26. ožu 2013.

Torte

ručak



Jagnjeći kotleti sa sosom od kupina i pireom od brokolija


Ljubav treba slaviti svaki dan i pronalaziti je i u malim stvarima ;)


Potrebno je:

8 jagnjećih kotleta

za marinadu:
50 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka

za sos od kupina:
250 g zamrznutih kupina
250 ml crnog vina (bermet)
2 kašičice zlatnog sirupa (može i meda)
2 cm korena svežeg đumbira
kockica putera


za prilog pire sa brokolijem:
500 g krompira
250 g brokolija
70 g putera
50-70 ml vrelog mleka
morska so
malo maslinovog ulja


Način pripreme:
Priprema sosa od kupina: U šerpicu sam stavila smrznute kupine, vino i koren đumbira pa na umerenoj vatri kuvala dok sos nije krenuo da se zgušnjava. Tada sam dodala zlatni surup i puter i još kratko sve zajedno prokuvala.


Priprema mesa: Meso sam držala u marinadi preko noći a onda ispekla na grill tiganju po par minuta sa svih strana i posolila.


Priprema pirea: Brokoli sam iseckala na manje komade i kuvala oko 5 minuta u ključaloj vodi, zatim prelila ledenom vodom, dobro ocedila i sitno iseckala. U klasično skuvani pire (krompir seckan na kolutove barila 15-ak minuta u slanoj, ključaloj, vodi, ocedila, smiksala sa malo vrelog mleka i putera) dodala sam sitno seckan brokoli i sve dobro promešala.

Serviranje: Na tanjir za serviranje stavila sam pire, meso i sos od kupina te poslužila uz čašu crnog vina (bermeta).

Terina od krompira i pečeni fileti bakalara

Recept iz časopisa GASTRO
Jednostavan prijedlog za nedjeljni ručak s naglaskom na terini koja se, sasvim neočekivano, pokazala fantastičnom.

Moja krupnija polovica veliki je fan krumpira pa bih slobodno mogla servirati krumpir s krumpirom i on bi bio sretan. Ova ga je terina oduševila. Ma sve nas je oduševila. Podsjeća na 
Gratin Dauphinois no meni je mnogo draža zbog sjeckanog ružmarina kojeg svi volimo i dobro se uklapa kao prilog uz ribu.
Što se pak ribe tiče, može to biti bilo koja ribica no recept je tražio bakalar pa hajmo se onda držati njega. Na varaždinskoj se tržnici bakalar može naći ili sušen ili u smrznutim filetima stoga smo papali filete bakalara uz terinu koja je s mladim celerom bila naprosto fantastična.
Jedina caka kod nje je pravi omjer soli zato treba obratiti pažnju prilikom soljenja, sve ostalo - čista petica, naročito za jednostavnost.
POTREBNO:
  • 1 kg čistih fileta bakalara
  • 0,15 dl maslinova ulja
  • timijan ( majčina dušica )
  • limunova korica 
evo kako bi taj bakalar trebao izgledati -->

ZA TERINU:
  • 50 dag celera
  • 50 dag krumpira
  • 20 dag maslaca
  • ružmarin
  • sol, papar
KREMA OD MASLINA:
  • 5 dag crnih maslina
  • 0,1 dl maslinova ulja
  • 1,5 dag sušenih rajčica
  • sok 1 limuna
  • drobljeni papar
  • svježi bosiljak

PRIPREMA
Bakalar očistiti i narezati na komade ( čitaj: odmrznuti ). Napraviti marinadu od maslinova ulja, ribane limunove kore i timijana pa je izliti preko bakalara. Pustiti da odstoji neko vrijeme a zatim ga ispeći na vrućoj tavici da dobije hrskavu koricu i lijepu boju. Na kraju zapeći u pećnici ( nije nužno, ja sam svoje filete samo pekla u pećnici )



Za terinu narezati celer i krumpir na tanke ploške, najbolje gulilicom za krumpir. Kalup obložiti papirom za pečenje pa u njega složiti krumpir i celer. Svejedno kako, možete ih i pomiješati. Začiniti solju i paprom. Ružmarin nasjeckati i lagano popržiti, dodati maslac pa kad se otopi zaliti krumpir i celer.
Sve dobro pokriti aluminijskom folijom i peći cca 45 minuta na 175 stupnjeva.
Pred kraj pečenja maknuti foliju, provjeriti čačkalicom da li je krumpir mekan pa pustiti još desetak minuta na 200 stupnjeva da se korica zapeče.
Za kremu od maslina sve sastojke pomiješati štabnim mikserom u finu kremu pa poslužiti uz terinu i pečeni bakalar. Ja obično pretjeram s količinom pa je tako bilo i ovog puta no otkrili smo da je krema odliča drugi dan kao namaz na svježe pečenom tostu.
Rolada s pestom od oraha
 
Sjećate se pesta od oraha?
Da budem iskrena, ne bih se upustila u izradu ove rolade da se radilo o klasičnom pestu no ovaj mi je super i veselila me mogućnost još jednog recepta u kojem ću ga iskoristiti.

Recept je preuzet s portala Simply Recipes gdje je detaljno opisan i fotodokumentiran
OVDJE )  pa ga neću ponavljati, jedina što sam umjesto beefa uzela puretinu.

POTREBNO:
  • jedna velika pureća prsa
  • 10-12 šnita tanko rezanog pečenog hamburgera
  • pola staklenke pesta od oraha
  • sol i papar
-Meso tanko odrezati sa svake strane tako da nastane jedan veliki odrezak
-Sredinu odreska po dužini premazati pestom, zatim poprečno slagati hamburger i premazivati ga pestom kako je prikazano na slici ( ovdje
-zarolati, povezati koncem, pa poklopiti i staviti u pećnicu na sat vremena ( puretinu nema potrebe popržiti prije stavljanja u pećnicu )
-pred kraj maknuti poklopac i još malo zapeći da dobije boju 



beef-roulade-parsley-pesto-a


Integralni žučnjaci od sira sa žalfijom i gnjivama

Za ovo jednostavno jelo možemo upotrijebiti bilo koju vrstu brašna, slanutkovo, raženo, heljdino... i bilo koju vrstu gljiva, a ako žalfiju zamijenimo ružmarinom ili bosiljkom dobit ćemo sasvim novi okus. To volimo, jedan recept - bezbroj okusa... i još k tome tako jednostavan.

POTREBNO:
  • 500 g ricotte ili svježeg kravljeg sira
  • 100g svježe ribanog parmezana
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 200g integralnog brašna ( + još malo po potrebi )
  • maslinovo ulje
  • 2 režnja češnjaka, sitno sjeckanog
  • par manjih rajčica  
  • par listova svježe žalfije
  • šumske gljive
  • malo sjeckanih badema



 
 
Ocijediti sir pa ga staviti u zdjelu s ribanim parmezanom, jajem i solju. Dodati brašno i sve zajedno umijesiti u glatku masu. Po potrebi dodati još brašna.

Velikom žlicom grabiti žličnjake i spuštati ih ravno u uzavrelu slanu vodu. Mogu se napraviti i na klasičan način - razvaljati prst debelu kobasicu pa rezati njokiće. Kuhani su kad isplivaju.
Za umak zagrijati maslinovo ulje, dodati češnjak, gljive, prepolovljene rajčice ( ako su velike oguliti kožu i narezati ih ), na kraju dodati žalfiju te pržiti par minuta da se sastojci lagano sjedine. Preliti preko njoka, posuti krupno rezanim bademima i u stilu Jamiea Olivera još sve malo pošpricati maslinovim uljem i servirati uz svježe ribani parmezan.
 
 
Sardele s rajčicama
 
 
Neka vas ne zbune fotografije, poznavaoci ribe odmah će primijetiti da su na njima inćuni.
Što se može, kad nešto naumim onda to mora biti odmah a odmah nije bilo srdela pa smo ispekli inćune.
'Smo' znači - ja sam se zaželjela a suprug odradio. On se u tome već specijalizirao, svake godine na ljetovanju on i kupuje i sprema ribu a kako to dobro radi zašto bi mu se čovjek miješao u posao. Jel tako? :)

Srdela je stvorena za ovaj recept, inćuni znatno manje, zato nastojte da riba svakako bude srdela. Bar za prvi put.

Može se pripremiti ujutro a pri povratku s plaže samo ubaciti u pećnicu iako moj suprug kaže da to ne voli jer srdela pusti vodu pa mu onda dno pliva.
I nikako nemojte preskočiti limunovu koricu, bez nje ovo jelo nema karakter.


 
 
POTREBNO:  
  • svježa srdela
  • par svježih rajčica
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 neprskani limun
  • krušne mrvice
  • maslinovo ulje
  • stručak svježeg peršunova lišća
  • grančica svježeg ružmarina
  • sol, papar


Dno posude u kojoj će se peći premazati maslinovim uljem i obilno poprašiti krušnim mrvicama.


Očistiti srdele. Naribati limunovu koricu i pomiješati je sa solju pa time natrljati srdele iznutra i izvana. Nasjeckati peršinovo lišće, ružmarin i češnjak a rajčice narezati na ploške. 



U posebnoj zdjelici  napraviti preljev od maslinova ulja, papra, sjeckanog peršuna, ružmarina i češnjaka.


Na dno posude za pečenje naizmjence slagati srdele i rajčice pa odozgo posipati mješavinom ulja sa začinskim travama.



Peći na 200 stupnjeva oko pola sata i servirati uz rukolu ili zelenu salatu.  








 Porilučni džumbus

Da su nas mame i bake u djetinjstvu umjesto klasičnog variva od poriluka nudile ovim receptom ne bi smo imali traume, tvrdi autorica recepta. Ja se slažem, ovo je fino, iako sasvim drugačije.

Prije nego što počnemo moram naglasiti da se jelo preko noći zgusne (slika lijevo) jer riža popije tekućinu pa ako radite ručak za drugi dan, računajte s tim.

Ja sam uzela 4 lijepa mlada poriluka i 500 g mesa ( moj suprug je mesojed ) pa uzmite to u obzir kad gledate fotografije

Za jedan dobar ručak potrebno:

1 kg poriluka
300 g mljevene junetine
100 g riže
1/2 litre povrtnog temeljca
2 dl pasirane rajčice
sol, papar, ribani parmezan

Poriluk dobro oprati pa narezati na kolutiće debljine oko 3 cm ( i bijeli i zeleni dio ). Meso kratko popržiti na ulju da posmeđi pa mu dodati rižu, posoliti i popapriti.
Dno ekspres lonca lagano nauljiti te staviti pola količine poriluka, posoliti, pa pola mesa i riže, zatim ostatak poriluka pa ostatak mesa i riže.
Sve zaliti temeljcem pomiješanim s rajčicama. Kuhati 20 minuta pod pritiskom.
Ovaj se poriluk može kuhati i u zemljanoj posudi, sve je isto samo je treba staviti u pećnicu na 180 stupnjeva
Odmah nakon kuhanja gustoća je bila taman ali ako drugi dan bude malo gušće ništa ne smeta.
Preko svega naribajte svježi parmezan i dobar tek!

Sigurna sam da će se i klincima dopasti. Podsjeća na
chilli con carne.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pita od piletine by jamie
 
Recept Jamiea Olivera
Pita od piletine ili chicken pie jedno je od važnijih jela u knjizi 'The lost art of pie making' o kojoj sam nedavno pisala. Odlučila sam svakako prvom prilikom probati napraviti jedan takav američki klasik no Jamie me preduhitrio i svojim brzinskim receptom osvojio naprečac. Za razliku od miješanja i razvlačenja domaćeg tijesta, brzinski su recepti uvijek u trendu. Ne samo da nam štede vrijeme, kojeg gotovo pa da i nemamo, nego ako ga i imamo, želimo ga više. Iako ne gledam TV taj mi je Jamie nekako postao obaveza. Za njegovih 30 minuta sjedim pobožno pred ekranom i samo što ne vičem 'tišina, tišina!' na svoja dva psa koja me u čudu gledaju izvaljena na bok u lijenom dremuckanju.

No dobro...
Kako obično vikendom provodim najmanje četiri-pet sati dnevno u kuhinji, kroz tjedan nastojim da u njoj provedem što manje, zato sam Jamievoj piti dala prednost.

Količine procijenite sami ovisno o tome koliko veliku pitu želite. Ja sam uzela puretinu a kako nisam imala mladi luk uzela sam običan i dodala poprilično vlasca.
Tijesto je druga priča. Ako tražite tijesto za pitu u svim će te trgovinama pronaći listove tijesta za savijaču na kojima piše 'Tijesto za pitu' a zapravo jedino mjesto ( u Varaždinu ) gdje drže pravo tijesto za pitu, je SPAR. Kad sam neki dan otišla pogledati što nudi novootvoreni supermarket B-HYPER u centru Lumini, pronašla sam, osim tog istog tijesta za pitu, gotovo tijesto za pizzu istog proizvođača pa moram priznati da me oduševila činjenica da postoji još neko mjesto u gradu gdje se mogu kupiti.
I tako sam kupila oba tijesta a kako se nisam mogla strpjeti znajući da nikad neću peći pizzu odlučila sam svoju pitu od mesa ispeći u tijestu za pizzu.

Ma divotica.

Toliko je krasno podatno i tako se dobro razvlači da sam ga samo malo rukama trebala istegnuti da dobijem poklopac za pitu koju sam odlučila ispeći.

POTREBNO:

pileća prsa
mladi luk
muškatni oraščić
majčina dušica
sol, papar
šampinjoni
mileram
1-2 dl pilećeg temeljca
malo senfa
žlica brašna

Prsa narezati po dužini na trakice i popržiti na malo maslinova ulja. Posoliti, popapriti, dodati komadić maslaca i nasjeckani mladi luk. Sve zajedno malo popržiti, dodati muškatni oraščić, majčinu dušicu, natrgane listiće svježeg lovora ( ili cijeli suhi koji kasnije izvaditi ). Šampinjone nasjeckati pa dodati u piletinu. Dodati i punu veliku žlicu punomasnog vrhnja, žlicu brašna, žličicu senfa i pileći temeljac. Smanjiti vatru pa pustiti da se lagano krčka. Treba biti gusto ukuhano.

Nadjev staviti između dva lista tijesta za pite ( ili ono što sam gore opisala ) i peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok dobije lijepu zlatnu boju. Ja sam preko nadjeva dodala još nekoliko žlica kiselog vrhnja od straha da nebude suviše suho i to se pokazalo kao dobra ideja.


Pitu je Jamie poslužio uz GRAŠAK NA FRANCUSKI NAČIN i pire od mrkve no ja sam odlučila isprobati njegove PEČENE KRUMPIRE i sve je bilo za prste polizati.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Žuto- zeleni rižoto
 
Šparoge, kopar i peršinovo lišće u jednostavnom proljetnom rižotu
( recept iz časopisa Dobra hrana br. 12 )


  • 1 luk
  • 2 žličice maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • šaka peršinova lišća
  • šaka lišća kopra
  • vezica divljih šparoga
  • šalica riže okruglog zrna
  • povrtni temeljac ( ili povrtna kocka za juhu )
  • 1 dl vinjaka ili konjaka
  • sol, papar
  • žličica kurkume
  • pola šalice ribanog tvrdog kozjeg sira ili grana padano
  • 30 g nesoljenih pistacija ( po želji )
Na maslinovom ulju popržiti luk i vrhove divljih šparoga. Dok uvene dodati rižu, posoliti, popapriti pa pržiti podlijevajući temeljcem dok lagano omekša. Zatim dodati konjak i kurkumu  pa još malo pržiti da alkohol ishlapi i riža do kraja omekša. Maknuti s vatre, umiješati sjeckani peršin i 2 žličice maslaca i poklopljeno pustiti da odstoji barem 5 minuta.

 

Servirati posuto pistacijama i ribanim sirom.
 
 
 
 
 
 
 

14. ožu 2013.

First Lady



Lou Henry Hoover
Photographed by Edward Steichen, Vogue, May 11, 1929



Eleanor Roosevelt
Photographed by Edward Steichen, Vogue, March 15, 1941


Mamie Eisenhower
Photographed by Horst P. Horst, Vogue, July 1, 1957


Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis
Photographed by Richard Rutledge, Vogue, August 15, 1951


Lady Bird Johnson
Photographed by Horst P. Horst, Vogue, May 1964


Pat Nixon
Photographed by Horst P. Horst, Vogue, May 1, 1969


Betty Ford
Photographed by Horst P. Horst, Vogue, April 1975


Rosalynn Carter
Photographed by Horst P. Horst, Vogue, June 1977


Nancy Reagan
Photographed by Horst P. Horst, Vogue, May 1981


Barbara Bush
Photographed by Arthur Elgort, Vogue, August 1989


Hillary Clinton
Photographed by Arthur Elgort, Vogue, August 1989


Laura Bush
Photographed by Annie Leibovitz, Vogue, January 2005


Michelle Obama
Photographed by Annie Leibovitz, Vogue, March 2009

12. ožu 2013.

pripreme za Uskrs


Easter Egg Hunts & Cadbury Easter Egg Trails around Glasgow Easter 2013


RAZ 9.5" Hydrangea Chick with Glasses Easter Decoration Set of 2RAZ 8.5" Glittered Hydrangea Duck Easter Decoration








Bunny Ears







RAZ 16" Bunny Cookie Easter Decoration







RAZ 15" Standing Bunny Easter Decoration


RAZ 11.5" Sitting Bunny Set of 2 Easter Decoration

RAZ 15" Whimsical Hydrangea Duck Easter Decoration


 RAZ 14.5" Hydrangea Bunny Easter Decoration
RAZ 5" Easter Egg Ornament Set of 4


RAZ 5.5" Assorted Easter Basket Decoration
RAZ 8" Chick with Bonnet Set of 4 Easter Decoration

RAZ Boy Chick Easter Decoration


RAZ 18" Hydrangea Bunny Easter Decoration
RAZ 18" Posing Bunny Easter Decoration
RAZ 20" Posable Bunny Easter Decoration
RAZ 21" Posable Bunny Easter Decoration


RAZ 5.5" Easter Egg on Stick Set of 4





RAZ 10" Butterfly Set of 3

RAZ 11" Multicolored Owl Set of 2

RAZ 3.5" Lollipop Decorations Set of 4

RAZ 12" Easter Egg Spray Set of 4
RAZ 10" Standing Cupcake Decoration Set of 3

RAZ Balloon Ornaments Set of 4
RAZ Heart Cookie Ornament Set of 4

RAZ 16" Glittered Hydrangea Bunny Easter Decoration

RAZ Cupcake Placecard Holders Set of 4
RAZ Dog Tail Hook
RAZ 6" Feathered Chick With Hat Set of 3 Easter Decoration


RAZ 8.5" Glittered Hydrangea Duck Easter Decoration
RAZ 8" Blue Hydrangea Bunny Easter Decoration Set of 2
RAZ Bunny Head Easter Decoration
RAZ Tinsel Easter Egg Set of 4

Easter Egg Hunts & Cadbury Easter Egg Trails around Glasgow Easter 2013


malo uskršnje čokolade
RAZ 11" Chocolate Bunny with Easter Eggs

RAZ 12.5" Foiled Bunny with Easter Eggs Decoration
RAZ Chocolate Bunny with Easter Basket Easter Decoration
RAZ 16" Bunny Cookie Easter Decoration
RAZ 17.5" Chocolate Bunny with Easter Eggs Decoration

RAZ 22" Chocolate Bunny with Easter Eggs


RAZ 6" Chocolate Bunny with Easter Eggs set of 2



RAZ Foiled Bunny with Easter Eggs set of 2

RAZ 6.5" Chocolate Bunny with Easter Eggs

RAZ Carrot Picks Easter Decoration Bag of 6

RAZ 25" Easter Egg Spray