28. ruj 2012.

moj brat danas bi napunio pedesetčetiri godine



Ponekad je teško pronaći prave riječi kojima možete pokazati svom bratu što zapravo osjećate prema njemu.
Kako mu možete primjereno zahvaliti za sve one nesebične znakove ljubavi i beskrajnu odanost?





Teško je posmatrati odlazak nekoga koga želimo da je uvijek blizu...
Spuštati u zemlju nekoga koga smo do juče okivali u zvijezde...
Teško je priznanje da sam kukavica...
i da ne mogu to gledati....
Tražim jedan osmijeh, tražim jedne ruke.. svoga brata...
Izgubila sam brata...

tužna sestra














žena koja je ovekovečila dvadesete





Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel: Najznačajnija osoba modnog dizajna u 20. vijeku.



Svojim kreacijama Koko Šanel ušla je u modnu istoriju. Žena, koja se borila za svoje snove i želje – hrabro i odlučno ih je i ostvarila. Njen san svakodnevno žive žene celog sveta – u njenim kreacijama možemo biti ženstvene, ali i emancipovane i samopouzdane, slobodne, jedinstvene i snažne.


Francuska modna kreatorka i pionirka u svijetu mode, Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel, rođena 1883. godine u malom mjestu Saumura, umrla je u Parizu 1971. godine, a smatra se najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. vijeku.



Ostala je zapamćena po ženskom odelu, maloj crnoj haljini i po parfemu Chale No. 5. Koristeći svoju kreativnost i originalan pristup modi, Koko je volela da eksperimentiše sa stilovima. Hrabra inovatoirka i promoterka praktičnog načina odevanja, pronašla je način da praktično stilizuje i učini ga modnim imperativom. Često je govorila da je “jednostavnost ključ prave elegancije”

 Žena koja se zasluženo može smatrati neprikosnovenim tvorcem stila, ali i modnim magom, čiji uticaj ni danas ne gubna značaju, bila je legendarna Koko Šanel.
Nećemo pogrešiti ako kažemo da je priča o Koko Šanel priča o modi 20. veka. Avangardna, drugačija i smela, 20-ih godina prošlog veka lansirala je novi modni stil, koji je bio u potpunoj suprotnosti s dotadašnjim modnim standardima.

Smatrala je da je jednostavnost ključ istinske elegancije, te je shodno tome promenila žensku modu na način da je ženama skinula neudobne korsete i ponudila im svakodnevnu, praktičnu odeću, koja je oslobodila telo. Jedan od prvih uspeha Koko Šanel bili su komotni džemperi sa pojasom,
kombinovani sa suknjom, koji nailaze na sveopšte odobravanje.


Muškarci kao inspiracija                                                                     

Zaintrigirana muškom modom, bila je prva osoba koja je poželela da obuče ženu u nešto nalik muškom odelu. Tako nastaju skoro dečački dizajnirana odela, koja uključuju i pantalone za žene, što je do tada bilo gotovo nezamislivo. Vešto kombinujući elemente muške i ženske mode, vremenom je stvorila i čuveni Šanel kostim, po kome će ostati upamćena i prepoznatljiva. Elegantni komplet koji karakteriše suknja do kolena i kratak, strukiran sako, tradicionalno izrađen od vune i ukrašen dugmićima boje zlata, postao je trajno obeležje stila i omiljen odevni predmet žena, naročito pripadnica viših slojeva.

Prepoznatljivu Koko Šanel liniju karakteriše naglašen uzak struk, sa smerno naglašenim ramenima, tek toliko da uzak struk još više dođe do izražaja. Njene ideje se nisu završavale samo na kreiranju modela, ona je iskreirala kompletan modni stil. Sastavni delovi Šanel stila postale su ručno izrađivane torbice sa drškama od zlatnih obruča spojenih u lanac, šik detalji u vidu velikog cveta na reveru ili biserne, višeslojne ogrlice, ali i ravne cipele. Koko se nije dokazala samo kao vrsna modna dizajnerka i kreatorka, već i kao veoma promućurna i sposobna poslovna žena.


Od trnja do zvezda

Gabrijela Šanel, kako joj je pravo ime, rođena je 19. avgusta 1883. u Saumuru, malom francuskom gradu. Bila je vanbračno dete uličnog prodavca i domaćice, koji su, pored nje, imali još petoro dece. Uprkos tome što su deca bila rođena u vanbračnoj zajednici, što je u to vreme bilo nedopustivo, majka je ipak uspela Gabrijelu da krsti očevim prezimenom Šasnel. Greškom crkvenog službenika, koji je u krštenici upisao Šanel umesto Šasnel, Gabrijela je dobila prezime po kome će postati poznata. Kada je imala 11 godina, majka joj je umrla, a otac nije hteo da preuzme brigu o deci. Završila je u sirotištu i o njoj su se brinule opatice. U sirotištu je ostala pet godina i u njemu je izučila krojački zanat.

Kada je napunila 16 godina, Gabrijela napušta sirotište i počinje da radi kao krojačica. Nedugo zatim, seli se u Pariz gde počinje da radi po noćnim klubovima kao igračica i pevačica. Nadimak Koko, koji će kasnije početi da koristi kao ime, "zaradila" je pevajući pesmu "Qui qu a vu Coco dans le Trocadero", u kafeu "La Rotonda" na Montparnasu. Njena velika želja je, inače, bila da se bavi dizajnom i izradom šešira, koji su u to doba bili neizostavni modni detalj svake dame. Zahvaljujući finansijskoj pomoći svog ljubavnika, vojnog oficira i bogatog naslednika, Etjena Balzana, 1909. Koko otvara butik, čime njen san počinje da se ostvaruje.

Posao je odlično krenuo i Gabrijela ne samo da je kreirala šešire, već je nakon kratkog vremena svojim klijentima počela da nudi jednostavne kreacije, koje su se odlikovale praktičnošću i udobnošću, i zapravo su predstavljale začetak njene "nove mode". Uprkos početnom prihvatanju, njena odeća se teško probijala, ali uz pomoć novog muškarca, jedne od njenih najvećih ljubavi, industrijalca Artura Kapela, koji je verovao u njene vizije, Koko otvara nove butike u Dovilu i Bijaricu.

Već 1920.godine Šanel je predstavljala respektabilnu modnu kuću, koja je zapošljavala preko 300 radnika. Početkom 20-ih godina prošlog veka, Koko širi područje svog kreativnog delovanja na visoki modni dizajn, kreirajući komforne i elegantne kostime, haljine, ženske pantalone, nakit i parfeme. Opuštenim kreacijama, kratkim suknjama i komfornim odevnim predmetima snažno se suprotstavlja dotad vrlo raširenoj modi strogih, konzervativnih linija.

Privatno, Koko se nikad nije udala, imala je aferu i sa nemačkim oficirom tokom Drugog svetskog rata, zbog čega je bila primorana da napusti Pariz i svet mode na 10 godina. Međutim, vratila se, ponovo kreirala ženska odela, nakit, šešire...Svoje poslednje dane Koko je provodila u Ritzu, odakle su joj, kada je ona to želela, slali osoblje da joj pravi društvo, bilo u kući ili u ateljeu. Radila je vredno, iako zašavši u godine duboke starosti, te je snaga počela da je izdaje. Odlučila je da se povuče sa svetske modne scene i prepusti mladim ambicioznim talentima da iskažu svoje afinitete prema ovoj vrsti umetnosti. U toku pripremanja svoje oproštajne kolekcije, Koko umire u 87. godini i ostavlja iza sebe imperiju vrednu 165 miliona dolara. Danas se ta vrednost procenjuje na 4.5 milijarde dolara.
Njen stil je bio univerzalan, i dokazao se trajanjem. Kreacije koje su je učinile slavnom 1920. godine, “mala crna haljina” i odela od žerseja, i dan-danas se proizvode u velikom broju na osnovu njenog originalnog nacrta. Ono što je stvorilo njen osoben stil delimično je nastalo iz čiste nužde.

Koko, koju su najbliži saradnici oslovljavali sa “gospođice”, naučila je da šije jer sebi nije mogla da priušti skupu firmiranu odeću. Vođena instinktom, kreirala je udobnu i komotnu odeću koja se odmah dopala ženama čija su tela dugo bila stegnuta i ukalupljena u korsete. Ona sebe nikada ne bi to što je oslobodila žene stege korseta, podudara se sa bumom feminističkog pokreta. Način na koji je Koko integrisala muške i sportske odevne elemente u žensku odeću bio je u skladu sa idejama feminističkog pokreta.


Njen osećaj za stil je bio tako duboko ukorenjen da nije mogla da dođe pod uticaj trenutnih modnih prohteva i zato su njene kreacije uvek bile originalne. Godine 1912. finansijski potpomognuta od strane Balzana, otvara svoju prvu prodavnicu. Koko je predstavila svoj originalni model šešira, umesto u to vreme u trendu Belle Eroljue modnog stila, govoreći: “Kako uopšte ispod te stvari može da funkcioniše mozak?”

Zato je njen mozak koji je odlično funkcionisao doveo do munjevite ekspanzije Šanel kompanije. Osim što je posedovala tako istančan osećaj za stil, bila je i sposoban biznismen i veoma talentovana za marketing. Do 1920. Koko je već stekla svoj legendarni status. Opsedao ju je Holivud, bogati i slavni, i Šanel brend je cvetao. Malo je falilo da se tada uda za jednog od najbogatijih ljudi u Evropi, vojvodu od Vestminstera. Kada su je pitali zašto to nije učinila odgovorila je: “Bilo je nekoliko vojvotkinja od Vestminstera, ali je samo jedna Šanel.”
Upravo u toku te dekade lansirala je svoje večne modne predmete. Malu crnu haljinu kreirala je 1926. Bilo je i drugih malih crnih haljina drugih dizajnera, ali je samo njena sa toliko stila pratila visoku modu. Drugi trajni pronalazak bio je parfem “šanel 5”, lansiran 1923. Sa ovim mirisom započela je trend da modni dizajneri proizvode svoje parfeme. Nikada pre nijedan parfem nije dobio ime po modnom dizajneru. “Šanel 5” je postao brend za parfeme koje rade dizajneri i ostao je značajan izvor profita i za savremenu Šanel kompaniju. Pošto je lansiran “šanel 5”, Pjer Verthajmer, direktor kompanije Bourjois i verovatno njen ljubavnik, postao je partner Koko Šanel u ogranku kompanije koji se bavio proizvodnjom parfema. “Šanel 5” je postao sinonim za luksuz i senzualnost. Njegova večna asocijacija na glamur i uspeh bila je zapečaćena 1954. kada Merilin Monro, upitana u jednom intervju “Šta nosi kad krene na spavanje” odgovorila “Šanel 5”. Prodaja ovog parfema je posle toga naglo skočila svuda u svetu. Koko je lično dizajnirala klasičan poklopac na bočici u kojoj se parfem i dan-danas prodaje. Sam parfem, ponavljala je, važniji je od pakovanja.


Šanel nasleđe

 Legendarno ime u svetu mode, Chanel, danas je sinonim za prestiž i eleganciju. Nakon smrti Koko 1971. godine, Karl Lagerfeld je preuzeo brigu o ovom modnom kraljevstvu. Koko je iza sebe ostavila bogato nasleđe, ali i pravila kuće koje Karl poštuje, ali im i daje smelu savremenu notu. Pa tako imamo priliku da vidimo Madamoseline omiljene bisere preuveličane i preoblikovane u formu večernjih torbica, tvid je transformisan u pufnaste kamašne i beretke itogdezena.


Lagerfeld predvodi jedan od poslednjih salona visoke mode u Parizu. Kompanija je 2004. godine u šoping zoni Ginza u Tokiju otvorila novu prodavnicu na nekoliko spratova, u okviru kojeg postoji i restoran Beige Tokyo. Fasada ove zgrade je od stakla, iza kog su postavljena svetla koja trepere, čime se dobija vizuelni efekat koji liči na poznati Šanel tvid. Godine 2005. muzej Metropoliten u Njujorku otvorio je izložbu posvećenu istorijskim inovacijama koje je unela Koko Šanel prikazavši njene kolekcije, ali i nove kreacije Karla Lagerfelda. Zajednička ljubav prema modi sadašnjosti i budućnosti je ono što povezuje Koko i Karla. Shodno tome, Koko je jednom rekla “Ja nisam ni prošlost, ni avangarda. Moj stil prati život.”


Parfem sa mirisom žene – Coco Chanel No.5

Sinonim za gracioznost i ženstvenost, parfem Šanel broj 5, jedan je od najpoznatijih parfema na svetu. U elegantnoj bočici, mešavina 80 mirišljavih sastojaka čuva tajnu o nastanku parfema koji ove godine slavi 90 godina postojanja.

Čuveni parfem je nastao davne 1921. godine, u maloj laboratoriji u Grasu, na jugu Francuske. Koko Šanel je angažovala Ernesta Boa, koji je napravio nekolicinu mirisnih kompozicija i predao joj svoje ideje, a ona je, nakon dugo premišljanja odbrala petu bočicu. Jasmin, ruža, bergamot i vetiver su na listi poželjnih nota, uz savet da se nijedna ne naglašava. Koko je volela da kaže ,,Ne želim da mirišem na ružu, želim da mirišem na ženu.’’


Ernest je prilikom rada na mirisu izdvojio sintetičku komponentu - aldehidi. U njegovoj formuli ova komponenta je praćena mirisima ruže i jasmina. Miris aldehida je svež i čist. Istorija svedoči da je čuveni kreator dobio inspiraciju kada se vratio sa jednog putovanja koje ga je dovelo na Severni pol. Unikatni miris ledenih jezera ga je veoma nadahnuo, pa se odlučio da ga oživi u bočici parfema.

Prvi parfem je bio zaključan u jednostavnu, unikatnu, geometrijsku bočicu sa poklopcem koji podseća na Place Vendome u Parizu, koju je dizajnirala lično Šanel. Kolekciju je lansirala 5. maja i taj dan označila kao taličan za promovisanje tada novog, a danas najpoznatijeg parfema. To je ujedno prvi, imenom dizajnera, potpisani parfem u istoriji.
Lepe žene širom sveta su tokom ovih godina imale priliku i čast da postanu zaštitno lice Šanela. Između ostalih, tu su Nikol Kidman i Odri Tatu.
Čuvena ,,Petica’’ ne prestaje da privlači i oduševljava. Pre tri godine je proglašen za parfem svih vremena, a istraživanja govore da svakog minuta nađe novog kupca u nekom kraju
Mala crna haljina


Nema žene koja u njoj ne izgleda savršeno, svaka ima svoju najdražu. Savršen je lijek za sve dane kada nam se pored punog ormara čini da nemamo što obući, a njena popularnost je tolika da ju prihvaćamo zdravo za gotovo. No i nju je netko morao izmisliti, zar ne?
Sve je počelo 1920-ih, kada se svijet nakon šoka Prvog svjetskog rata promijenio u ekonomskom, društvenom i psihološkom smislu. Ovaj period ljudske povijesti slavio je slobodu i obilje. Žene su dobile pravo glasa i pravo na polaganje vozačkog ispita.Svijet je bio pun novih mogućnosti za žene toga doba, ali odjeća koja ih je sputavala tražila je nužne preinake: cipele su dobile remenčić oko gležnja, kose i suknje su bivale sve kraće. Ženske noge, dekolte i ruke nisu se više smatrali sramotnima. Upravo u tim godinama, modna revolucionarka, Gabrielle „Coco" Chanel je upisala svoje ime u modnu povijest. Chanel je malu crnu haljinu prvi put predstavila 1926.

Jednostavna i sexy, iako u boji koja se dotad nosila samo za vrijeme žalovanja, ta haljina bez rukava, duljine malo iznad koljena bila je majka svih malih crnih haljina koje danas nosimo. Stil Coco Chanel činio je bazu za žensku modu dvadesetog stoljeća, a koliko je revolucionarna mala crna haljina bila, svjedoči činjenica da ju je Vogue proglasio „modnim Fordom T". Iako uvijek ista, ova haljina može biti interpretirana na tisuću načina, ovisno kako ju kombinirate. Od tog dana, vjerojatno se nije dogodila niti jedna modna kolekcija u kojoj nije Dug je popis žena koje su ju nosile: Audrey Hepburn, Lady Diana, ekipa iz Sex i grada, Michelle Obama, a vjerojatno i Vi sami.postojala barem jedna mala crna haljina. Jednostavna u svojoj osnovi, ona je izazov svakom dizajneru koji je mora transformirati na svoj vlastiti način, ali ujedno i zadržati tri bitne značajke- multifunkcionalnost, minimalizam i jednostavnost. Za ženu mala crna haljina čini isto što odijelo čini za muškarca- ona je temelj svakog ormara i dobrog stila. Obilježila je velik broj filmova i događaja koji su se zbili u dvadesetom stoljeću.


Tko može zaboraviti scenu u „Doručku kod Tiffany-a" kada Holly Golightly nakon noćnog izlaska, odjevena u malu crnu haljinu i bisere zuri u izlog? Upravo ta haljina, je vjerojatno najpoznatija mala crna haljina svih vremena. Dizajnirao ju je Givency, a 2006. je prodana za nevjerojatnih 467, 000 funti na aukciji u Chritie's. Lady Diana je upravo u maloj crnoj haljini stoički podnijela priznanje Princa Charlesa da ima ljubavnicu. Nosila ju je Edith Piaf na većini svojih koncerata, kao i Monica Lewinsky dok se „družila" s predsjednikom Clintonom.


Seks i grad, najtrendy serija ikad, odala je svojevrsni hommage ovom kultnom odjevnom predmetu na način da su glavne protagonistice, na kutijama DVD-a, odjevene u različite tipove male crne haljine, od kojih svaka odgovara karakteru jedne junakinje iz serije. Novi početak za SAD-a ove godine je obilježen izborom Baracka Obame, prvog afroameričkog predsjednika, dok je prvi službeni portret njegove supruge Michelle obilježen ovacijama zbog modnog odabira- male crne haljine bez rukava i niske bisera.Coco Chanel: "Moda je prolazna. Stil je vječan."Mala crna haljina nije nužno skupa, niti odgovara samo jednom tipu žena. Onasvaku ženu odijeva savršeno, jer se razvila skupa s vremenom. Nesvjesna koliku uslugu je učinila ženama diljem svijeta i koliki utjecaj ćeimati na povijest mode, Coco Chanel je jednom rekla: „Sve što želim jest da me kopiraju. To je najveći dokaz uspjeha" Da je živa, vjerojatno bibila zadovoljna činjenicom da malu crnu haljinu možete kupiti uvijek isvugdje, ali kao što je i sama rekla „Moda je prolazna. Stil je vječan". I dobro je da je tako.


Saveti Koko Šanel koji i danas važe

“Moda je prolazna, ali stil je večan.” Ovo su reči legendarne dizajnerke Koko Šanel, koja je
je iskreno verovala da je lepota u jednostavnosti. Ako želite da i u vama prepoznaju damu od stila, imajte na umu ovih nekoliko saveta Koko Šanel koji možda kriju pravu formulu ženstvenosti.

 

 

OBOŽAVANA MALA CRNA HALJINA
Predstavila je malu crnu haljinu 1926. godine i na taj način dala veliki poklon svim ženama na svetu. Ona je želela da stvori haljinu koja će biti idealna za dan i noć, da bude seksi i raznovrsna, da izgleda drugačije čim se promene modni detalji. Ako je pre Šanel crna smatrana bojom žalosti, posle nje je postala klasika i moderna. Ona je ponudila damama sopstveni model elegancije i one su to prihvatile sa zahvalnošću.

 

SAVRŠENA SUKNJA PREKRIVA KOLENA
Koko je smatrala da su kolena žena ružna, pa je kreirala modele koji ih sakrivaju. Kreacije “Šanela” naizgled su samo za poslovne prilike, suknje su uglavnom ravne i uske, ali su neverovatno elegantne.  

CRNO-BELA KLASIKA
Koko nije bila pristalica toga da se za svaku sezonu promovišu moderne nijanse i smatrala je da žena treba nosi one boje koje joj lepo stoje. Ona je savetovala pripadnice lepšeg pola da bez bojazni kombinuju crnu i belu koje zajedno čine savršen sklad.  

 

PANTALONE PRUŽAJU UDOBNOST
Koko Šanel je prva dizajnirala, ali i nosila pantalone, u vreme dok su se žene još uvek utezale u korsete i pokrivale duknjama do poda. Njena smelost je kritikovana, ali ubrzo su se muške pantalone uslelile u ženske ormare, jer pružaju udobnost i omogućavaju ženi slobodu pokreta. Koko je najčešće nosila pantalone kraćih nogavica u kombinaciji sa skupim klasičnim džemperom preko dana. Za veče je kreirala široke pantalone po kojima je Marlen Ditrih, između ostalog, postala upamćena.  

 

SAVRŠENO MUŠKO-ŽENSKO ODELO

Koko Šanel je eksperimentisala sa svim odevnim predmetima koje su bile odličje muškog roda, od džempera koje su nosili školarci do jakni od tvida. Imala je slabost prema prugastim prslucima pomoraca, koje je upotpunila sa bezbroj perli. koko je smatrala da svaka u žena u ormaru treba da ima klasični sako od tvida koji može da kombinuje sa suknjama i pantalonama.  

 

JAKNE BI TREBALO DA BUDU MEKANE

Koko je 1925. godine dizajnirala svoju prvu mekanu jaknu koja je odgovarala ženskoj figuri i nije ometala kretanje. To je bio potpuno novi pristup, jer su do tada jakne za žene morale da budu veoma rigidne i neprijatne za nošenje. Šanel je ponudila damama delikatnu svilu, komotna ramena i uske rukave.  


BEZ PREVIŠE DETALJA

Koko Šanel je volela modne detalje, kombinovala je bižuteriju sa skupim nakitom. Retko kada je iko mogao da je vidi bez niza bisera, perli od rubina, smaragda, dragog kamenja, broša, beretke ili šešira koji je volela da natuče gotovo do obrva. Ipak, ona je uvek savetovala žene da prilikom stavljanja modnih dodataka poslednji skinu, kako ne bi preterale. 

  LUKSUZ MORA BITI UDOBAN

Dnevna i večernja toaleta Šanela kreirana je tako da ne sputava pokret. Niske potpetice, bluze bez rukava ispod jakne, torbe na dugim ručkama - sve je trebalo da pruži ženi udobnost. Koko Šanel nikada nije stvarala modu zarad mode.  

 

MODERNE CIPELE U DVE BOJE

Koko Šanel je obožavala kombinaciju crne i bele, tako da njene čuvene crno-bele sandale nisu bile iznenađenje. Koko je verovala da u takvim cipelama žena izgleda seksipilnije, a njeno stopalo manje.

 

PARFEM JE VAŽAN KAO I ODEĆA
“Žena koja ne nosi parfem nema budućnost”, govorila je Koko Šanel. Ona je savetovala žene da stavljaju parfem na mesta gde bi volele da ih muškarac poljubi. Šanel je 1922. godine predstavila miris koji je osvojio milione žena i muškaraca.




COCO CHANEL CITATI O MODI, STILU I LJEPOTI





-Moda nije samo ono što odijevamo. Moda je ne nebu, na ulici, moda je vezana sa idejama, načinu na koji živimo, sve što se događa.
-Moda prolazi, o stil ostaje vječan.






-Žena bez parfema je žena bez budućnosti. 

-Ja ne radim s modom, ja sam moda.
-Neki ljudi misle da je luksuz suprotnost od siromaštva. Ne! To je suprotnost od vulgarnosti.

-Jedna mlada žena me pitala gdje da nanese parfem, rekla sam joj da ga stavi gdje god želi biti poljubljena.



- Odjenite nešto loše kvalitete i ljudi će se sjećati haljine koju ste nosili, odjenite se kvalitetno i ljudi će vas pamtiti.-Ne razumijem kako žena može izaći iz kuće, a da se malo ne sredi, ako ni zbog čega barem zbog ljubaznosti. Osim toga nikad ne znate, možda ćete se taj dan sresti sa svojom sudbinom . A za susret sa sudbinom sigurno želite biti lijepo izgledati.


-Najbolja boja na svijetu je ona boja koja dobro izgleda na vama.

-Crna boja ima sve, a bijela i previše. Njihova ljepota je apsolutna. To je savršen sklad.




-Žena može biti odjevena ali nikad previše elegantna.

-Moda ima dvije svrhe: udobnost i ljubav. Ljepota dolazi kad moda uspije.






-Lijepa haljina može dobro izgledati na vješalici, ali to ništa ne znači. Mora se vidjeti kako na vama stoji, na ramenima, uz struk, kretanje ruku i nogu.




-Jednostavnost je glavna istina elegancije.

-Da bi bili nezamjenjivi, uvijek morate biti drugačiji.



"OBUCI CRNU HALJINU I BUDI DAMA"     

Verovatno se mnogi pitaju kako prepoznati Sanel?
Znaci Chanela su:
-bela kamelija na reveru,simbol elegancije i zavodljivosti i niske belih perli ili bisera razlicitih duzina i velicina u kombinaciji sa zlatnim lancima.Tvrdila je da takav nakit zenskom licu daje sjaj i svežinu
-kratki Chanel kostim
-mala crna haljina
-zlatna okrugla dugmad na kostimu ciji je dizajn preuzela sa oficirskih uniformi
-tasna sa prepoznatljivim stepovima takozvane cokoladne mustre,sa zlatnim lancem umesto drski
-Chanel No5,najpoznatiji parefem na svetu koji je Merilin Monro nosila umesto pizame
-Chanel cipele,salonke na stiklu sa otvorenom petom
-dvobojne ravne bez lakovane cipele sa crnim prednjim delom
-sat Place Vendome,najdraze mesto Koko Chanel u Parizu


Chanel Jewelry: Through the Decades, For All Time
for "Focus on Design" - The Jewelry Ring
By Cheri Van Hoover
 
Costume jewelry is not made to give women an aura of wealth,
but to make them beautiful.
Coco Chanel (Cera, pg. 178)


 
                                       Figure 1 - Chanel in the late 1930s. From Jewelry by Chanel by Mauries.


                                   Figure 2 - Late 1950s Chanel Bracelet. From Amazing Gems by Cera.


                Figure 3 - Bracelet by Robert Goossens for Chanel designed after 3rd century A.D. Syrian bracelet on view at the Louvre. From Jewelry by Chanel by Mauries.

                                         Figure 4 - Chanel's Hands, circa 1938. From Jewelry by Chanel by Mauries.



                       Figure 5 - 1920s Chanel Poured Glass Heart Brooch & Earrings. From Costume Jewelry by J. Miller.

Figure 6 - Faux Baroque Pearl, Rhinestone, and Poured Glass Necklace. Attributed to Gripoix for Chanel, 1920s. From Costume Jewelry by Tolkien and Wilkinson.


                            Figure 7 - 1928 Chanel Brooch, reissued in 1935. From Jewelry by Chanel by Mauries.
                   Figure 8 - Chanel (on left) with Lady Abdy in 1929. From Chanel: A Woman of Her Own by Madsen.

                       Figure 9 - 1920s Faux Pearl Maltese Cross Brooch. From Jewelry by Chanel by Mauries.




If you want to start a collection, start with a brooch
because you will find most use for it.
It can be pinned on a suit lapel, collar or pocket,
on a hat, belt, or evening gown.

Coco Chanel (Miller, J., pg. 57)


                    Figure 10 - 1925 Brooch by Fulco di Verdura for Chanel. From Jewelry by Chanel by Mauries.



   Figure 11 - 1932 Chanel Diamond Brooches and Diadem Shown on Wax Model. From Jewelry by Chanel by Mauries.



                  Figure 12 - 1932 Diamond Necklace by Chanel. From Jewelry by Chanel by Mauries.

                           Figure 13 - 1932 Diamond Comet Necklace. From Jewelry by Chanel by Mauries.

                                   Figure 14 - 1960 Chanel Brooch. From Jewelry by Chanel by Mauries.

A woman should mix fake and real.
To ask a woman to wear real jewelry only
is like asking her to cover herself with real
flowers instead of flowery silk prints.
She'd look faded in a few hours.
I love fakes because I find such jewelry provocative,
and I find it disgraceful to walk around with millions
around your neck just because you're rich.
The point of jewelry isn't to make a woman look rich
but to adorn her; not the same thing.

Coco Chanel (Madsen, pg. 197)


 
     Figure 15 - 1930s Faux Pearl and Poured Glass Sautoir by Gripoix for Chanel. Courtesy of Milky Way Jewels.


Figure 16 - Chanel with Fulco di Verdura in 1937. Note the bracelet she is holding. From Jewelry by Chanel by Mauries.


My jewelry never stands in isolation from the idea of women
and their dress. And because dresses change,
so does my jewelry.

Coco Chanel, 1932 (Mauries, pg. 24)


Figure 17 - Enameled Maltese Cross Bracelets by Fulco di Verdura for Chanel. From Jewelry by Chanel by Mauries.



                           Figure 18 - 1954 Byzantine Necklace, Reissued in 1971. From Jewelry by Chanel by Mauries.

Figure 19 - Front and back views of 1960s Robert Goossens for Chanel Pendant. From Jewelry by Chanel by Mauries.

          Figure 20 - Bracelets said to be Chanel's last design before her death. From Jewelry by Chanel by Mauries.

                                        Figure 21 - Classic Chanel Chain Belt. Courtesy of Milky Way Jewels.


                       Figure 22 - Karl Lagerfeld for Chanel Pin. Dated 1984. Courtesy of Milky Way Jewels.

            Figure 23 - Chanel at her apartment at the Ritz in Paris, 1937. From Jewelry by Chanel by Mauries.

            Figure 24 - Circa 1970 Chanel Necklace Inspired by the Moghuls. From Jewelry by Chanel by Mauries.