Puretina s nadjevom od pistacija
Pureća mesna rolada idealan je izbor za svečani obiteljski ručak. Kombinacija pistacija i limuna dat će posebnu aromu mesu, a možete je poslužiti uz pečeni krumpir ili pirjano povrće.
Sastojci
- Broj osoba:
- 4 osobe
- 900 g purećih prsa u komadu
- 2 žličice Vegete Saznaj više na namirnici podravka.hr
- ½ žličice soli
- 50 g maslaca
- 50 ml bijelog vina (Traminca)
Za nadjev:
- 50 g maslaca
- 100 g luka
- 50 g Krušnih mrvica Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 30 g očišćenih pistacija
- 1 žličica naribane limunove korice
- 50 ml svježeg limunovog soka
- 3 žlice nasjeckanog peršina
- 50 ml vode
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 65 min.
- 1
Maslac otopite u tavici, dodajte luk narezan na kockice i lagano pecite do zlatnožute boje. Maknite s vatre, dodajte krušne mrvice, grubo nasjeckane pistacije, limunovu koricu, limunov sok, peršin, vodu i dobro promiješajte.
- 2
Puretinu rastvorite u veću šniclu i po potrebi lagano potucite batom za meso.
- 3
Meso pospite Vegetom, posolite i ravnomjerno premažite pripremljenom smjesom. Zarolajte u roladu, vežite kuhinjskim koncem i stavite u prikladnu tepsiju.
- 4
Prelijte rastopljenim maslacem, podlijte vinom i pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
- 5
Kad je rolada pečena, maknite konac, pustite da odstoji 10-ak minuta i narežite.
- Broj osoba:
- 4 osobe
- 800 g purećih prsa
- papar
- 1 žlica Vegete Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 500 g Mlinaca Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 50–100 g maslaca
- 100 g suhih šljiva bez koštica
- 2 jabuke
- 250 g Pancete Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 1 luk (80 g)
- 300 g očišćenih zrna grožđa
- 200 g manjih šampinjona
- 50 ml ulja
- 150 ml bijelog vina
- Vrijeme pripreme:
- 60 min
- 1
Pureća prsa stanjite u odrezak, pokrijte prozirnom folijom i potucite batom za meso. Prozirna folija spriječit će oštećenje i pucanje odreska prilikom stanjivanja.
- 2
Oblikovani odrezak popaprite i pospite Vegetom. Preko odreska rasporedite 250 g mlinaca koje ste prethodno kratko uronili u kipuću vodu i ocijedili.
- 3
Mlince prelijte rastopljenim maslacem, po sredini složite suhe šljive i jabuku oguljenu i narezanu na kriške te zarolajte u roladu. Tako pripremljenu roladu prenesite u vatrostalnu posudu za pečenje.
- 4
Obložite je duljim tankim ploškama pancete. Oko rolade rasporedite luk narezan na četvrtine, jabuku narezanu na kriške, zrna grožđa i šampinjone. Sve zajedno prelijte uljem i podlijte vinom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 40 minuta.
- 5
Ostatak mlinaca skuhajte i prelijte dijelom umaka od pečenja.
- Broj osoba:
- 6 osoba
- 1 purica (2 kg)
- 2 žlice Vegete Saznaj više na namirnici podravka.hr
Za premazivanje i nadjev:
- 80 g Cvjetnog meda Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 3 žlice octa
- 3 žlice ulja
- pola naranče
- 2 poriluka
- 50 ml vruće vode
Za prilog:
- 150 g riže
- 500 ml vode
- 2 žličice Vegete Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 60 g naribanog parmezana
- 1 jaje
- ½ žličice đumbira u prahu
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 1-2 žlice Krušnih mrvica Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 100 g sira edamera narezanog na kockice
- ulje za prženje
Za umak:
- ½ žličice đumbira u prahu
- papar
- 2-3 žlice bijelog vina
- 1-2 žličice Gussnela Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 50-100 ml vode
- Vrijeme pripreme:
- 150 min
PUNJENA PURETINA___ĆURETINA
Sastojci
- 2-3kg Pureći file zavisi od broja osoba
- 1glavica listovi kiselog kupusa
- 0,500gr riže, 1 luk 4čena.česna ,papar so, vegeta
- 0,500gr. suha slanina ,200gr šunke , vrećica mlinaca
- 1l -2 vode 2 žlice masti
- mrkva ,celer, peršun po želji
- količina namirnica zavisi od broja osoba
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
- 1
Puretinu prorežemo po sredini tako da dobijemo izgled vrećice koja će se puniti .Dno nesmije biti šuplje.Posolimo povegetimo i ostavimo da odstoji pola sata . - 2
Rižu operemo dodamo miksani luk ,česan ,papar ,so, vegetu ,malo masti sitno seckanu slaninu i pršutu .
Sameljemo ili smikasamo peršun ,celer i mrkvu. . - 3
Pureća prsa punimo sa ovom masom ,gornji otvor zatvorimo štapićem za raznjiće ili iglom .
omotamo file sa tankim listovima slanine pa onda sa listovima kiselog kupusa.Stavimo u pleh nalijemo vodu, dodamo sitno seckani celer i mrkvu i lagano pečemo oko jedan sat .Paziti moramo da uvjek ima vode da bi se pura više pirjala nego pekla .Kad je pura gotova podlijemo je sa malo vode i masti odstranimo listove zelja i dodamo mlince u protvun pečemo još oko 5do 10 minuta da se mlinci smekšaju .
Posluživanje
- Služimo toplo kao glavno jelo .Na pladanj izvadimo puru ,lagano odstranimo iglu povadimo rižu i složimo prilog uz puretinu sa mlincima ,rižom i špekom .Meso izrežemo na šnicle i prelijemo sa saftom iz pečenja
Bozicni mesni rolat
- Težina:
- Jednostavno
- 1
Stavite mleveno meso u neku posudu pa dodajte sitno naseckani crni luk,kriku starog hleba natopljeu i iscedjenu i jedno jaje.Dodajte sol i biber po ukusu i sve lepo promesajte.Ostavite meso u frizider da odstoi malo vremena da moze da primi zacine.
- 2
U medju vremenu u drugu posudu stavite pecurke, trista grama kaskavalja ,sto grama sitno secene slanine i trokutove topljenog sira.Sto grama kaskavalja ostavite nastranu kao i dvesta grama slanine.Sve lepo izmasajte i napravite jedan valjak.
- 3
Uzmite parce prozine folije i na nju stavite mleveno meso i napravite jedan pravougonik.Na kraju stavite valjak sto ste napravili od pecuraka i pomocu folije zavitkajte rolat.
- 4
Dugacki pleh za kolace oblozite papirom za pecenje.Zatim celu povrsinu kalupa oblozite sa lentama slanine tako da slanina viri napolje.Stavite napravljeni rolat pa prebacite slaninu preko njega.Kalup stavite u pleh od sporeta napunjen vodom oko jedan prst i stavite da se pece na dvesta stepeni dok voda ne ispari a slanina se lepo ispece i zarumeni.
- 5
Tada izvadite rolat iz kalupa i skinite papir za pecenje. Na sredini rolata stvite rendani kaskavalj koi ste ostavili na stranu pa vratite nazad u rernu da se kaskavalj istopi.
- 6
Izvadite rolat iz rerne i ostavite ga da se ohladi a zatim iseci na kriske.Servirajte sa prilogom po vasoj zelji. Ja sam servirala sa pecurke bukovace pecene na rostilju.
- Broj osoba:
- 6 osoba
- cca 90 dag purećih prsa (bez kože i kostiju)
- 50 dag lisnatog tijesta
- 1 jaje za premazivanje tijesta
- po potrebi sol i papar
- po potrebi ulja za pečenje
Goranski nadjev
- 4 dag maslaca
- 1 glavica luka
- 3 kom kobasica pečenica
- 5 dag suhih borovnica
- 1 čajna žličica sjeckane žalfije
- 1 jušna žlica sjeckanog peršinovog lista
- 10 dag bijelog kruha
- 3 dag sjeckanih lješnjaka
- po potrebi mlijeka
- 1 jaje
- po potrebi soli i papra
Umak
- 1 jušna žlica brašna
- 3 dl juhe
- 1/2 dl prošeka
- po potrebi soli i papra
- 2,5 dl soka od pečenja
- Vrijeme pripreme:
- 160 min
- Težina:
- Srednje zahtjevno
- 1
Sa purećih prsa odstranite kožu i prsnu kost koristeći se oštrim šiljatim nožićem. Dobivena 2 odreska operite, posušite i svakog od njih zarežite dugim, oštrim nožem po srediti, pazeći da ne prorežete do kraja. Raširite odreske, posolite ih i popaprite sa svih strana i odložite do uporabe.
- Goranski nadjev
- 1
Kruh sitno izrežite na kockice, stavite u zdjelicu te prelijte s mlijekom (1,5 - 2 dl). Odložite na stranu.
- 2
Suhe borovnice namočite u toploj vodi.
- 3 /slika/1318113/
Kobasice pečenice malo prokuhajte u vrućoj vodi (najviše 5 minuta), ohladite, ogulite crijevo pa sadržaj razmrvite u zdjelu u kojoj ćete pripremati nadjev.
- 4
Luk ogulite, sitno izrežite te ga malo popržite na maslacu.
- 5
U zdjelu u koju ste stavili razmrvljene pečenice, dodajte dobro ocijeđeni kruh, ocijeđene borovnice, ohlađeni luk, jaje, lješnjake, peršin, žalfiju, sol i papar. Provjerite začinjenost i dobro izmiješajte žlicom ili rukom.
- Postupak
- 1 /slika/1318115/
Na svaki pureći odrezak stavite dio goranskog nadjeva pazeći da ga ne prepunite, odnosno da ga možete slobodno zarolati. Formirajte od nadjeva valjak, prebacite dijelove purećeg odreska preko nadjeva, a spojeve dobro zatvorite pomoću čačkalica. Dobivene rolate malo pouljite i povežite konopom (špagom) srednje debljine. Pecite ih na ulju oko 1 sat, odnosno dok se lijepo ne zarumene.
- 2 /slika/1318117/
Izvadite pečene rolate, ohladite ih i skinite konop (čačkalice ostavite).
Lisnato tijesto razvaljajte u 2 pravokutnika malo veća od rolata na dobro pobrašnjenoj podlozi. Svakog izrežite kotačićem na potrebne dimenzije, stavite rolat na sredinu tijesta te krajeve dobro spojite. Okrenite rolat na način da spoj tijesta bude ispod. Od ostataka (rubova) tijesta izrežite kotačićem trake. Isto postupite s drugim rolatom. Premažite tijesto razvodnjenim jajetom, polijepite trakice tijesta pa ponovno premažite jajetom. Ukrasite borovnicama. - 3
U kalup za pečenje stavite pek papir, pećnicu ugrijte na 200 st. C pa položite rolate na papir. Ako vam je ostalo nadjeva, stavite ga na uljem (lagano) premazanu alu foliju, omotajte i stavite u kalup neka se peče uz puretinu.
Pecite oko 25 minuta tj. dok se tijesto lijepo ne napuhne i dobije boju. - Umak
- 1
Soku od pečenja odstranite višak ulja (barem 1 dl), a ostatak prelijete u prikladnu posudu (lončić). Juhu pomiješajte s brašnom pa dolijte u sok od pečenja. Primješajte prošek, provjerite slanost pa dodajte po potrebi još soli i papra. Zagrijavajte na srednjoj temperaturi neprestano miješajući kuhačom dok se umak ne zgusne poput pudinga.
- Broj osoba:
- 5 osoba
- 750 g krompira skuvanog u ljusci
- 400 g svežeg spanaća
- 500 g svežeg lososa
- 0,5 kom narendana kora i sok od limuna
- so
- maslac zamazanje vatrostalne posude
- narendan muškatni oraščić
- 1 crni luk srednje veličine
Sos:
- 1/4 kom maslaca
- 1 supena kašika brašno
- 250 ml pavlake za kuvanje
- so, beli biber, sok od limuna
- Vrijeme pripreme:
- 90 min
- Težina:
- Jednostavno
- 1 /slika/1288149/
Krompir skuvamo u ljusci.
U vatrostalnu posudu namazanu sa maslacem slažemo kolutove krompira.
Posolimo. - 2 /slika/1288163/
Na izdinstan luk stavimo opran svež spanać.
Samo promešamo -spanać ne treba dinstati.
Posolimo i stavimo na krompir. - 3 /slika/1288169/
Brašno propržimo na maslacu i dodamo pavlaku za kuvanje. Mešamo dok ne provri. Začinimo solju, belim biberom i sokom od pola limuna.
U ohlađen sos dodajemo 1 žumance i dobro promešamo. - 4 /slika/1288187/
Sa fileta lososa skinemo kožicu, nasečemo na krupnije komade. Osolimo, iscedimo na meso sok od pola limuna i složimo na spanać.
- 5 /slika/1288201/
Na meso stavimo beli sos.
Narendamo koru od pola limuna i malo muškatnog oraščića. - 6 /slika/1288217/
Zapečemo u rerni - 1h na 200C - ili dok ne postane rumeno.
- Broj osoba:
- 8 osoba
- 600-700g svinjskog filea
- 500g mlevenog junećeg mesa
- 400g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 150 g trapista
- 3 kom jaja
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1 kašika senfa
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica suvog začina - vegeta ili sl.
- 2 kašike kisele pavlake
- 50-100g masnoće za prženje
- 500 g lisnatog testa
- Vrijeme pripreme:
- 120 min
- Težina:
- Srednje zahtjevno
- 1
File natrljati sa senfom i soli, pa kratko zapeči sa svih strana
- 2
Šampinjone naseckati na listiće i zajedno sa lukom ispržiti na malo masnoće, dok ne ispari tečnost. začiniti sa biberom i soli.
- 3
Ohlađenim šampinjonima dodati, mleveno junće meso, blago ulupana dva komada jaja, usitnjen beli luk, začiniti sa suvim začinom, ako je potrebno dodati još malo soli i bibera.
- 4
Lisnato testo istanjiti na površinu veličine dve osnove kalupa u kome će se peći. Moj kalup je dimenzija 12x33x10cm, testo treba da bude velićine 24x33 cm.
- 5
Preko testa poređati tanke listove trapista, pa preko njega rasporediti smešu od mlevenog mesa i šampinjona i na sredini testa staviti svinjski file. Krajeve testa spojiti i tako formirati rolnu.
- 6 /slika/453154/
Formiranu rolnu staviti u podmazan kalup-modlu, tako da sastav rolne bude na dnu kalupa. premazati žumancetom umućenim sa kiselom pavlakom, ukrasiti i staviti da se peće na 180oC oko 40 minuta
- 7
Ispečeni File u lisnatom testu ostaviti da se prohladi u kalupu oko 15 min, pa tek onda izvaditi. Servirati uz zelenu salatu
- 8 /slika/453158/
File u lisnatom testu -
- Vrijeme pripreme:
- 60 min
- Težina:
- Srednje zahtjevno
- 1
Pola krumpira skuhajte ( cca 1 kg:) pa protisnite kroz presu za krumpir. Nikako ga nemojte pirirati, jer ce vam masa biti ljepljiva.
- 2
Drugu polovicu izribajte na najsitnijoj trenici i dobivenu masu dobro ocijedite krpom na koju ste privezali kuhaču tako da vam ocijeđeni krumpir bude potpuno suh.
Nastojte da vam vlakna krumpira kojeg ste izribali bude vrlo suha, jer ćete u protivnom imati vrlo ljepljivu smjesu, koja ce biti komplicirana za oblikovanje knedli.
Ako vam se ipak dogodi da je masa premekana, dodajte malo kupovnog krumpirovog ili kukuruznog škroba. - 3
Masu koju ste dobili, raširite da tepsiju da vam se još lagano prosuši.
Dobivenu vodu od ribanja krumpira ostavite neko vrijeme da se smiri i da škrob od krumpira sjedne na dno posude.
Kad se voda izbistrila, lagano ju prolijte, pazeci pritom da sačuvate dobiveni bijeli talog, odnosno škrob. - 4 /slika/438123/
Prosušeni, naribani i osušeni krumpir dodajte u kuhani i ispasirani i dodajte procijeđeni škrobni talog, pa umijesite rukama jednoličnu smjesu.
Posolite po želji.
Pripremite kockice kruha i špeka za nadjev. - 5 /slika/438121/
Od dobivene mase oblikujte knedle i spuštajte u kipuću vodu.
Ja sam ove knedle punila krutonima i kockicama špeka.
Punite također i kockicama suho prepečenog kruha.
Voda ne smije ključati, nego samo lagano kipjeti.
Kad ste ubacili i posljednju knedlu, kuhajte oko 10-15 minuta i ne poklapajte lonac. - 6
Kuhane knedle vadite direktno iz vode na tanjur i poslužite odmah.
Sastojci
Priprema
Posluživanje
Još toplu roladu narežite na ploške, prelijte ostatkom umaka od pečenja i poslužite s voćem i šampinjonima te pripremljenim mlincima.Mala tajna
Pureća prsa moderna su inačica purice s mlincima, no prilikom termičke obrade se isušuju, stoga će maslac kojim ste prelili mlince dati sočnost ovom jelu, a 1 žlica Vegete nadopuniti izvrstan okus ove visokovrijedne namirnice.Pečena purica u umaku od naranče
Sastojci
Priprema
Sastojci
Priprema
Božićna delikatesa - pureća prsa punjena goranskim nadjevom u lisnatom omotaču
Sastojci
Priprema
Posluživanje
Iako je nama ovog Božića uz pureće rolate bila dostatna samo salata s radičem i kuhanim krumpirom, po vašoj želji možete poslužiti krumpir na lešo ili malo pašte, svakako onaj prilog koji se može poslužiti s umakom.
Božićni losos
Sastojci
Priprema
File u lisnatom testu
Sastojci
Dodaj u popis za kupnju
Priprema
Krumpirove knedle ( po originalnom franačkom receptu )
Priprema
Sastojci
Priprema
Božićna delikatesa - pureća prsa punjena goranskim nadjevom u lisnatom omotaču
Sastojci
Priprema
Posluživanje
Iako je nama ovog Božića uz pureće rolate bila dostatna samo salata s radičem i kuhanim krumpirom, po vašoj želji možete poslužiti krumpir na lešo ili malo pašte, svakako onaj prilog koji se može poslužiti s umakom.
Božićni losos
Sastojci
Priprema
File u lisnatom testu
Sastojci
Dodaj u popis za kupnju
Priprema
Krumpirove knedle ( po originalnom franačkom receptu )
Priprema
Sastojci
Priprema
Božićna delikatesa - pureća prsa punjena goranskim nadjevom u lisnatom omotaču
Sastojci
Priprema
Posluživanje
Iako je nama ovog Božića uz pureće rolate bila dostatna samo salata s radičem i kuhanim krumpirom, po vašoj želji možete poslužiti krumpir na lešo ili malo pašte, svakako onaj prilog koji se može poslužiti s umakom.
Božićni losos
Sastojci
Priprema
File u lisnatom testu
Sastojci
Dodaj u popis za kupnju
Priprema
Krumpirove knedle ( po originalnom franačkom receptu )
Priprema
Sastojci
Posluživanje
Iako je nama ovog Božića uz pureće rolate bila dostatna samo salata s radičem i kuhanim krumpirom, po vašoj želji možete poslužiti krumpir na lešo ili malo pašte, svakako onaj prilog koji se može poslužiti s umakom.Božićni losos
Sastojci
Priprema
File u lisnatom testu
Sastojci
Priprema
Krumpirove knedle ( po originalnom franačkom receptu )
Nema komentara:
Objavi komentar