testa sa oboda kalupa ukloniti špatulom ili nožem i utisnuti lagano po dnu tarta. ( ja ovaj korak nisam uradila pa mi krajevi ne iygledaju lepo)
Poravnati, pa ohladiti u frižideru bar 15 minuta.
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Izbockati testo viljuškom. Prekriti dno testa masnim papirom i posuti pasuljem (kako ne bi dno naraslo tokom pečenja). Peći 15 minuta na 180 stepeni. Prohladiti 5 minuta, izvaditi iz kalupa i staviti na tacnu za serviranje.
Dok se peče testo pripremiti fil od kupina, na sledeći način:
Kupine posuti šećerom i zagrejati do ključanja. Usitniti viljuškom ili pasirom za pire krompir. Gustin razmutiti u malo vode (koliko je potrebno, oko 1 dl) i u tankom sloju ulivati u ključale kupine, uz neprestano mešanje žicom. Kuvati na tihoj vatri neprestano mešajući, dok se ne zgusne. Umešati tečnu slatku pavlaku. Skinuti sa vatre i preliti preko podloge za tart.
Ganache od bele čokolade:Belu čokoladu otopiti na pari. Slatku pavlaku zagrejati da bude topla, ali ne mora proključati. Otopljenoj beloj čokoladi dodati ekstrakt i ugrejanu slatku pavlaku i mešati dok se ne poveže u jednoličnu tečnu smesu. Odmah preliti preko fila od kupina.
Prohladiti na sobnoj temperaturi, pa preneti u frižider. Hladiti u frižideru bar dva sata.
Na slikama je i obična limunada sa par isceđenih kupina.
Novogodišnja torta {ponešto o odlukama}
Torta sa bademima i čokoladom
Ovseni keksi
Kuglof
Recept za ovu tortu je gotovo sličan kao i prethodni, koji možete da nađete OVDE. Jedina izmena je ovaj šne od belanaca na vrhu. Ovo je čisto jedna ideja kako možete da dekorišete vašu omliljenu tortu u prazničnom duhu.
Evo ga i recept za šne od belanaca:
*3 belanca
*300 g šećera u prahu
-Smesu mutiti mikserom oko 15-20min. Što duže mutite, smesa će biti bolja
Ukoliko vam je potrebna veća količina smese, na svaki dodati belanac, dodajte i 100 g šećera.
Kuhinjskim plinskim goreonikom ili na engleskom Blowtorch-om ( LINK ), dobićete ovaj krajnji ( zapaljeni ) izgled torte.
Kuhinjskim plinskim goreonikom ili na engleskom Blowtorch-om ( LINK ), dobićete ovaj krajnji ( zapaljeni ) izgled torte.
Ostalo je još samo dva dana za prijavljivanje povodom novogodišnjeg darivanja. Primila sam mnogo divnih poruka od nekih dragih i srećnih porodica. Jedva čekam da prođe i taj 29., pa da vam svima natenane odgovorim. Bacili ste me u teške muke i zaista ni sama ne znam kako ću uspeti da izaberem samu jednu porodicu.
Torta sa bademima i čokoladom
Sastojci:
za kore:
8 jaja; 200 g šećera; 3 rebra narendane čokolade; 200 g samlevenih badema; 1 supena kašika prezli;
za fil:
2 jaja; 3 rebra čokolade; 200 g maslaca; 3dl ruma; kašikica jake kafe; 200g suvog grožđa; proprženi badem za ukras;
8 jaja; 200 g šećera; 3 rebra narendane čokolade; 200 g samlevenih badema; 1 supena kašika prezli;
za fil:
2 jaja; 3 rebra čokolade; 200 g maslaca; 3dl ruma; kašikica jake kafe; 200g suvog grožđa; proprženi badem za ukras;
Priprema:
Za koru ulupajte belanca, dodajte šećer, pa žumance po žumance, čokoladu, prezle i bademe. Promešajte! Smesu raspodelite u 3 kalupa koje ste prethodno podmazali pa ispecite.
Grožđice ostavite dan ranije da odstoje u rumu. Mešavinu jaja, šećera, čokolade i kafe mešajte na pari kako bi se zgusnuli. U ohlađenu smesu dodajte istopljeni maslac i grožđice. Filom premažite svaku koru i spoljašnjost torte. Proprženim bademima ukrasite tortu po svojoj želji.
Originalan recept kaže da krupno sameljete bademe i obložite celu tortu njima, zbog toga je neki zovu čupava torta.
Grožđice ostavite dan ranije da odstoje u rumu. Mešavinu jaja, šećera, čokolade i kafe mešajte na pari kako bi se zgusnuli. U ohlađenu smesu dodajte istopljeni maslac i grožđice. Filom premažite svaku koru i spoljašnjost torte. Proprženim bademima ukrasite tortu po svojoj želji.
Originalan recept kaže da krupno sameljete bademe i obložite celu tortu njima, zbog toga je neki zovu čupava torta.
„Hej, hej, jesi čula za nove oreo cookies, a za mini oreo cookies?“
„Eeee! A za one sa mrvljenom čokoladom..jaooo imaju mnogo lepo pakovanje.“
Mrdnem glavom levo desno i kazem: ne voleem!
Ne volim da brojim one silne E-ove na njima. Ne volim ni što su preslatki. Ne volim ni ukus loše čokolade. Iskrena da vam budem uopšte ne volim kupovine keksiće. Osim plazme, plazma je pojam za sebe.
Ali to što ne jedem kupovne ne znači da ih uopšte ne konzumiram. Desio se jedan stadijum u mom žvotu kada sam rekla sebi da moram da prestanem da budem lenja i da moram da počnem da spremam poslastice sama. Od tog momenta do danas, rafovima sa čokoladicama i kolačićima ređe prilazim. Nisu ukusni koliko i mamini, a čak ni koliko i moji.
„Eeee! A za one sa mrvljenom čokoladom..jaooo imaju mnogo lepo pakovanje.“
Mrdnem glavom levo desno i kazem: ne voleem!
Ne volim da brojim one silne E-ove na njima. Ne volim ni što su preslatki. Ne volim ni ukus loše čokolade. Iskrena da vam budem uopšte ne volim kupovine keksiće. Osim plazme, plazma je pojam za sebe.
Ali to što ne jedem kupovne ne znači da ih uopšte ne konzumiram. Desio se jedan stadijum u mom žvotu kada sam rekla sebi da moram da prestanem da budem lenja i da moram da počnem da spremam poslastice sama. Od tog momenta do danas, rafovima sa čokoladicama i kolačićima ređe prilazim. Nisu ukusni koliko i mamini, a čak ni koliko i moji.
Jedem ja moje ovsene kekse, mislim kako su super! Gucnem malo čaja, pa razmišljam i o tome kako znam jos bar 20 drugih recepata za kolačiće isto toliko ukusnih..pa zašto onda da me mrzi da ih ufotkam i podelim sa vama? Prvi na redu su ovseni, posni i vrloo zdravi. Recept se krije na kraju posta.
Recept za ovsene kolačiće:
Recept za ovsene kolačiće:
# 100g integralnog pšeničkog brašna
# 85g ovsenih pahuljica
#60g smeđeg šećera
#90g kokosa
# 1 veliku kašiku kako praha
# 1 zrela banana
# 1 kašika meda (velika, supena kašika)
# sok od ceđene pomorandže ( oko 5 kašika )
#1 kašičica sode bikarbone
# 2 kašike provrele vode
#ekstrakt vanile
# 85g ovsenih pahuljica
#60g smeđeg šećera
#90g kokosa
# 1 veliku kašiku kako praha
# 1 zrela banana
# 1 kašika meda (velika, supena kašika)
# sok od ceđene pomorandže ( oko 5 kašika )
#1 kašičica sode bikarbone
# 2 kašike provrele vode
#ekstrakt vanile
Postupak pripreme:
U zasebnu posudu spojiti brašno, kakao, šećer, kokos i ovsene pahuljice. Zrelu bananu izgenjčite i njoj dodajte kašiku meda, sok od pomorandže, ekstrakt vanile i sve izmešajte. Kašičicu sode bikarbone rastopite u dve kašike provrele vode i dodajte smesi sa bananom.
Tečnu smesu dodajte suvoj i sve dobro promešajte.
Od test pravite kuglice, ređajte ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Kuglice lagano pritisnite kašikom da dobiju pljosnatiji oblik. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite 10min uz ventilator.
Od ove smese dobićete oko 22 kolačića, a za pripremu i pečenje trebaće vam najviše 25min. Brzo, zdravo i ukusno
Tečnu smesu dodajte suvoj i sve dobro promešajte.
Od test pravite kuglice, ređajte ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Kuglice lagano pritisnite kašikom da dobiju pljosnatiji oblik. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite 10min uz ventilator.
Od ove smese dobićete oko 22 kolačića, a za pripremu i pečenje trebaće vam najviše 25min. Brzo, zdravo i ukusno
Kada ste mladi i neiskusni, a želite da naučite da spremate finu hranu, vrlo je bitno da imate dobrog učitelja još od detinjstva koji će vam pored znanja jednako dobro preneti i ljubav prema pripremi hrane. Pored mame ili bake i njihovih spretnih ruku, potrebne su vam i one stare sveske prepune recepata, mrlja od kolača i kafe… koje se prenose sa generacija na generaciju. Ako sam nešto do sad naučila, to je da ne postoje bolji recepti od onih iz maminih i bakinih starih kuvara.
Još ako pored svega toga uživate u tome da pripremate hranu za druge…uspeh je zagarantovan.
Evo ga jedan recept, pravo iz maminog kuvara.
Probala sam i druge, ali baš ovaj recept mi je zaista jedan od najomiljenijih.
Još ako pored svega toga uživate u tome da pripremate hranu za druge…uspeh je zagarantovan.
Evo ga jedan recept, pravo iz maminog kuvara.
Probala sam i druge, ali baš ovaj recept mi je zaista jedan od najomiljenijih.
Recept za kuglof:
Sastojci:
3 jaja
150g tamnog šećera
1 vanil šećer
200ml jogurta
150ml ulja ( ja obično stavim maslinovo)
1 narendana limnova korica
150g oštrog brašna
70g mekog brašna
1/2 praška za pecivo
Po želji možete dodati suvo groždje, brusnice, orahe, topljenu čokoladu…
3 jaja
150g tamnog šećera
1 vanil šećer
200ml jogurta
150ml ulja ( ja obično stavim maslinovo)
1 narendana limnova korica
150g oštrog brašna
70g mekog brašna
1/2 praška za pecivo
Po želji možete dodati suvo groždje, brusnice, orahe, topljenu čokoladu…
Postupak pripreme:
*Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom.
*U tu smesu dodati jogurt, ulje, limunovu koricu i zajedno pomešano brašno sa praškom za pecivo.
*Kalup za kuglof podmazati maslacom i posuti brašnom.
*Smesu izliti u kalup i peći na 180 stepeni celzijusa oko 40min.
*Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom.
*U tu smesu dodati jogurt, ulje, limunovu koricu i zajedno pomešano brašno sa praškom za pecivo.
*Kalup za kuglof podmazati maslacom i posuti brašnom.
*Smesu izliti u kalup i peći na 180 stepeni celzijusa oko 40min.
PROLEĆNA TORTA SA JAGODAMA
potrebni sastojci {za 1 koru }: → 250g brašna→ 150g šećera
→ 1 dcl ulja
→ 1,5 dcl mleka
→ 3 jaja
→ 1 vanil šećer
→ pola praška za pecivo
→ izrendana kora limuna postupak pripreme:
→ Žumanca i šećer penasto umutiti
→ U to dodati rendanu koru limuna, ulje, mleko i naizmenično dodavati brašno(u koje smo dodali pola praška za pecivo) i čvrstu penu od belanaca.
→ Peći u namazanom kalupu za tortu na umerenoj jakoj temperaturi.
Napomena: Fil mozete pripremiti po želji. Ja sam spremila onaj najbrži ( od slatke pavlake ), ove kore su ipak same po sebi ukusne i neobične. Po želji dodajte i sezonsko voće.
→ U to dodati rendanu koru limuna, ulje, mleko i naizmenično dodavati brašno(u koje smo dodali pola praška za pecivo) i čvrstu penu od belanaca.
→ Peći u namazanom kalupu za tortu na umerenoj jakoj temperaturi.
Raspuknuti keksi {recept}
Jos malo
Recept za ruske kape {cozy jesen}
Krofne sa cimetom i sokom od jabuka
Pita od jabuka
Mini Kuglofi sa lesnicima
Da li slatko asocira na lepo, sreću i radost? Da li i vas od pomisli na svu tu zimsku euforiju golica u stomaku?
Možda je baš zato ovo najbolja najava za praznike koji nam prestoje.
Slike snimnjene još prošli mesec… da malo zagreju atmosferu i vašu maštu
Možda je baš zato ovo najbolja najava za praznike koji nam prestoje.
Slike snimnjene još prošli mesec… da malo zagreju atmosferu i vašu maštu
Fotografije – SillyWorld
Recept za krofne sa cimetom i jabukovim sokom
Sastojci:
* 2 i 1/2 šolje brašna T-400 glatko
* 1 kafena kašika cimeta + malo za umakanje
* malo narendanog muškatnog oraščića
* 1/2 kafene kašike soli
* 2 kafene kašike šećera
* sveže isceđen sok od dve veće jabuke
* 2 velika žumanceta
* 1 supena kašika ulja
* 1 kašika putera na sobnoj temperaturi
* 1 kesica suvog kvasca
* 2 i 1/2 šolje brašna T-400 glatko
* 1 kafena kašika cimeta + malo za umakanje
* malo narendanog muškatnog oraščića
* 1/2 kafene kašike soli
* 2 kafene kašike šećera
* sveže isceđen sok od dve veće jabuke
* 2 velika žumanceta
* 1 supena kašika ulja
* 1 kašika putera na sobnoj temperaturi
* 1 kesica suvog kvasca
Priprema:
Pomešati sve suve sastojke. Zatim dodati dva žumanca, ulje i zamesiti sa sveže ceđenim sokom od jabuka. Potom smesi dodavati puter uz stalno mešanje. Testo ostaviti da odstoji na toplom mestu oko 30min.
Pažljivo razvući testo i kalupom vaditi veće krugove. Ostaviti ih da odstoje još oko 10ak min pre pečenja.
Peći ih na vrelom ulju.
Tople krofne uvaljati u mešavinu sećera i cimeta.
Pažljivo razvući testo i kalupom vaditi veće krugove. Ostaviti ih da odstoje još oko 10ak min pre pečenja.
Peći ih na vrelom ulju.
Tople krofne uvaljati u mešavinu sećera i cimeta.
Sastojci:
300g brašna, 150g šećera u prahu, 200g margarina, 3 jajeta, narendana kora polovine limuna, malo soli, 750g nakiselih jabuka, 80g kristal šećera, sok od jednog limuna, 3 supene kašičice ruma, 1 kašika cimeta, 1 dl mleka, kesica vanile, 2 supene kašike pudinga od vanile.
Priprema:
Brašno pomešati sa prah šećerom, dodati komadiće margarina, jedno jaje, malo soli, rendanu koru limuna i sve izmešati. Od testa formirati jufku koju umotanu u aluminijumsku foliju treba ostaviti u frižideru pola sata. Oljuštiti jabuke, iseći na tanke kriške, pomešati sa kristal šećerom,rumom,skokom od limuna i cimetom. Testo razvući, staviti u formu za pitu tako da krajevi prekrivaju stranice. Ostatak testa iseći na rezance. Smesu sa jabukama raspodeliti na testo, mleko izmešati sa prah pudingom, sa 2 preostala jaja, vanilom i preliti preko jabuka. Rezancima testa prekriti gornji deo pite(kao na slici). Namazati gornji deo pite jajetom i peći na 200stepeni , 45min.
Uz ovo jelo najlepše je poslužiti čašu domaćeg kompota od jabuka.
Uz ovo jelo najlepše je poslužiti čašu domaćeg kompota od jabuka.
Sastojci:
3 jaja
120g putera
220g brašna
140g žutog šećera
2 kašike mlevenih lešnika
1/2 praška za pecivo
1 vanil šećer
1 kašikica ekstrakta ruma
i šećer u prahu za posipanje
3 jaja
120g putera
220g brašna
140g žutog šećera
2 kašike mlevenih lešnika
1/2 praška za pecivo
1 vanil šećer
1 kašikica ekstrakta ruma
i šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Izmiksati zajedno puter, šećer, jaja, brašno i prašak za pecivo. U pretodno umućenu smesu dosati mlevene lešnike, vanil šećer i rum. Smesu sipajte u male, silikonske kalupe za kuglofe, zatim ih peći na 180 stepeni oko 25-30 minuta.
Kolačiće ostaviti da se ohlade, zatim ih izvadite iz kalupa, pospete šećerom u prahu.
Prijatno
Izmiksati zajedno puter, šećer, jaja, brašno i prašak za pecivo. U pretodno umućenu smesu dosati mlevene lešnike, vanil šećer i rum. Smesu sipajte u male, silikonske kalupe za kuglofe, zatim ih peći na 180 stepeni oko 25-30 minuta.
Kolačiće ostaviti da se ohlade, zatim ih izvadite iz kalupa, pospete šećerom u prahu.
Prijatno
Ne zaboravite da kliknete „play“ na kratki video koji sam vam priredila
Nema komentara:
Objavi komentar